O expoziție centenară

Ieri, 27 septembrie 2018, la Galeria 2 Art, din cadrul Primăriei Sectorului 2, a avut loc unul din multele evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, anunță organizatorii într-un comunicat.

„Evenimentul a fost coordonat, realizat și condus de Primăria Sectorului 2 și Poliția Locală Sector 2, prin Doamna Maria Petrescu, scriitor, sociolog, Șef Serviciu Relații Publice în cadrul Poliției Locale Sector 2, în calitate de organizator. Este vorba de unul din cele trei proiecte aprobate pentru finanțare din bugetul Programului Național de Aniversare a Centenarului pentru anul 2018 de Ministerul Culturii.

Expoziția "Marea Unire – Ideal Românesc a însemnat: fotocopii documente și foto de la 1918 (fond arhivistic Arhivele Naționale, arhive personale istorici), lucrări artă plastică și sculpturi – aparținând unor artiști plastici, membrii ai Ligii Navale Române, lucrări criptate dedicate Centenarului, costume naționale originale, repere istorice, dar au fost și momente de poezie și muzică patriotică.

"Expoziția "Marea Unire – Ideal Românesc" poate reprezenta, pentru orice vizitator care îi trece pragul, o scurtă călătorie în timp, în perioada marelui eveniment de la 1918, într-una dintre cele mai frumoase galerii de artă, Galeria 2 Art, a Primăriei Sectorului 2. Expoziția reunește 15 artiști plastici diferiți, ale căror talente depășesc orice barieră și merg mult dincolo de ceea ce noi, oamenii de rând, percepem a fi limite. Indiferent că folosesc vopsele acrilice, cărbune, creion, tuș, peniță, acuarele, pastel, ulei sau diferite tehnici mixte, ei reușesc să creeze imagini care nu pot fi deosebite de fotografii.", a spus Maria Petrescu.

Expoziția conține fotografii și fotocopii documente de la 1918, aduse din izvoarele istorice deținute de Arhivele Naționale ale României, documente unice din arhiva personală a Fundației Literar Istorice Stoika și puse la dispoziție prin bunăvoința Dl. Președinte Florian Laurențiu Stoika, lucrări de artă plastică și sculpturi, expuse de artiști plastici, membrii ai Ligii Navale Române, lucrări criptate dedicate Centenarului Marii Uniri, dar și desene reprezentând Marea Unire văzută prin ochii copiilor, și v-a rămâne în cadrul Galeriei 2 Art până duminică, 30 septembrie 2018.

Expozanți:

1. Pictor Cojocaru Vergil – Cover – realizatorul ansamblului de artă monumentală „intrare de incintă bisericească" la Biserica „Sf. Nicolae", Piatra Neamț, având o jumătate de secol de pictură, a prezentat lucrările : Puterea Armată la Romani, Mihai Viteazul, Omagiu – Revoluția 1848, Ștefan cel Mare și Sfânt, apărător al Creștinătății, Enescu și Eminescu, doua E-uri în cultura noastră
2. Pictor Alexandru Zâna – care stăpânește tehnica mixtă, pensulă și cuțit și ale cărui tablouri sunt considerate adevărate concerte cromatice, a expus în cadrul evenimentului câteva lucrări dedicate Centenarului.
3. Pictor, sculptor și grafician Dl Tănase Valentin – creează adevărate povești în imagini, care incită la meditație, realizând ferestre deschise către imaginația privitorului. Folosind numeroase simboluri, artistul a expus și domnia sa patru dintre lucrările sale : Regele Ferdinand I, Regina Maria, Efigii ale Marii Uniri, Marea Unire - 1 Decembrie 1918.
4. Pictorul de negru Elian Băcilă, părintele picturii negre din România, înregistrat ca brand național la OSIM, în anul 2018, cu numeroase lucrări în colecții naționale și internaționale, a adus în cadrul vernisajului lucrarea Origini – alb și negru. Pictorul ne-a mărturisit că pentru domnia sa "nu este important negrul, ci lumina care se reflectă din el".
5. Sculptor Sinescu Constantin – Doctor în arte plastice, care realizează lucrări în lemn, travertine, bronz sau marmură, a bucurat sufletele participanților cu șase dintre lucrările sale : Mamă și fiică, Picătura fertilității, Burebista, Justiție sinesciană, Mihai Viteazul, Răspuns genetic.
6. Pictor și sculptor Aurora Strugar Roman – care stăpânește tehnica impresionistă, a expus trei dintre lucrările domniei sale : Bricul Mircea, Portret Corneliu Coposu, 70 de ani de la al II-lea Război Mondial
7. Pictor Pătulea Valentin – „Trăiește cu intensitate armoniile de forme și culori ale realității înconjurătoare". O realitate pe care încearcă, și de cele mai multe ori și reușește, să o transfere în sensibilele sale acuarele, pasteluri, acrilice sau uleiuri, în adevărate mesaje plastice, a prezentat lucrările Seară și Căpițe.
9. Fost comandant de aeronavă, Pictorul portretist Potcoavă Mihai, în culori estompate, de parcă sunt pictate cu ochii întredeschişi, ca prin vis, cum spunea presa, artistul a expus în fața participanților lucrările : Case țărănești, Casa Dr. Ana Aslan Brăila

10. Pictor Parascan Maria – unul dintre maeștrii penelului care descifrează poveștile și amintirile unor vremuri în care România era întru totul. Stăpânind adâncimile și subtilitățile artei sale artista ne-a adus în fața Catedralei de la Alba Iulia, alături de Regina Maria și Regele Mihai.
11. Artistă Nina Poșan - de profesie inginer, realizează icoane și tablouri, mozaic din coji de ouă. A intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare tablou mozaic din coji de ouă de 3,3 metri.
12. Pictor Michaela Iatan – Arhitect diplomat și artist plastic, folosește în lucrările sale tehnici cât mai diferite, în creion, cărbune, tuș, cu penița, acuarele, pastel, ulei dar și folie de aur sau diferite tehnici mixte, artista a expus în cadrul galeriei lucrările Burebista și Creație.
13. Pictor Florica Păunița Ionescu, vedetă TV, care o viață întreagă, cu o pensulă, a creat timbre, bancnote și felicitări pentru Imprimeria Națională, și-a expus în cadrul galeriei trei lucrări – Ciobănașul, Sat pescăresc și Furtună pe mare.
14. Pictor Pavel Eliana – considerată unul dintre cei mai mari portretiști ai Casei Regale, ne-a adus în fața noastră șase lucrări : Regele Mihai, Regina Maria, Oprea Miclăuș, Oarba de la Mureș, Mănăstirea Căldărușani, Mănăstirea Curtea de Argeș

15. Col. Gheorghe Matei – care expune lucrări în care folosește o tehnică de criptare prin care artistul a realizat cu ajutorul careurilor matematice îmbinate cu jocul de șah, să aducă în lucrările sale, texte ale unor poezii patriotice de valoare pentru istoria românilor. Opera artistului surprinde și prin faptul că munca migăloasă a crucișologului Matei Gheorghe, a descifratorului de sensuri grafice, este încifrată pe monumente importante ale culturii românești : Arcul de Triumf, Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, Catedrala Mântuirii Neamului și alte monumente. Dorința autorului este de „a crea emoție și sentimente patriotice pozitive, de a vedea pe fața privitorilor o rază de satisfacție, uimire ori bucurie".

În afară de expoziția unică, din cadrul acestui eveniment au trecut prin fața participanților: Toader Mugur Mihai -Primarul Sectorului 2, Dl. Dan Cristian Popescu – Viceprimar Sector 2, Dl. Contraamiral (r) Rusu Constantin – Președintele Ligii Navale Române, filiala București, Dl. Căpitan (r) Cojocaru Vergil – Cover – Vicepreședintele Ligii Navale Române, filiala București, Dl. Prof. Univ. Dr. Hlihor Constantin - specialist în istoria secolului XX, geopolitică și istoria relațiilor internaționale, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius" din Constanța, autor a 16 cărți și a peste 150 de articole și studii, care a vorbit despre" O sută de ani de la Marea Unire a tuturor românilor. Percepția evenimentelor în memoria colectivă în patru imagini (1918, 1943, 1968, 1993)", Președinte Fundației Literar-Istorice" STOIKA", Dl. Florian Laurențiu Stoica (scriitor, istoric), care a vorbit despre"Contribuția membrilor familiei Stoica la Marea Unire de la 1918", scriitorul Geo Călugărul, membru al Uniunii Scriitorilor din România și coordonatorul Cenaclului Literar Octavian Goga, Sector 2, Fușcan Valentin, istoric, scriitor – Doctor în istorie al Universității Ovidius Constanța, absolvent al Școlii Doctorale Francofone de Științe Sociale, Europa Centrală și Orientală, Rodica Elena Lupu, scriitor, antologator, textier, director editură, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Au mai avut alocuțiuni și Dl. Prof. Radu Jugureanu (SIVECO România), realizatorul unei unice Enciclopedii digitale „România 1918. Oameni, momente și imagini", Speteanu Viorel, istoric, Președintele Fundației Culturale Gheorghe Marin Speteanu, editor a peste 50 de cărți cu profil istoric, din care domnia sa a scris cinci,
Au fost și momente artistice dedicate acestui moment important pe care îl sărbătorim anul acesta, și amintim aici un "Dialog Poetic", realizat de actrița și profesoara de arta actorului, Președinta Asociației Cultural Artistice" JOC" -B.M.R., Magdalena Băcescu, Maria Petrescu, scriitor, alături de jurnalistul și actorul Ștefan Apostol, care de altfel a fost și moderatorul/prezentatorul acestui eveniment. Un alt moment poetic, plin de emoție, a fost cel al actriței Doina Ghițescu, dar și cel al copiilor de la Școala Gimnazială "Ferdinand I".

Costumele naționale au fost și ele prezente la acest eveniment, aduse de cei de la Ansamblul de dans "Flori de Nuci", coordonat de Mioara Voicu, iar soliștii de muzică populară, Geta Neagu – solist de muzică populară și polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 5, împreună cu Florin Racoci – solist de muzică populară, realizator emisiuni de folclor la TVH și fost cadru al Ministerului Afacerilor Interne, au închis evenimentul cu sala în picioare.

În sala micuță a Galeriei 2 Art a fost remarcată prezența militarilor în rezervă, amiralilor din Liga Navală Română, a artiștilor plastici, a scriitorilor dar și a partenerilor organizatorilor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel