Poligamia nu e interzisă de Biblie. De ce au creștinii o singură nevastă

Există numeroase situații în Biblie de căsătorii în care un bărbat are mai multe soții. Însă, mai toate aceste relații au avut un sfârșit tragic.

Dacă poligamia era permisă în Biblia evreiască, cum se face că Biserica timpurie a interzis acest aspect?

Cu siguranță nu este vorba despre faptul că Biblia evreiască a fost citită cu atenție și s-a observat că relațiile poligamice nu au funcționat foarte bine, scrie learni.st.

Se pare că o atitudine colectivă în rândul căsătoriile romane a făcut ca mariajul să fie monogam. Și, din moment ce creștinismul a început odată cu Imperiul Roman, se pare că și căsătoriile de acest fel au avut un impact major asupra ideei de căsătorie care s-a răspândit în întreaga lume.

Poligamie în Biblie

Un astfel de caz este cel al lui Iacob care s-a însurat cu două surori, Rahela și Lea. Însă, se căsătorește cu Lea deoarece este păcălit, astfel că sora ei, Rahela, este preferata soțului întreaga viață.

Alt caz de poligamie este prezentat în Cartea lui Samuel, în care Elcana apare alături de cele două soții ale sale, Ana și Penina. Cea pe care o iubește cel mai mult, adică Ana, este stearpă, în timp ce Penina, pe care nu o iubește, îi oferă copii. De aici și rivalitatea între cele două soții.

Regele David și Regele Solomon și numeroasele lor soții

În Biblie există pasaje care spun că nu sunt recomandate căsătoriile poligame. În această situație s-a aflat regele David care a avut 22 de soții și amante. Însă, despre regele Solomon se spune că avut 1.000 de soții.

Legile evreiești nu permit poligamia

În urmă cu 1.000 de ani, rabinul Gershom, cel care conducea comunitatea evreiască nord-europeană Ashkenazi, a interzis poligamia printr-un decret. Cu toate acestea, acest decret nu se aplică comunitățile evreiești sefarde din Spania și, mai târziu, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Deși poligamia era rar întâlnită în lumea iudaică, era posibilă până de curând. Însă, țările în care locuiesc evreii nu mai permit astfel de căsătorii, așa că nu mai este posibil un mariaj poligam.

Există numeroase dezbateri cu privire la ceea ce spune Biblia creștină despre poligamie. Din câte se poate observa, în Biblie există numeroase exemple de căsătorii poligame, dar niciuna dintre aceste povești nu este clară, oferind posibilitatea ca interdicția creștină să fi apărut după Biblie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel