Schimbarea de sex de la femeie la bărbat se face într-un an şi jumătate. Prin ce a trecut pacienta care a devenit bărbat - GALERIE FOTO

O echipă medicală condusă de dr. Cristian Niţescu a efectuat o operaţie extrem de complicată de schimbare de sex, de la femeie la bărbat.

"După mai bine de 14 ore de intervenţie, medicii au putut da verdictul: operaţia a fost un succes. În România, acest tip de operaţii sunt rare, deoarece intervenţiile chirurgicale necesare sunt foarte dificile, iar procesul de evaluare şi obţinere a acordurilor legale de către pacient este unul îndelungat. De asemenea, intervenţiile de schimbare de sex de la femeie la bărbat sunt mult mai dificile şi presupun o mai mare rigoare chirurgicală decât la operaţiile de schimbare de sex de la bărbat la femeie.", se arată într-un comunicat de presă

Etapa numărul doi a operaţiei de schimbare de sex, şi una de o importanţă majoră, s-a realizat ieri pe parcursul a peste 14 ore, finalizată cu ataşarea neo-penisului la zona receptoare. Pentru realizarea operaţiei au lucrat două echipe în paralel sub coordonarea doctorului Cristian Niţescu. Una din echipe a intervenit în zona antebraţului, iar cealaltă echipă în zona coapsei şi apoi în zona organelor genitale. Practic, pacientului i s-a realizat o disecţie pe antebraţul drept, conform desenului preoperator, de unde s-a extras lamboul radial. Acesta a fost ulterior tubulizat pentru a se crea neo-penisul cu neo-uretra în centru. Medicii au realizat drenarea urinară printr-un cateter suprapubian. Ulterior, Dr. Niţescu i-a creat pacientului neo-scrotul din labiile mari şi a inserat protezele testiculare. La finalul altor intervenţii de micro-chirurgie (anastomoză uretrală, anastomoză vase sangvine, anastomoză nervi) dr. Cristian Niţescu i-a ataşat neo-penisul la zona receptoare. Zona excizată de pe antebraţ a fost acoperită cu grefă de piele recoltată de la nivelul coapsei. Din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Cătălin Scurtu, medic primar chirurgie plastică şi dr. Călin Chibelean, medic primar urolog la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni. Operaţia de vaginectomie a fost efectuată cu ajutorul doctorului Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, din cadrul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.

“Intervenţia de schimbare de sex de la femeie la bărbat este probabil una din cele mai complexe mari operaţii reconstructive. Împreună cu colegii mei am operat în paralel în trei zone ale corpului: antebraţ, picior şi zona organelor genitale. Chiar şi în străinătate, în mari centre de referinţă pentru chirurgia transsexualilor, astfel de intervenţii sunt extrem de dificile.” a declarat dr.Cristian Niţescu.

Operaţia de schimbare a sexului nu este total finalizată. În etapa numărul 3 (ultima etapă) care se va realiza peste un an de zile, pacientul va fi supus unei noi intervenţii. Pentru a asigura viaţa sexuală activă pacientului, medicii îi vor aplica neo-penisului un suport osos.

În realizarea intervenţiilor chirurgicale necesare schimbării de sex, pacientul în vârstă de 35 de ani, a trebuit să treacă mai multe etape. Prima evaluare realizată după solicitarea voluntară a pacientului de a-şi face schimbarea de sex a fost cea a psihologului sau a medicului psihiatru care a stabilit dacă pacientul este într-adevăr transsexual. Apoi, pacientul a obţinut o hotărâre judecătorească, în urma căreia realizarea intervenţiei a fost permisă. După primirea acordului judecătoresc, pacientul a fost supus unei evaluări a medicului endocrinolog care a confirmat lipsa sindroamelor genetice şi a tulburărilor congenitale ale hormonilor sexuali. După acest examen medical, pacientul a urmat un tratament cu hormoni şi a fost pregătit psihologic pentru stadiul final: operaţia de schimbare de sex.

În România, pionierul operaţiilor de schimbare de sex este prof.univ.dr. Ioan Lascăr. Acesta a realizat prima sa operaţie de schimbare de sex în 1995, de la bărbat la femeie. Dr. Cristian Niţescu este al doilea chirurg plastician din România care a realizat operaţii de schimbare de sex.

Pacientul operat de dr. Cristian Niţescu trebuie să treacă acum şi etapa integrării sociale, transsexualismul fiind un subiect controversat. Conform studiilor ştiinţifice, transsexualismul este o stare dată de o cauză fiziologică şi nicidecum o afecţiune psihică, perversiune sau un mod de viaţă. Transsexualismul apare atunci când un individ nu se identifică cu sexul său biologic, iar singurul său tratament este operaţia de schimbare de sex.

Citeşte şi:

Află câți români așteaptă o operație pentru schimbarea de sex. CNAS plătește intervenția către spitale, pentru citostatice este nevoie de comisie de specialitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel