EXCLUSIV  Remus Borza: "America first să nu se transforme în America alone"

Remus Borza critică politica lui Donald Trump din ultima perioadă, concretizată în decizia de denunțare a acordului cu Iranul. În cadrul emisiunii Borza Analytica de la DCNews deputatul a precizat că la orizont se văd nori negri și asta pentru că președintele SUA a adoptat o atitudine de forță care nu profită nimănui.

"Statele Unite, sub administrația Trump, manifestă un spirit de frondă în relația cu partenerii săi din NATO. Unilateral, SUA au denunțat acordul de denuclearizare semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU(SUA, Marea Britanie, Franța, Rusa și China) cu Iranul. Acest acord a survenit după 12 ani de criză și 21 de luni de negocieri aprinse. Imediat după anunțul Casei Albe privind ieșirea SUA din Acordul de la Viena, printr-o declarație comună, premierul britanic Theresa May, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au criticat decizia administrației Trump și au cerut Iranului să rămână în acord urmând ca ceilalți patru membri permanenți ai Consiliului de Securitate să ofere garanții Teheranului.

Administrația Trump a mai denunțat și în 2017 două acorduri internaționale foarte importante. În mai, SUA au ieșit din Acordul Climatic de la Paris semnat în decembrie 2015 de fostul președinte Barack Obama. Acordul privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon a fost semnat de peste 200 de state. SUA și China sunt cei mai mari poluatori ai planetei. Denunțând acest tratat, Statele Unite vor putea emite în atmosferă cu până la trei miliarde de tone de dioxid de carbon în plus față de norma asumată prin acordul de la Kyoto, semnat în 1997. Deși schimbările climatice ca rezultat al emisiilor de gaze cu efect de seră reprezintă o serioasă amenințare la adresa umanității, Statele Unite tratează cu superficialitate această problemă, sfidând practic întreaga comunitate internațională. Atitudinea protecționistă, naționalistă și izolaționistă manifestată de administrația Trump în relațiile internaționale este dovedită și prin denunțarea de către SUA tot în cursul anului 2017, a acordului Transpacific semnat în 2015 de 12 țări printre care Japonia, Australia, Mexic, Canada, Chile, Vietnam etc. Acest acord încuraja schimburile comerciale între cele 12 state semnatare. 

"Se strâng nori negri deasupra planetei"

Realismul, protecționismul și pragmatismul politicii americane tinde să afecteze serios și relațiile cu principalul partener comercial al SUA, respectiv Uniunea Europeană. Administrația Trump urmează să taxeze cu 25% importurile de oțel și cu 10% importurile de aluminiu din Europa. Impunerea de taxe în comerțul cu țările UE este de natură să înfrângă principiile după care funcționează o piață liberă într-o economie globalizată. "America first" să nu devină în curând "America alone". Ferească Dumnezeu ca România să fie pusă în situația de a alege între Europa și SUA. 

Recurgerea la forță, amenințare și dictat de către SUA în relațiile internaționale, nu este de bun augur și nu profită nimănui. Nici măcar Statelor Unite. Se strâng nori negri pe cerul planetei. Miroase a praf de pușcă. Un conflict cu Iranul este foarte probabil. Denunțarea de către președintele Trump a acordului de la Viena, afectează, după cum spuneam și interesele economice ale Statelor Unite. Doar Boeing pierde 17 miliarde de dolari. În urma ridicării sancțiunilor economice împotriva Iranului, această țară contractase de la compania americană mai multe aeronave. Prin ieșirea din acordul de la Viena, Boeing va fi în imposibilitatea de a livra aceste aeronave. Decizia lui Trump este  paradoxală și din următoarea perspectivă. Experții din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în mod constant au opinat că Iranul nu deține arme nucleare. Cu toate astea, Trump sancționează Iranul, dar acceptă să se întâlnească cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, a cărui țară a dezvoltat arme nucleare cu care nu s-a sfiit să amenințe însăși SUA," a mai spus Remus Borza.

Vezi răspunsul complet:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel