”Pumnalul” hipersonic. Șoigu: „Rusia a tras de trei ori cu rachete Kinjal în Ucraina. Pot lovi orice țintă din lume. Sunt geniale”

Rachetele Kinjal pot călători cu de nouă ori viteza sunetului, depășind apărarea antiaeriană, arată Radio DCNews.

Rusia a desfăşurat rachete hipersonice Kinjal (Pumnal) de trei ori în decursul a ceea ce Moscova denumeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina, a declarat, duminică, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

Rachetele Kinzhal fac parte dintr-o serie de arme hipersonice pe care preşedintele Vladimir Putin le-a prezentat în 2018, în cadrul unui discurs belicos, în care a afirmat că acestea ar putea lovi aproape orice punct din lume şi pot ocoli un scut antirachetă construit de Statele Unite.

Şoigu a declarat la televiziunea de stat că rachetele s-au dovedit eficiente, în trei ocazii, după ce au lovit ţinte ucrainene foarte importante, scrie Radio DCNews, care citează Reuters.

Șoigu a lăudat rachetele ca fiind de neegalat și aproape imposibil de doborât în ​​zbor. 

"Le-am folosit de trei ori în timpul operaţiunii militare speciale", a declarat Şoigu, într-un interviu difuzat de canalul Rossia 1.

"Iar de trei ori au demonstrat caracteristici de excepţie."

Rusia a folosit pentru prima dată sistemul Kinjal în Ucraina la aproximativ o lună după ce a trimis mii de militari pe teritoriul ţării vecine, lovind un depozit mare de arme din regiunea vestică ucraineană Ivano-Frankivsk.

În această săptămână, Ministerul rus al Apărării a anunţat că trei avioane de luptă MiG-31E, echipate cu rachete Kinzhal, au fost relocate în regiunea Kaliningrad - enclava rusească de pe coasta baltică, situată între Polonia şi Lituania - state membre ale Uniunii Europene şi ale NATO.

Foto: MiG-31, transportând o rachetă Kinjal

În iulie, de Ziua Marinei Ruse, Putin a anunţat că marina va primi, în lunile următoare, "formidabilele" rachete hipersonice de croazieră Zircon. Rachetele se pot deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului, depăşind apărarea antiaeriană.

De ce e liniște în Kaliningrad. Cristian Diaconescu: Dacă ar vrea, acolo Rusia ar rupe statele baltice de NATO și UE

Cristian Diaconescu, ministru de Externe în trei guverne, a explicat, pentru DCNews, de ce discuțiile despre războiul Rusia - Ucraina duc spre Republica Moldova: ”De ce tot insistăm noi legat de Republica Moldova? Pentru că aici simțim - și să dea Dumnezeu să avem o predicție proastă - dar aici simțim că poate fi o vulnerabilitate pe care Federația Rusă, în etapa a doua, să o folosească”. 

Venind cu un argument ”contra-argumentativ poate”, Cristian Diaconescu a menționat peninsula Kaliningrad: ”Păi peninsula Kaliningrad, iertați-mă, dacă Federația Rusă ar vrea acolo, împreună cu Belarusul, să creeze o problemă, ar fi una enormă, sunt 80 de kilometri care, odată blocați, ar rupe statele baltice de NATO și UE. Și cu toate acestea, e liniște în Peninsula Kaliningrad. Oare de ce? Sigur, au adus acum niște avioane cu rachete hipersonice, ca să genereze un sentiment de insecuritate. Dar dacă ar dori, într-adevăr, să înfrunte în teren Alianța Nord-Atlantică și să creeze o problemă statelor baltice, acolo ar fi. Slavă Domnului că nu se întâmplă, Doamne ferește, dar dacă ne uităm rece, strategic... În schimb, Republica Moldova pare aproape la limită din punctul acesta de vedere”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel