Slatina: Militari "Invictus", cetățeni de onoare

 Doi militari români răniţi în timpul unor operaţiuni în Afganistan şi membri ai lotului României la Jocurile Paralimpice "Invictus", locotenent-colonel Nicolae Grigore şi caporal Eugen Pătru, vor primi titlul de "Cetăţean de onoare" al municipiului Slatina în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 650 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. 

Potrivit unui hotărâri adoptate joi într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Slatina, celor doi militari li se va conferi distincţia "Cetăţean de onoare" pentru fapte de eroism, ei dovedind spirit de sacrificiu în teatrele de operaţiuni. 

Nicolae Grigore are 37 de ani şi în anul 2007 a fost rănit în timpul unei misiuni în Afganistan, când plutonul său a fost chemat să intervină în sprijinul unei patrule americane prinsă într-o ambuscadă de către insurgenţi. "Deplasându-se la locul intervenţiei, transportorul amfibiu blindat din patrula românească a fost aruncat în aer de un dispozitiv exploziv improvizat, accident în urma căruia un militar şi-a pierdut viaţa şi alţi patru au fost răniţi, printre aceştia fiind şi lt. col. Nicolae Grigore, care a suferit răni la umărul stâng şi arsuri la nivelul toracelui", se arată în referatul cuprins în proiectul de hotărâre aprobat joi. 

În septembrie 2017 Nicolae Grigore a participat la Jocurile Paralimpice "Invictus" de la Toronto, dedicate militarilor răniţi în teatrele de operaţii. El a făcut parte din lotul României la probele de înot şi power-lifting. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, cu însemne de război. A mai fost decorat cu Emblema de onoare a Armatei României şi Emblema de onoare a Informaţiilor pentru Apărare, cu medalia NATO pentru servicii meritorii şi cu medalia NATO Non article 5 Afganistan şi Kosovo. 

Caporalul Eugen Pătru are 29 de ani şi în anul 2014 a fost rănit în Afganistan în timp ce executa o misiune de patrulare, atunci când a avut loc un atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu material exploziv. Acel vehicul a intrat în maşina de luptă românească în care se afla caporalul Eugen Pătru, provocând moartea unui militar şi rănirea a încă patru militari. Eugen Pătru a rămas fără muşchi la ambele gambe şi cu o paralizie completă la nervul sciatic. A fost decorat cu medalia NATO Non article 5 Afganistan şi Kosovo, precum şi cu Emblema de Merit "În Slujba Păcii" clasele I şi a III-a. 

El a participat în septembrie 2017 la Jocurile Paralimpice "Invictus", făcând parte din lotul României şi a ocupat locul al şaptelea la proba de tir cu arcul. Este dublu campion mondial la Campionatul Internaţional Militar de tir cu arcul desfăşurat în iulie 2017 în localitatea franceză Fontainebleau, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel