E jumătatea lui august, miez de vară, cu gânduri hai-hui pentru unii și nostalgii după vacanțele deja trecute pentru alții. Toropiți un pic de căldură, ieșim parcă mai puțin din case, în așteptarea unor zile mai respirabile.
Muzeu? Cazarmă? Miez de august în Capitala Culturală
Dacă faceți însă un pic de efort, puteți găsi un strop de bucurie în curți interioare, galerii de artă, parcuri sau alte spații neconvenționale. E momentul potrivit, de exemplu, să descoperiți cel mai tânăr muzeu al Timișoarei sau să dați o raită prin vechea cazarmă, unde puteți dansa sau puteți asculta povești despre Brâncuși. Sunt și concerte cu trupe din Italia și Spania, numai bune de weekend.
Și nu uitați: în „laboratoarele” culturale ale orașului se lucrează intens pentru săptămânile ce vin. Ne pregătim de concerte, de premiere, de expoziții și de zile pline. Pentru toate gusturile.
Evenimentele săptămânii
Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.
Seri de vară la Muzeul Apei
18 - 20 august
Muzeul Apei, Calea Urseni
Primul festival al celui mai tânăr muzeu din Timișoara revine în weekendul 18-20 august, cu un program pentru toate vârstele. La prima ediție, în luna iulie, Serile de vară de la Muzeul Apei au adunat peste 2.500 de curioși. Muzică live, film, literatură, spectacol de circ, expoziții de fotografie, vizite ghidate și o mulțime de ateliere - așa arată programul de la sfârșitul acestei săptămâni.
Vor fi două expoziții de fotografie, un spectacol extraordinar oferit de Școala de Circ, prin care sunteți invitați să vă redescoperiți creativitatea, povești spuse pe muzică, documentare și multe ateliere în aer liber. Ar fi și păcat, de altfel, dacă sunteți în oraș în această perioadă, să nu profitați de minunatul parc al Muzeului Apei.
Din program nu vor lipsi tururile ghidate, la capătul cărora veți ști povestea acestui loc special, o adevărată bijuterie a arhitecturii industriale, redată comunității de societatea de apă-canal a Timișoarei, care a înțeles pe deplin importanța lui.
Șase concerte din Festivalul Internațional George Enescu, la Timișoara
3 - 20 septembrie
Filarmonica Banatul, bd. CD Loga 2
Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata și Romanian Chamber Orchestra susțin, alături de Filarmonica Banatul, la Timișoara, în septembrie, șase concerte incluse în Festivalul Internațional George Enescu.
„Este o onoare să aducem la Timișoara Festivalul Internațional George Enescu, cu unele dintre cele mai prestigioase ansambluri din lume. Este un an special pentru Timișoara și pentru întreaga țară, anul în care contribuim cu toții pentru a oferi experiențe de cea mai înaltă calitate artistică și culturală și ne bucurăm împreună de toate oportunitățile ivite datorită titlului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, spune Dana Țurcan, managerul proiectului.
Primul concert va avea loc în 3 septembrie, cu Ensemble Intercontemporain, iar ultimul, în 20 septembrie, cu Manchester Camerata. Biletele pentru toate concertele au fost puse deja în vânzare.
Extinction Room (Hopeless), by Sergiu Matis
Extinction Room este un performance ce îmbină ecologia cu sunetul și dansul, dezvoltat pe baza înregistrărilor unor specii de păsări dispărute sau în pericol de dispariție. De-a lungul unui peisaj sonor dezvoltat de compozitorul AGF (aka Antye Greie), Martin Hansen, Sergiu Matis și Manon Parent spun povestea acestor specii. Informațiile științifice se împletesc cu miturile, dansurile populare sunt readuse la viață, iar încărcătura emoțională este intensificată de actul artistic ce poartă publicul prin experiențele traumatizante ale pierderilor deja produse, dar și ale celor care urmează să vină.
Performance-ul a fost prezentat la Europalia Arts Festival (Bozar, Brussels), Tanznacht Berlin (Uferstudios), Artdanthé Festival (Vanves), ImPulsTanz (Vienna), DansFabrik (Brest), Bazaar Festival (Prague), Impulse Theater Festival (Mülheim an der Ruhr), Latitudes Contemporaines (Lille), Claiming Common Spaces IV (PACT Zollverein, Essen), Feminist Futures Festival (SZENE, Salzburg), și Antistatic (Toplocentrala, Sofia).
ILUSTRAD/AS - creaţie feminină în ilustraţia spaniolă contemporană
La HEI-House of European Institutes se deschide o expoziţie inedită dedicată ilustraţiei de carte, care reuneşte 12 artiste de renume internaţional din Spania şi Chile. Curatoriată de Matilde Rodríguez, „ILUSTRAD/AS. O privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană” reuneşte creatoare precum Bea Lema, Helena Perez Garcia, Iria do Castelo, Iria Fafian, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, Maria Hesse, Nuria Figueiredo, Pelo di Cane, Sara Landeta și Sonia Pulido.
Expoziţia îşi propune să se concentreze pe lucrările cele mai libere, creative şi personale ale ilustratoarelor selectate, precum şi să exploreze diferitele formate şi tehnici cu care acestea lucrează: serigrafie, colaje, ceramică, animaţie, risografie, desen digital sau sculptură. Ea va putea fi vizitată până la 1 septembrie.
Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble
16 august, ora 19
Biserica Romano-Catolică Notre Dame
Dacă până acum nu ați avut ocazia să experimentați magia lui Matei Ioachimescu alături de al său Romanian Flute Ensemble, puteți face acum cunoștință cu ei. Matei Ioachimescu este unul din cei mai importanți și fascinanți flautiști români și, alături de studenții săi care formează Romanian Flute Ensemble, vă garantează o seară de neuitat, în care veți auzi flautul așa cum nu l-ați mai auzit vreodată. Participarea la concert este liberă, în măsura disponibilității locurilor.
Citește continuarea pe: https://www.spectacola.ro/tm2023-evenimentele-saptamanii-din-cadrul-programului-timisoara-capitala-europeana-a-culturii_31818.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu