Peste jumătate din populația lumii ar putea fi expusă riscului de boli transmise de țânțari, avertizează experții

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Mai mult de jumătate din populația lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de țânțari, cum ar fi malaria și febra dengue, până la sfârșitul secolului, au avertizat oamenii de știință.

 

În Marea Britanie, cifrele publicate de Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) arată că anul trecut, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, numărul cazurilor importate de malarie a depășit 2.000.

Aceasta a precizat că au fost confirmate 2.004 cazuri de malarie în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord în 2023, în urma unor călătorii în străinătate, față de 1.369 în 2022.

Creșterea, potrivit UKHSA, este legată de reapariția malariei în multe țări și de o creștere a călătoriilor în străinătate în urma eliminării restricțiilor pandemice.

Între timp, la nivel mondial, numărul cazurilor de febră dengue raportate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a crescut de zece ori în ultimele două decenii, de la 500.000 în anii 2000 la peste cinci milioane în 2019.

Țânțarii purtători ai virusului dengue au invadat 13 țări europene începând cu anul 2000, urmând ca în 2023 boala să se răspândească local în Franța, Italia și Spania.

Populația expusă riscului de malarie și dengue ar putea crește cu încă 2,4 miliarde de persoane până în 2100

Rachel Lowe, profesor la Institutul catalan pentru cercetare și studii avansate din Spania, a declarat: "Încălzirea globală cauzată de schimbările climatice înseamnă că vectorii de boli care transportă și răspândesc malaria și dengue își pot găsi un cămin în mai multe regiuni, iar focarele apar în zone în care este probabil ca oamenii să fie slăbiți din punct de vedere imunologic, iar sistemele de sănătate publică să fie nepregătite".

"Realitatea crudă este că sezoanele calde mai lungi vor mări fereastra sezonieră pentru răspândirea bolilor transmise de țânțari și vor favoriza apariția unor focare din ce în ce mai frecvente, care sunt din ce în ce mai complexe de gestionat", a adăugat Rachel Lowe.

Cercetătorii au declarat că, dacă încălzirea globală poate fi limitată la 1 C, populația expusă riscului de malarie și dengue ar putea crește cu încă 2,4 miliarde de persoane până în 2100, față de perioada 1970-1999.

Dar ei prevăd că, dacă traiectoria actuală a emisiilor de carbon și a creșterii populației continuă, 4,7 miliarde de persoane ar putea fi afectate de dengue și malarie până la sfârșitul secolului.

Profesorul Lowe a adăugat: "Trebuie să anticipăm epidemiile și să intervenim din timp pentru a preveni apariția bolilor".

Cercetătorii dezvoltă în prezent modalități de a prezice când și unde ar putea apărea epidemiile, folosind date de supraveghere a bolilor și date privind schimbările climatice.

Descoperirile au fost prezentate în cadrul Congresului global ESCMID din Barcelona, Spania, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel