Profesorii protestează împotriva supravegherii în masă a populației

Sute de cadre didactice din întreaga lume au semnat o declarație care atrage atenția asupra faptului că lumea se află sub "un nivel fără precedent de supraveghere" și că "acest lucru trebuie să se oprească", în scopul de a proteja viața privată a oamenilor.

"Academicieni împotriva supravegherii în masă" are la bază patru inițiatori de la Institutul pentru Dreptul la Informare din cadrul Universității din Amsterdam. Aceștia au inițiat mișcarea inspirați de toate dezvăluirile făcute de Edward Snowden, cu privire la supravegherea pe scară largă a populației de către guverne.

Profesorii de drept au elaborat o declarație ce a fost ulterior semnată de aproape 300 de cadre didactice din întreaga lume, inclusiv din SUA, Marea Britanie, Turcia, Spania, Italia, Japonia, Germania sau Austria.

Declarația atrage atenția asupra faptului că agențiile de informații "monitorizeză modul în care oamenii folosesc internetul, obțin apelurile lor de telefon, mesajele e-mail ori conversațiile de pe Facebook, detalii financiare și multe alte informații".

"Agențiile au adunat informații cu caracter personal prin accesarea fluxurilor de date interne ale firmelor, cum ar fi Google și Yahoo. Apelurile Skype sunt disponibile pentru interceptare. Acest lucru trebuie să înceteze", spune Frederik Zuiderveen Borgesius, unul dintre inițiatorii demersului, citat de wired.co.uk.

Responsabilitate și transparență din partea agențiilor de spionaj

Demersul subliniază că dreptul la viața privată este unul fundamental, protejat de o serie de tratate internaționale.

Semnatarii solicită mai multă responsabilitate și transparență din partea agențiilor de spionaj. "Statele trebuie să protejeze în mod eficient drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor, în special viața privată a fiecăruia", se arată în demersul cadrelor didactice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel