Noua Constituție îi dă un rol secundar lui Antonescu. Pîrvulescu: nu ia 50%. Tăriceanu: mai bine monarhie

Crin Antonescu și Victor Ponta au negociat, luni seara, în biroul șefului Senatului, noua Constituție sau așa cum a numit-o liberalul Călin Popescu Tăriceanu, "mica revizuire". Politologii spun că noile prevederi lovesc în ascendentul politic al PNL și se arată totodată sceptici că Legea Fundamentală va trece de referendumul din toamnă. Amendamente au caracter mai puțin radical decât se așteptau unii, dar schimbă unele relații între instituții. Puterea premierului crește, președintele va avea un rol secundar, odată ce partidul cu cel mai mare număr de mandate propune premierul, pe care președintele nu-l poate refuza.

Președintele Forumului Constituțional, Cristian Pîrvulescu, spune că în condițiile actuale e posibil ca noua Constituție să nu devină oficială din cauza lipsei de cvorum de la referendum. În acest sens ar fi esențială schimbarea legii referendumului, cu aducerea pragului de la 50 la 30%, deși, chiar și cu acest scenariu, există șanse considerabile ca mica revizuire să nu treacă pragul.

Sociologul Alfred Bulai crede că cele două partide mari de dreapta nu ar fi deranjate de o eventuală blocare a noii Constituții la granița referendumului: PNL, pentru că lui Crin Antonescu nu i-ar fi știrbite puterile prezidențiale, iar PDL pentru că un succes al proiectului constituțional inițiat USL va fi bifat drept victorie în palmaresul PSD. Totodată, parlamentarii ar fi mulțumiți pentru că numărul lor nu va fi redus drastic, așa cum au stabilit copreședinții USL.

Trei elemente cheie ale Constituției USL

Constituționalistul Ioan Stanomir recunoaște pe contributors.ro că modificările aduse de USL nu au nimic scandalos, așa cum perorau anticipativ oamenii președintelui Traian Băsescu. El remarcă o "prudență" a factorilor de decizie, elementele ce merită subliniate fiind o tentă de parlamentizare și o creștere simbolică și constituțională a premierului.

La rândul său, sociollogica.ro traduce în termeni de putere politică noile amendamente:

- președintele este scos din joc pentru că nu mai poate numi premierul iar remanierile își vor găsi răspunsul pozitiv sau negativ doar la Parlament

- alegerile prezidențiale vor fi simbolice, lupta cea mare purtându-se la legislative, pentru a fi depășit PSD-ul

- Crin Antonescu pierde posibilitatea de a nominaliza ce premier dorește în 2016

Tăriceanu: mai bine o monarhie constituțională

Nemulțumirea lui Călin Popescu Tăriceanu este că partidul său, prin vocea lui Crin Antonescu, nu și-a păstrat conduita din anii trecuți, când invoca necesitatea unui sistem parlamentar. El a spus că PNL trebuia să lupte pentru o republică parlamentară, sau, de ce nu, pentru o monarhie constituțională.

"Din păcate, întotdeauna compromisurile politice şi viziunea pe termen scurt primează şi de aceea, astăzi, privesc cu dezamăgire că în loc ca PNL să îşi fi păstrat poziţia şi conduita care l-a caracterizat în ultimii ani, când a vorbit deschis despre necesitatea unui regim parlamentar pur, a abandonat acest drum şi a mers pe calea unei mici revizuiri a Constituţiei, care nu am convingerea că va rezolva problemele inerente şi care sunt proprii, dacă vreţi, actualei Constituţii a României", a declarat Tăriceanu, marți, la Palatul Parlamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel