EXCLUSIV  O fastuoasă întâlnire a sașilor la Sibiu sub moto-ul "În lume acasă, cu inima în Transilvania"

Au venit sașii. Zeci de formații românești, germane, austriece și americane, formate din sași emigrați din România sau din urmașii lor, și-au prezentat de ieri portul și jocul pe scena amplasată în Piața Mare din centrul Sibiului, unde peste 12.000 de etnici germani au sosit deja la cea mai mare întâlnire a acestora din România, de după 1990. 

Preşedintele Klaus Iohannis "apreciază că întâlnirea din acest an oferă, în special generaţiei tinere de saşi din Germania, oportunitatea de a cunoaşte mai bine şi de a îndrăgi România, ţara de origine a părinţilor lor". 

(w670) Costume po

Costume populare săseşti

Evenimentul, organizat încă din 1991 de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, va fi cel mai mare din România, de după 1989, şi se va desfăşura sub motto-ul "În lume acasă, cu inima în Transilvania".

Centrul Sibiului este plin, în special, de sași din toată România, dar mai ales de cei veniți acasă, după mulți ani, ca să își revadă locurile natale sau să le arate copiilor și nepoților țara din care au emigrat.

(w670) 3 intalnir

Întâlnirea saşilor

Tinerii nemți fac tururi ale Sibiului, cu ghizi care le explică istoria acestui loc, puternic marcat de prezența sașilor.

Ceremonia din Piața Mare a început cu intonarea Imnului național al României Deșteaptă-te, române!”. Președintele României a asistat la Parada Porturilor Populare din Parcul Cetății. A impresionat etalarea costumelor săsești de la cingătoarele cu perle și pietre prețioase inspirate de moda elitei vieneze la splendidele podoabe de cap ale femeilor, la vestimentația bărbătească de mare rafinament până la piesele extrem de rare cu o marea sobrietate în alb și negru, cu accesorii colorate brodate în și perle și mărgele.

Pașii de dans exprimă un adevărat algoritm al vieții transilvane.

(w670) 4 klaus si

Klaus şi Carmen Iohannis  

(w670) 5 iohannis

Iohannis, alături de alte oficialităţi la Ceremonia din Piaţa Mare

Cel mai important moment al acestei întâlniri istorice a sașilor din România este cel de astăzi, când președintele Klaus Iohannis a vorbit de pe scena din Piața Mare din Sibiu.

"Vă întâmpin cu căldură în România, la Sibiu, capitala istorică a saşilor, în frumoasa Transilvanie. Sunt impresionat de faptul că Piaţa Mare din Sibiu este neîncăpătoare. Sunt bucuros să văd alături de seniori mulţi copii şi tineri. Este dovada că noile generaţii nu văd în Transilvania doar un loc de unde provin părinţii lor, ci şi locul de unde le vine identitatea", le-a transmis şeful statului saşilor prezenţi la întâlnirea de la Sibiu.

"Sunteţi rodul unei comunităţi care, timp de secole, a dat locurilor unde s-a stabilit şi lumii un exemplu de identitate şi de stăruinţă", le-a mai spus şeful statului saşilor prezenţi la întâlnire.

"Mesajul fundamental al istoriei saşilor transilvăneni este acela de a-l căuta neobosit pe Dumnezeu şi de a nu renunţa niciodată la lupta pentru libertate. Să avem toată viaţa respect faţă de celălalt, să preţuim solidaritatea şi toleranţa", a adăugat şeful statului.

"Oricât de departe aţi locui, acest tezaur ne reapropie şi ne uneşte", a mai spus Klaus Iohannis.

(w670) 5=5 discur

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis a fost primit cu aplauze

Preşedintele Iohannis a rostit discursul din Piaţa Mare atât în limba română, cât şi în limba germană.

Președintele Klaus Iohannis a fost aplaudat îndelung, sâmbătă, după fiecare propoziție rostită în discursul susținut la cea mai mare întâlnire a sașilor din România, de după 1990, care are loc în Piața Mare din centrul istoric al Sibiului, oraș unde actualul șef al statului a fost primar.

Cele trei zile ale întâlnirii înseamnă nu doar revederea celor dragi, dar și mult dans, muzică de fanfară și foarte multă bere. Piața Mare din centrul Sibiului a fost încă de aseară plină de mese și bănci de lemn, unde mii de oameni au socializat și au depănat povești, au consumat produse tradiționale românești și au băut multă bere.

(w670) 6 intalnir

Întâlnirea saşilor în Piaţa Mare

Printre cei așteptați la această întâlnire a sașilor se numără și ES ambasadorul Germaniei la București, Cord Meyer Klodt, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu și președintele Federației Mondiale a Sașilor și membru al Bundestagului, Bernard Fabritius.

În România mai trăiesc, cu aproximație, 12.000 de sași, cei mai mulți în orașe din Transilvania - Sibiu, Mediaș, Brașov și Sighișoara.

(w670) 7 Pașii d

Pașii de dans exprimă un adevărat algoritm al vieții transilvane

Căldură mare. Sibiul este arhiplin şi greu mai găseşti un loc liber de cazare. O simplă accesare a booking.com, cel mai accesat site de căutare a locurilor de cazare, ne arată că 100% la sută din Sibiu este ocupat.

Agenda evenimentului saşilor cuprinde peste 50 de activități, printre care 11 expoziții, trei lansări de carte şi concerte de muzică, evenimente care au loc, îndeosebi, în Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet şi pe strada Cetății.

Întâlnirea Saşilor în Transilvania a debutat ieri, la ora 9, cu un tur al oraşului, locul de întâlnire fiind statuia episcopului Teutsch din Piaţa Huet. La ora 10, a avut loc, în Piaţa Mare, deschiderea programului artistic, urmată de Festivalul de Dans Popular Săsesc, pe scena căruia au evoluat ansambluri de dans din Transilvania, Austria şi Germania. Multă lume a participat la vernisajul expoziţiei "Colocviu baroc", la Palatul "Brukenthal", dar și la cel al expoziţiei "Reforma lui Luther", în curtea interioară a Primăriei Sibiu. Să adăugăm și prezentările de carte şi alte deschideri de expoziţii, atelierele, concertele cu cântece vechi specifice saşilor, momentele artistice susţinute la orgă şi proiecţiile de film documentar.

(w670) 8 frumuset

Frumuseţea costumelor populare

Astăzi de dimineață a început mult aşteptata paradă a porturilor populare, la care au participat 1.460 de persoane, dintre care în jur de 280 sunt membri ale celor 12 fanfare din Germania, România, Austria şi SUA. După paradă, au avut loc discursurile pe scena din Piața Mare, susținute de Klaus Iohannis, preşedintele României, Astrid Fodor, primarul Sibiului, şi de câte un reprezentant al principalilor organizatori, respectiv Martin Bottesch, din partea FDGT, Hans Gartner - ACS, Herta Daniel - Asociația Saşilor din Germania şi episcopul Reinhart Guib - Biserica Evanghelică. Ziua va continua cu programe pentru toate vârstele, iar seara se va încheia cu întâlnirea absolvenţilor actualului Colegiu Naţional "Brukenthal" din Sibiu, urmată de două concerte în Piaţa Mare.

În ultima zi a Întâlnirii Saşilor, la 9.30, vor avea loc slujbe religioase, la Biserica Evanghelică şi Biserica "Sf. Ioan", ce pot fi urmărite live, pe un ecran imens, şi în Piața Huet, unde vor fi amplasate aproximativ 500 de scaune. Seara, va avea loc, de la ora 18.30, un spectacol muzical în dialect săsesc, la Palatul "Brukenthal" din Avrig. La ora 21, în aceeaşi locaţie, va fi un foc de tabără, pe muzică de chitară şi acordeon.

Cu ocazia Întâlnirii Sașilor de Pretutindeni, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu organizează o expoziție de fotografie semnată defotograful Thomas Duffé, în perioada 15 iulie – 06 august 2017.

Expoziția conține portrete de fotografie analog pe film alb/negru, având ca protagoniști etnici germani din Ardeal. Ilustrând oameni obișnuiți de diferite vârste și genuri, cu meserii și stiluri de viață diferite, expoziția poate fi considerată un status quo foarte actual al minorității săsești din România, un document care atestă vitalitatea acesteia și celebrează totodată tradițiile cât și inovațiile acestei minorități.

Expoziția este amplasată în spațiul Galeriei UAP.

Un weekend întreg de sărbătorire a tradițiilor, prin expoziții, concerte, evenimente folclorice și multe altele.

(w670) In pasi de

În paşi de dans

Spicuim din programul acestor zile.

Astăzi
10:30 – 11:30 PARADA PORTURILOR POPULARE
Piața Huet – Piața Mică – Piața Mare – Piața Schiller – Str. Cetății – str. Bălcescu – Piața Mare
12.00 CUVINTE DE SALUT
Piaţa Mare
12:15 CONCERT COMUN AL ANSAMBLURILOR DE FANFARĂ
Piaţa Mare
12.30 PROGRAM ARTISTIC cu dansuri populare săsești, Junii Sibiului și fanfare
Piața Mare
13:00 CONCERTE DE FANFARĂ
Piața Huet, Piața Mică, str. Cetății
14:00 - 15:00 PREZENTAREA FUNDAȚIEI BISERICI FORTIFICATE
Biserica Sf. Ioan, str. Mitropoliei nr. 32
15:00 - 15:30 DECERNAREA PREMIULUI ERNST HABERMANN al Fundației Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung
Biserica Sf. Ioan, str. Mitropoliei nr. 32
16:00 – 17:30 PROGRAM FESTIV
Prelegere festivă: Preşedinte FDGR dr. Paul-Jürgen Porr și Episcop Reinhart Guib
Cuvinte de salut, decernarea medaliei Honterus
Sala Thalia, str. Cetății nr. 3-5
19:00-20:30 CONCERT DE CÂNTECE POPULARE SĂSEȘTI
Piața Mare
21:00 CONCERT „ANDREAS HAMMERSCHMIDT UND SCHLAGERBENGEL“
Piața Mare
21:00 PARTY CU DJ AVARO
Sala Redal, str. Johann Sebastian Bach nr. 4

Duminică, 6 august 2017
10:00 SLUJBĂ FESTIVĂ
Predica: Episcop Reinhart Guib
Participă corul Siebenbürgische Kantorei din Germania condus de Andrea Kulin
Biserica evanghelică Piața Huet
10:00 SLUJBĂ PENTRU COPII ȘI FAMILII
Biserica Sf. Ioan, str. Mitropoliei nr. 32
11.30 CONCERTE DE FANFARĂ
Coordonator: Michael Rochus
Piața Huet și Piața Mare
18.30 PROGRAM ARTISTIC la palatul Brukenthal Avrig: spectacol muzical „La fântână” (în dialectul săsesc), cu participarea unui cor de 200 de persoane din Germania și România.
Coordonare spectacol muzical : Maria Schenker, Ute Bako
Coordonare cor: Andrea Kulin, Christiane Neuberth
Avrig, Grădina Palatului Brukenthal
21:00 FOC DE TABĂRĂ
Avrig, Grădina Palatului Brukenthal

(w670) La suc de

La suc de mere şi o bere

Programul complet cuprinde și expoziții cu diverse tematici, lansări de carte, tururi ale orașului precum și un program pentru copii.

Seara se va încheia cu spectacolul  „Faust“ al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, careinvită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaștere, credinţă, durere şi iubire.

„Faust-ul“ lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli.


(w670)

Scenă din Faust


La baza acestui „Faust“ modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer.

Producţia se remarcă prin decor şi light design de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare cu efecte sonore adecvate ambianţei funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată.

„Venim în întâmpinarea acestei sărbători de tradiție cu un spectacol de patrimoniu, cel mai cunoscut și solicitat din repertoriul nostru, o celebrare a genialității lui J.W. Goethe. Suntem mândri că avem ocazia de a arăta aici, la Sibiu, celor plecați departe de casă, un spectacol care s-a bucurat și se bucură de aprecieri din toată lumea”, a spus Constantin Chiriac, directorul TNRS. 

Sibiul a devenit capitala istorică a sașilor din “frumoasa noastră Transilvanie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel