Oana Stănciulescu: Să le fie rușine!

Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu

Festivalul George Enescu a debutat și în acest an depășind toate așteptările. Două zile de magie. Duminică seara, Orchestra Filarmonicii din Londra, Jurowski și Sostakovich i-a lăsat muți de uimire pe spectatori. Aproape fără cuvinte. Cum nu sunt critic muzical, și nici un cunoscător fin, ci doar o mare iubitoare de muzică, o să las specialiștii să se pronunțe.

Eu o să-mi exprim din nou furia și deznădejdea deoarece după 27 de ani cei care au condus România nu au fost în stare să construiască o sală de concerte pe măsura acestui Festival, devenit printre cele mai importante ale lumii. Iar ție, coonducător al României, să nu-ți crape obrazul de rușine că cele mai mari orchestre ale lumii, cele mai importante, primele din top 10 orchestre ale lumii, concertează la Sala Palatului contruită în 1959, inaugurată un an mai târziu, depășită de mult din toate punctele de vedere. O mare rușine! Autoritățile fac concursuri pentru branduri de țară, de capitală, confiscă portul național ca să demonstreze cât de patrioți sunt, dar nu au bunul simț să aloce câteva milioane de euro ca să construiască o sala pentru acest mileniu, pentru ținuta unui Festival despre care se vorbește în toată lumea,  pentru care străinii se bat pe bilete, la fel ca românii.

Fie ești imbecil să nu realizezi ce promovare ți-ar putea aduce acest Festival, fie nu te interesează decât propriul buzunar și al găștii de partid. Dovada neputinței și nesimțirii celor 27 de ani este că cei care au condus România n-au vrut sau n-au fost în stare să realizeze o singură construcție – nu infrastructură complicată, tuneluri prin munți etc, ci o sală pentru Festivalul George Enescu.  

De-a lungul celor 27 de ani, au fost destui cei care au rugat autoritățile să nu stea nepăsătoare. Îniante de a pleca, chiar Ion Holender a făcut un apel în acest sens.

Sâmbătă însă, dirijorul Vladimir Jurowski, cel care i-a fermecat pe toți în primele două zile ale Festivalului cu talentul, profesionalismul, geniul său, a fost ultimul care le-a bătut obrazul în mod elegant marilor conducători ai acestei țări.

"Cu tot respectul față de acești pereți (n.r - ai Sălii Mari a Palatului), avem nevoie de o altă sală. Iar românii au nevoie de o altă sală, nu numai pentru Festivalul Enescu, pentru că viața culturală din România nu se oprește la Festivalul George Enescu; acesta are loc la fiecare doi ani. Este minunat să ai o asemenea atenție internațională și un înalt patronat al Guvernului, dar eu cred că ar fi în spiritul lui George Enescu să ajutăm cultura românească să înflorească și mai mult și să atingă același nivel de strălucire și în afara festivalului. Și primul pas ar fi construirea unei noi sali", a afirmat Jurowski la conferința de presă.

Cu toate acestea, politicienilor nu le este jenă să îmbrăce  costumele populare “mândri că sunt români“, să mintă, să păcălească, să facă praf bugetul strâns din taxele și impozitele populației, ca și când ar fi moștenire de familie. O mare rușine!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel