Muzeul Municipiului București și Fundația ACCUMM invită publicul miercuri, 12 iulie 2023, la ora 19.00, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de activitate a fundației.
„Va fi un moment de bilanț și întâlnire cu principalii organizatori și susținători, dar și al „tragerii cortinei de final peste parcursul curajos până la nebunie și frumos până la insuportabil al unei idei care a devenit construcție”, după cum anunță prof. univ. dr. Verona Maier, inima și principalul organizator al Stagiunii muzicale „Iosif Sava” a Fundației ACCUMM la Palatul Suțu.”
Despre Stagiunea muzicală „Iosif Sava”
„Stagiunea muzicală „Iosif Sava” a Fundației ACCUMM a demarat în anul 1998. Încă de la început și-a propus să semnaleze, prin intermediul artiştilor invitaţi, cele mai noi tendinţe în arta interpretativă muzicală românească. Concertele au prilejuit întâlniri cu importante personalităţi ale artei muzicale, dar şi cu cei mai talentaţi artişti ai tinerei generaţii, într-un demers coerent de valorificare, atât a artei interpretative româneşti, cât şi a unui spaţiu emblematic pentru istoria Bucureştiului: Palatul Suţu, element central al Muzeului Municipiului Bucureşti.”
……………………………………………..
Componenta educativă a acestui proiect cultural a stat la baza deciziei inițiatorului, regretatul cineast și scriitor Petru Maier Bianu, de a pune seria de manifestări sub „patronajul” amintirii eruditului Iosif Sava, a cărui activitate a „produs”, în zeci de ani de muncă neobosită, interes pentru muzică, pentru artă în general și a alimentat aspirațiile spre cultură ale multor generații.
În vreme ce Muzeul Municipiului Bucureşti s-a transformat într-un spaţiu alternativ de spectacole, dar şi într-un model de comunicare şi de empatie pentru mediile artistice ale Capitalei, noi generaţii de artişti şi spectatori s-au format în respect pentru cultură și istorie.
Stagiunea muzicală s-a sprijinit, în cei 25 de ani, pe aportul și prestațiile artistice ale unui număr impresionant de muzicieni, actori, literați, artiști plastici, precum și pe buna colaborare, în regim de parteneriat, cu instituții de învățământ sau alte fundații sau asociații. Între acestea: Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea București - Departamentul UNESCO pentru studii Interculturale și Interreligioase, Școala de Muzică și Arte Plastice «Iosif Sava», Fundația Est-Vest, KamerArt, Ars Ventus, Fundația Dostoievski, Asociația Kitharalogos, Institutul Cultural Maghiar, Japan Foundation, Fundația Regală Margareta a României etc.
„În 1998, Petru Maier Bianu a rostogolit în inima Bucureștiului o dorință care, în 2023, îl urmează «dincolo». Petru și dorința lui ne-au schimbat însoțindu-ne, ne-au înfrumusețat provocându-ne, ne-au crescut oferindu-ne. Oferindu-ne săptămână de săptămână un prilej de căutare și aflare, de reacție și contemplare, de adunare și îmbogățire spirituală” a declarat prof. univ. dr. Verona Maier, într-un comunicat MMB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu