Stres post-traumatic în Antichitate. Herodot, scrieri despre războinicii care vedeau "fantome"

FOTO: BBC
FOTO: BBC

Dovezi ale stresului post-traumatic au fost găsite datând din 1300 î. Hr., mult mai devreme decât credeau cercetătorii.

O echipă de la Anglia Ruskin University a analizat traduceri din Irakul antic, dar și din Mesopotamia și a ajuns la câteva concluzii foarte intersante, informează BBC.

Astfel, diferite relatări cu privire la soldați care sunt vizitați de fantomele celor pe care i-au înfruntat în luptă se potrivesc diagnosticului modern de stres post-traumatic.

Această boală, au concluzionat oamenii de știință, este, în concluzie, la fel de veche precum este și civilizața umană.

Profesorul Jamie Hacker Hughes, fost consultant pe  probleme de psihologie pentru Ministerul Apărării, spune că primele descrieri ale stresului post-traumatic se găsesc în scrierile istoricului grec Herodot.

Referindu-se la războinicul Epizelus, în timpul bătăliei de la Marathon din 490 î.Hr., Herodot spunea: "Brusc, nu a mai văzut nimic în fața ochilor, deși nimic nu îl atinsese."

Lucrarea lui Hughes l-a avut co-autor pe doctorul Walid Abdul-Hamid de la Queen Mary College London. Acesta din urmă susține că există referințe cu privire la această boală și în Dinastia Asiriană din Mesopotamia, undeva între 1300-609 î.Hr.

Fantomele

În acele vremuri, bărbații petreceau un an antrenându-se și întărindu-se prin construcția de drumuri, poduri sau alte proiecte, mergeau un an la război și în al treilea an se întorceau acasă. Apoi, ciclul era reluat.

Citește și: Ser minune pentru soldaţii răniţi pe front

Simptomele după lupte sunt ceea ce noi numim acum stres post-traumatic. Bărbații spuneau că aud și văd fantome care le vorbesc, acestea fiind ale persoanelor pe care le omorâseră în luptă. Exact cu aceleași simptome se confruntă și soldații din zilele noastre care au fost implicați în luptă.

Un diagnotisc și înțelegerea tulbărării stresului post-traumatic a apărut abia după războiul din Vietnam.

"Atâta timp cât au existat civilizații și războaie, au existat astfel de simptome. Nu este doar o problemă a secolului XXI", a mai spus profesorul Hacker Hughes pentru BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel