Proteste împotriva mobilizării în Rusia. Forțele de ordine au împânzit străzile, au loc primele rețineri. "Vrem doar să trăim și să nu ne fie luați bărbații" - Foto / Video

Proteste împotriva mobilizării în Rusia. Forțele de ordine au împânzit străzile, au loc primele rețineri. "Vrem doar să trăim și să nu ne fie luați bărbații" / Foto: Capturi video Telegram
Proteste împotriva mobilizării în Rusia. Forțele de ordine au împânzit străzile, au loc primele rețineri. "Vrem doar să trăim și să nu ne fie luați bărbații" / Foto: Capturi video Telegram

În mai multe orașe din Rusia au loc proteste împotriva mobilizării anunțate de Vladimir Putin.

UPDATE:

Cel puţin 364 participanţi la proteste împotriva mobilizării au fost arestaţi miercuri în Rusia, afirmă grupul independent OVD-Info, citat de AFP, transmite Agerpres.

Organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor afirmă că are informaţii despre arestări în cel puţin 23 oraşe, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare din ţară după cel de-al doilea război mondial.

Jurnaliştii AFP au asistat la cel puţin 50 de arestări la Moscova, iar la Sankt Petersburg poliţia a ridicat din centru un autobuz plin cu manifestanţi. Manifestaţiile neautorizate sunt interzise de legislaţia rusă privind protestele.

Știrea inițială:

Rușii nu își doresc să fie mobilizați forțat în armată. În mai multe orașe din Rusia oamenii au ieșit în stradă și protestează împotriva mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin. Au loc și primele rețineri. Forțele de ordine au arestat deja mai mulți manifestanți, scrie Mediazona. Oamenii scandează "Nu războiului!" sau "Nu mobilizării", dar și alte mesaje.

Reținerile au început și la protestele împotriva mobilizării organizate în centrul Moscovei, raportează Arbat, Avtozak LIVE și Sota. Judecând după relatările presei, forțele de securitate au început să-i rețină pe protestatari imediat după începerea marșului.

Și la Sankt Petersburg, oamenii au ieșit să protesteze după anunțul lui Putin. Câteva zeci de locuitori din Sankt Petersburg au mers la Catedrala Sf. Isaac pentru a protesta împotriva mobilizării, relatează Rotunda. "Hârtia" notează că poliția a înconjurat deja mulțimea.

În plus, forțele de securitate au reținut o fată care a început un protest cu un banner "Fără mobilizare! Z-patrioți, în față". OVD-Info scrie că cel puțin 97 de persoane au fost reținute la protestele împotriva mobilizării. Alte site-uri rusești scriu că ar fi vorba deja despre mii de oameni reținuți în toată țara.

"În timpul acțiunilor împotriva „mobilizării parțiale” în toată Rusia, cel puțin 97 de persoane au fost reținute", potrivit proiectului pentru drepturile omului OVD-Info.

Cel puțin 40 de persoane au fost reținute la un miting împotriva războiului din Ekaterinburg


Și în Ekaterinburg, în Piața Muncii are loc un miting împotriva "mobilizării parțiale". După cum scrie 66.RU, forțele de securitate au reținut cel puțin 40 de persoane la miting. La 20 de minute după ce oamenii au început să se adune în piață, unul dintre polițiști a spus în difuzor că le acordă protestatarilor 30 de secunde pentru a se dispersa de la "evenimentul neaprobat"

Printre deținuți s-au numărat și trei femei din Ekaterinburg, dintre care una, în timp ce polițiștii o duceau într-o dubă, a spus: "Vrem doar să trăim și să nu ne fie luați bărbații". Potrivit "It’s my city", forțele de securitate au reținut și doi bicicliști.

Potrivit "Vecherniye Vedomosti", 28 de deținuți au fost deja duși la secția nr. 1 de poliție a orașului, în timp ce zece dintre ei au fost transferați ulterior la departamentul nr. 5, deoarece în prima secție nu erau suficiente locuri.

"Și sânge creștin nevinovat este vărsat în spatele altarului"

Grigory Sheyanov, care a mers la protestul anti-război, a fost reținut la Moscova. El a raportat acest lucru celor de la OVD-Info. Pe foaia ținută de Sheyanov, era scris: "Și sânge creștin nevinovat este vărsat în spatele altarului" - acesta este un citat din apelul mitropolitului Filip al II-lea la Ivan cel Groaznic.

Tot la Ekaterinburg, la Ploshchad 1905, a fost reținut fostul parașutist Andrei Deba, care a ieșit cu un pichet "împotriva uciderii fără sens a oamenilor și pentru apărarea celor dragi de mobilizare", relatează Rusnews. Un bărbat care ținea un banner înfățișând pictura lui Salvador Dali "Chipul războiului" și inscripția "Îți place această față?", a fost de asemenea, arestat.

Alți manifestanți împotriva mobilizării au fost reținuți și în Novosibirsk, Tomsk, dar și în orașele din Siberia și Orientul Îndepărtat. În total ar fi 43 de orașe în care deocamdată au fost anunțate astfel de manifestații. Procuratura din Moscova i-a avertizat pe ruși cu privire la răspunderea penală și administrativă pentru participarea la mitinguri și organizarea acestora fără notificare. Anunțul a fost postat pe site-ul departamentului. Printre cei reținuți de forțele de ordine se află și persoane publice, inclusiv actori cunoscuți care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva mobilizării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel