Sângele maimuţelor de la Fuksuhima s-a modificat

Fukushima
Fukushima

Analize de sânge efectuate în cazul unor maimuţe din regiunea Fukushima după catastrofa nucleară au pus în evidenţă o cantitate mică de globule albe şi de globule roşii, animalele riscând să devină mai vulnerabile, potrivit unui studiu publicat joi şi preluat de AFP, informează Agerpres.

Între aprilie 2012 şi martie 2013, echipa lui Shin-ichi Hayama (universitatea japoneză de ştiinţe ale vieţii şi ştiinţe veterinare) a analizat probe de sânge de la 61 de macaci japonezi care trăiau la 70 de kilometri distanţă de centrala Fukushima Daiichi, distrusă de un tsunami la 11 martie 2011.

Pentru a avea un element de comparaţie, oamenii de ştiinţă au analizat şi sângele a 31 de maimuţe din peninsula Shimokita, teritoriu aflat la circa 400 de kilometri distanţă de centrala nucleară.

'În comparaţie cu maimuţele din Shimokita, maimuţele din regiunea Fukushima aveau niveluri semnificativ scăzute de globule albe şi de globule roşii', scriu cercetătorii într-un studiu publicat de revista Scientific Reports. 'Aceste rezultate sugerează că expunerea la materii radioactive a contribuit la modificările hematologice înregistrate în cazul maimuţelor din Fukushima', potrivit studiului.

VEZI ȘI: Un nou incident grav la Fukushima

Excluzând o maladie infecţioasă sau subnutriţia ca altă posibilă cauze a acestor modificări, cercetătorii subliniază totuşi că vor fi necesare noi studii pentru a se confirma originea modificărilor.

Pe de altă parte, cercetătorii estimează că aceste date 'nu semnifică neapărat că sănătatea maimuţelor este în pericol'. Ele pot totuşi indica faptul că sistemul lor imunitar 'a fost compromis', iar animalele riscă să devină vulnerabile în cazul declanşării unei epidemii de boală infecţioasă, potrivit cercetătorilor. Globulele albe au rol în apărarea organismului împotriva bacteriilor şi virusurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel