Salvat în instanță! Bărbat amendat cu 2000 de lei, după ce a parcat pe un loc pentru persoane cu dizabilități. Ce a constatat judecătorul

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Un bărbat din Alba Iulia a fost amendat de Poliţia Locală după ce a parcat pe un loc pentru persoane cu handicap.

Polițiștii locali din Alba Iulia au amendat un bărbat cu 2000 de lei, din cauza faptului că a parcat pe un loc destinat persoanelor cu handicap. Deși bărbatul le-a explicat că soția sa are dizabilități și că este îndreptățit să parcheze pe locul respectiv, polițiștii locali nu au vrut să înțeleagă acest fapt și au emis procesul verbal de contravenție. 

Fapta s-a petrecut la începutul anului 2021, însă în 19 noiembrie, după ce bărbatul a mers în instanță, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă sentință.

Cazuri similare

Polițiștii locali din Alba Iulia sunt renumiți în oraș pentru ”vânătoarea” pe care o fac după cei care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap.

Unul dintre cazurile care au deranjat opinia publică din Alba Iulia este cel care-i privește pe doi cetățeni, soț și soție, ambii cu dizabilități, care au fost amendați și, mai mult de atât, s-au trezit cu mașina ridicată după ce au parcat pe un loc destinat lor, în parcarea magazinului LIDL.

Și de această dată, situația a fost asemănătoare, doar că a fost în fața unei instituții publice, în parcarea Direcției Silvice Alba, lângă clinica stomatologică.

Potrivit motivării instanței, ”petentul a arătat că a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei întrucât a parcat într-un loc destinat persoanelor cu handicap.

A arătat că nu a fost și nu este de acord cu amenda aplicată întrucât respectiva parcare nu era semnalizată corespunzător, nu era marcaj vizibil pe asfalt întrucât era acoperit cu zăpadă și a parcat în vederea transportării soției sale – încadrată în grad de handicap accentuat – la un cabinet medical pentru consult.

A arătat că agentul constatator a refuzat să înțeleagă situația și a aplicat o sancțiune extrem de mare raportat la gradul de pericol social al faptei săvârșite. Mai mult, zona era puțin circulată și a parcat pentru o perioadă relativ scurtă, existând locuri libere de parcare”, se arată în motivarea instanței, conform Alba24.

Ce a constatat judecătorul

”Reiese că soția petentului este încadrată în grad de handicap, astfel încât susținerile petentului în sensul utilizării locului de parcare pentru transportul soției la un cabinet stomatologic, chiar în condițiile în care vehiculul nu era marcat corespunzător, conferă faptei valențe atenuante ce justifică înlocuirea sancțiunii amenzii (având un cuantum ridicat) cu avertisment.

Lipsind un istoric contravențional al petentului cu privire la acest tip de fapte și luând în considerare că scopul legii este de a oferi protecție persoanelor aflate într-o stare de vulnerabilitate din cauza unui handicap – iar soția petentului necesită o astfel de ocrotire, parcarea vehiculului în respectiva situație fiind făcută în interesul acesteia, instanța apreciază că, în concret, gradul de pericol social al faptei nu este unul suficient de ridicat încât să impună sancționarea petentului cu amendă contravențională”, se arată în motivarea instanței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel