România participă la Salonul Cărţii de la Paris

România va participa, între 24 și 27 martie, la ediţia din acest an a Salonului Cărţii de la Paris cu un stand şi cu o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român.

România va fi prezentă la ediţia din acest an a Salonului Cărţii de la Paris cu un stand şi cu o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român, nume de primă mână - scriitori, traducători, editori, invitaţi francezi şi români de prestigiu, diplomaţi - fiind prezenţi la lansări, dezbateri despre literatură, poezie românească şi basarabeană. 

Sloganul participării româneşti de anul acesta la Livre Paris, desfăşurat între 24 şi 27 martie, este „Diagonales et confluences franco-roumaines”/ „Diagonale şi confluenţe franco-române”. 

Potrivit unui comunicat al ICR, citat de Agerpres, manifestările la standul României se vor deschide vineri, 24 martie, de la ora 11,30, cu dezbaterea „Europe et latinité - des passeurs de savoir”, moderată de Virgil Tănase, la care sunt invitaţi ambasadorul României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, preşedintele ICR, Radu Boroianu, Victor Neumann, profesor universitar, Dumitru Ţepeneag, scriitor, Vida Gábor, scriitor. 

Scriitorii români invitați

Printre cele mai importante evenimente de la standul României de la Paris se numără omagierea scriitorului Dumitru Ţepeneag, care a împlinit 80 de ani, lansarea volumelor „La mémoire des feuilles mortes” de Marie-Hélene Fabra-Brătianu (Éditions L'Harmattan), „La vie commence vendredi” de Ioana Pârvulescu (Éditions du Seuil, trad. Marily Le Nir), „Exuvies” de Simona Popescu (Éditions Non Lieu, trad. Sebastian Reichmann), „Le marchand de premieres phrases” de Matei Vişniec (Éditions Actes Sud, trad. Laure Hinckel). 

La dezbateri şi lansări vor participa editorii Odille Serre şi Paul Otchakovsky-Laurens, traducătorii Marily Le Nir, Laure Hinckel şi Nicolas Cavailles, scriitorul Richard Edwards, cercetătorul Matei Stârcea-Crăciun. 

În cadrul Salonului de Carte de la Paris vor avea loc dezbaterea „Poésie - la voie de l'irremplaçable”, moderată de Bogdan Ghiu, şi lansarea revistei de poezie „La Traductiere. Revue Internationale de poésie et art visuel”. Un alt eveniment va fi lansarea volumelor cu poezie română în limba franceză, publicată la Editura Vinea: „Le Vampire passif” - manuscrit facsimile de Gherasim Luca, „Épine dont je me gagne” de Miron Kiropol, „Plomb/ L'Integrale de l'oeuvre poetique de George Bacovia”, „Itinéraire I” de Aurora Cornu, precizează ICR. 

Evenimente dedicate artiștilor plastici

Totodată, la Salonul de Carte de la Paris vor fi şi două evenimente dedicate unor artişti plastici: Ion Grigorescu şi Tudor Banuş. La standul de ţară vor fi expuse, pe o suprafaţă de 70 metri pătraţi, volume apărute la 30 de edituri româneşti, precum şi traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR. 

Concepţia şi designul grafic al standului românesc aparţin arhitectului şi graficianului Răzvan Luscov. 

Aflat la cea de a 37-a ediţie, Salonul Cărţii de la Paris a fost creat în 1981. 

În 2016, Salon du Livre a devenit Livre Paris, dedicat profesioniştilor din domeniul editorial - editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din lume, deschis totodată publicului larg. Cu un total de 1.200 de expozanţi din peste 50 de ţări, cu 3.000 de autori prezenţi la peste 800 evenimente şi un număr estimat de 150.000 de vizitatori, salonul se bucură de o maximă vizibilitate în media franceze. 

Anul acesta, Maroc este ţara invitată de onoare la Livre Paris. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel