Urmărește emisiunea live


Proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul, aprobată de Guvern

Guvernul României a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind ratificarea Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, numită Convenția de la Istanbul, informează un comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. 

Convenția de la Istanbul a fost semnată de România la data de 27 iunie 2014, la Strasbourg, de către ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

Prin decizia de astăzi a Guvernului, România devine astfel al 14-lea stat care ratifică documentul, alăturându-se altor 13 state, din cele 32 semnatare, respectiv Albania, Andorra, Austria, Danemarca, Bosnia și Herţegovina, Franța, Italia, Muntenegru, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Turcia.

Documentul, centrat pe prevenirea agresiunilor, protecția victimelor și trimiterea în judecată a agresorilor, hotărăște că violenţa împotriva femeilor reprezintă o formă de perpetuare a unei culturi a intoleranţei şi a negării și, în același timp, urmărește schimbarea atitudinilor și mentalităților bărbaţilor şi tinerilor. Prin inițierea unei proceduri penale, cultura, obiceiul, tradiția, religia sau onoarea nu vor putea constitui justificări ale comiterii infracțiunilor de gen.

[Citeste si]

Această Convenție introduce și sancțiuni penale și juridice pentru acte de violență fizică și psihică, pentru molestări psihologice, dar și pentru căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența și hărțuirea sexuală, inclusiv violul, avortul și sterilizarea forțate.

În plus, înlesnirea sau complicitatea și tentativa de comitere a unui act de violență vor fi recunoscute drept infracțiuni, atunci când sunt comise intenționat.

De asemenea, indiferent că vorbim de bărbați sau femei, Convenția stabilește că infracțiunile comise împotriva foștilor sau actualilor parteneri sau soți, în mod repetat, ori cele comise împotriva unei persoane vulnerabile, a unui copil sau în prezența acestuia, cele extrem de violente sau în timpul cărora s-au folosit arme, dar și infracțiunile care au dus la vătămări fizice sau psihice ale victimei vor fi considerate agravante.

În sprijinul victimelor violenței, documentul aprobat astăzi prevede asigurarea asistenței în plângerile individuale sau colective, a unor servicii specializate, înființarea de adăposturi corespunzătoare, organizarea unor linii telefonice de urgență (24 de ore din 24), înființarea de centre de criză, de sesizare și sprijin a cazurilor de viol, implementarea unor servicii de protecție și asistență pentru martori si martori copii, precum și asigurarea cadrului legal prin care orice persoană care a fost martoră la comiterea unor acte de violență să fie încurajată să raporteze acest lucru autorităților competente. Convenția de la Istanbul interzice totodată, în cazul tuturor formelor de violență, soluționarea extrajudiciară obligatorie a litigiilor, inclusiv medierea și concilierea.

Ministrul Muncii: Un pas înainte în lupta cu violența împotriva femeilor

„Salut aprobarea proiectului privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Este un angajament pe care România îl respectă, dar și un pas înainte în lupta cu violența împotriva femeilor, un fenomen încă prezent în societatea românească, cea mai bună dovadă fiind chiar evenimentele reprobabile prezentate în ultimele luni. Tocmai de aceea este important să întărim protecția femeilor în fața abuzurilor și a violenței de orice fel. Ratificarea acestei Convenții confirmă angajamentul României de a lupta în acest sens, o luptă care trebuie asumată de către toți actorii politici și de către toate instituțiile, ca un obiectiv de maximă importanță. Din acest motiv, sper ca Parlamentul să transmită un semnal puternic, votând în unanimitate pentru ratificarea Convenției de la Istanbul", a declarat ministrul Rovana Plumb.

De asemenea, Ioana Liana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, notează rolul important al aprobării unui astfel de proiect de către Guvern. "Este un deziderat pe care ni l-am dorit la nivel de Departament, un pas înainte în ceea ce privește asigurarea egalității de șanse în țara noastră. Este mult mai ușor să ne dezvoltăm, să ne educăm în spiritul toleranței, decât să schimbăm stereotipuri si mentalități adânc înrădăcinate", a precizat Ioana Liana Cazacu.

Prevederile Convenției vor fi aplicabile României în termen de 3 trei luni de la depunerea documentului oficial de ratificare la Secretarul General al Consiliului Europei. 

Citește și: Ana Birchall: Este un reper istoric pentru România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel