Premierul Australiei, Anthony Albanese, își propune să taie de la rădăcină „răul” pe care rețelele de socializare îl fac copiilor. O decizie fermă a fost luată, iar proiectul de lege urmează să fie prezentat în Parlament.
Australia se pregătește să interzică accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale, iar proiectul de lege va fi depus în Parlament săptămâna viitoare. Restricția nu va afecta însă tinerii care dețin deja conturi pe platformele de socializare. „Aceasta este pentru mame și tați… Ei, ca și mine, sunt foarte îngrijorați de siguranța copiilor în mediul online. Vreau ca familiile australiene să știe că guvernul le sprijină”, a asigurat premierul țării Anthony Albanese la momentul la care a făcut cunoscut planul de a interzice copiilor sub 16 ani accesul pe rețelele sociale în urmă cu câteva luni.
Detaliile complete nu sunt încă disponibile, dar Guvernul a anunțat că această interdicție nu îi va afecta pe tinerii care au deja conturi pe rețelele sociale. „Vreau să văd că adolescenții nu stau pe telefon, ci pe terenurile de fotbal, în piscine şi pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experienţe adevărate cu oameni adevăraţi, întrucât ştim că reţelele sociale fac rău societăţii”, spunea premierul cu ceva timp în urmă.
Totuși, mulți cred că, indiferent de restricțiile impuse, adolescenții vor găsi întotdeauna o cale să acceseze platformele de social media. „Guvernul este pe cale să testeze o tehnologie de verificare a vârstei. Dar se ştie deja că metodele actuale nu sunt fiabile, sunt uşor de ocolit şi riscante pentru viaţa privată a utilizatorilor”, a mărturisit Toby Murray, profesor asociat de informatică la Universitatea din Melbourne., potrivit The Conversation.
În Norvegia, accesul pe rețelele sociale va fi permis doar copiilor cu vârsta de minimum 15 ani. Australia nu este singura țară care impune restricții adolescenților în mediul online, Norvegia majorând, de luna trecută, limita de vârstă de la 13 la 15 ani. Guvernul norvegian consideră că platformele tehnologice sunt „programate să exploateze creierul copiilor” și a intensificat măsurile împotriva acestora. În ciuda eforturilor, autoritățile recunosc că un număr îngrijorător de copii, chiar și de la vârsta de 9 ani, continuă să folosească rețelele sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu