EXCLUSIV  România, absorbție fonduri europene. Cine BLOCHEAZĂ fondurile. Norica Nicolai: Uniunii îi convine

norica.nicolai
norica.nicolai

Europarlamentarul Norica Nicolai a vorbit la DC News despre situația fondurilor europene din România și blocarea absorbției.

În ceea ce privește marile companii, Norica Nicolai susține că ele „sunt corecte în măsura în care în țările lor li se permite să dea mită pentru a obține contracte în străinătate, cum este Germania de exemplu. Cu singura condiție să o evidențieze în contabilitate. De aceea m-am și mirat ca fost procuror că nu s-a uitat nimeni în contabilitatea EADS-ului, să vedem dacă au dat, cui au dat și cui au dat. Probabil asta nici nu s-a dorit. Dar companiile românești au fost afectate. Controlul asupra administrației a fost unul care a creat și va crea multe probleme României”.

Norica Nicolai a dat exemplul absorbției fondurilor europene care este aproape inexistent. Ea a mai spus că Uniunii Europene îi convine situația din România după retragerea Marii Britanii și a explicat de ce.

„Uitați-vă la absorția de fonduri europene care este aproape nesemnificativă în România. Foarte mulți dintre cei implicați, din funcționarii publici români, au făcut tot posibilul ca aceste fonduri să nu fie absorbite prin condiționalități care sunt îngrozitoare.

În România, funcționarii pentru a nu fi implicați în acest proces care îi putea duce la un moment dat pe scaunul de suspect la DNA au blocat absorbția fondurilor europene prin condiționalități birocratice”.

Funcționarii români blochează fondurile europene

„Noi am depus într-un regulament o toleranță de 20% pentru erori. Pentru că uneori sunt normale, poți greși o cifră, nu ai făcut-o cu intenție. România a aplicat foarte rapid coreții. 20%-25%, și foarte multe din aceste coreții au fost aplicate ilegal. Companiile cărora li s-au aplicat corecțiile, au câștigat procesele. Inclusiv instituții ale statului, au câștigat procesele, dar nimeni nu a mai restituit acești bani.

Sigur, tot ce s-a întâmplat aici, și din cauza probabil a incapacității profesionale, și din cauza temerii unora de a nu ajunge într-o investigare penală, ne-a costat foarte mult economic și o să ne mai coste. Nu știu dacă vom reuși până la finalul mandatului să absorbim fondurile care ne-au fost alocate.

Din păcate, în momentul de față, Uniunii Europene aș putea spune că-i convine. După plecarea Marii Britanie nimeni nu a analizat impactul bugetar. Marea Britanie va cere niște bani, este acționară în marile bănci europene, sunt aproape 45 de miliarde de euro care ar trebui să li se restituie. Noi vom pierde 15-20 prin contribuția netă a Marii Britanii, dar nu știm ce se va întâmpla. Atunci, foarte mulți de la Bruxelles gândesc la un buget propriu al UE, nu cel neapărat datorat taxelor, ci și la posibilitatea ca state să fie acționate, de exemplu, pentru nerespectarea statului de drept, și state care nu utilizează fondurile europene să le returneze ca venit la bugetul Uniunii”, a explicat Norica Nicolai care a mai spus că România este un exemplu pentru ambele variante. 

[citeste si]

Puteți urmări întregul interviu AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel