Paradoxul alegerilor: Prezența la vot, la fel ca în țările în care lucrurile merg bine în societate

Prezență la vot
Prezență la vot

Prezența la vot în România este într-o continuă scădere. Dacă la alegerile prezidențiale din 1990 s-au prezentat la urne 86,19% dintre alegătorii cu drept de vot, la ultimele alegeri parlamentare din 2012 au votat 41,72% din totalul celor cu drept de vot. Care este cauza acestei scăderi masive? Au devenit românii apolitici sau prin absența de la vot vor să pedepsească întreaga clasă politică? De Ce News vă prezintă explicațiile oferite de politologi pentru absenteismul politic.

Politologul Alfred Bulai prezintă două cauze ale absenteismului politic din ultimii ani.

"Avem de-a face cu două cauze pentru absenteismul politic din ultimii ani. Există o dezamăgire față de actuala clasă politică, dar în ultimii ani a crescut absenteismul structural, legat de oamenii plecați în străinătate și care nu mai au treabă cu votul prin România. Adică ei ar putea vota, dar e greu să mergi sute de kilometri ca să votezi. Este vorba de 10%-15% din populația cu drept de vot, ceea ce e imens. Că sunt și nemulțumiți și că a crescut genul ăsta de nemulțumire față de politică, e și asta adevărat", ne-a spus dl. Alfred Bulai.

Peste jumătate de populație nu e interesată de politică

El adaugă că într-adevăr interesată de politică nu este decât aproximativ un sfert din populație, în timp ce peste 50% nu e interesată decât în contexte electorale.

"Mai mult de jumătate din populație nu e interesată de politică, decât în contexte electorale. Cei foarte interesați sunt în jur de un sfert din populație - cei foarte interesați de politică, care urmăresc frecvent ce se întâmplă", a declarat politologul pentru De Ce News.

Românii, scârbiți de politică

Expertul în comunicare politică, Antonio Momoc, susține că mai mult de jumătate dintre cei care nu se prezintă la vot văd asta ca o formă de protest la adresa politicienilor.

"În orice societate există un 20%-30% care nu se duc la vot și putem să spunem că sunt apolitici, în sensul că nu-i interesează politica. În cazul românesc, există cu siguranță un bazin de neinteresați de politică, dar cred că mai mulți dintre cei care stau acasă o fac pentru că fie ei consideră că nu au alternativă, fie preferă să-i pedepsească prin neprezentare pe politicieni și clasa politică în general. Aceștia sunt scârbiți de politică. Și atunci, evident că ei așteaptă altceva. Nu știu dacă așteaptă neaparat un alt partid sau un alt comportament din partea politicienilor - adică o orientare spre interes public, și nu o orientare spre interes personal sau de grup", ne-a spus dl. Momoc.

"Probabil că din cei aproximativ 60% care nu s-au prezentat la parlamentare, există un procent care așteaptă un nou partid, fie el de stânga sau de dreapta. Dar procentul ăsta s-ar putea să fie mic, de 5%-10%-15%", a adăugat el.

Oamenii stau acasă când totul merge bine

Antonio Momoc susține că în condițiile în care societatea funcționează bine, e normal ca populația să nu se prezinte la vot, dar în cazul României este greu de explicat absenteismul politic.

"În general e justificat să nu participe oamenii, atunci când lucrurile merg bine. Atunci când lucrurile merg bine într-o societate și politicienii acționează în interes public, e normal ca oamenii să nu participe. Adică de ce m-ar interesa pe mine politica, câtă vreme politicienii nu mă deranjează? Dar când politicienii nu-și fac treaba, când sunt corupți, când sunt ineficienți, și când România este ultima țară din Europa, atunci e inexplicabil de ce oamenii nu participă, de ce nu ies la vot sau în stradă, de ce nu se implică mai mult politic sau civic pentru a schimba lucrurile", a conchis politologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel