Nicușor Constantinescu a găsit leacul împotriva ANI. Vezi ce i-a învățat pe primarii incompatibili

nicusor
nicusor

Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, a explicat că primarii și președinții de Consilii Județene ar putea scăpa de toate procesele deschise de ANI pentru incompatibilitate prin intermediul Curții de la Luxemburg, scrie pesurse.ro.

 Pe liste celor declarați incompatibili de ANI se află circa 1.200 de aleși locali, printre care se numără  nume grele de la PNL și PSD: Constantin Boșcădeală, primarul Buzăului, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Mircea Moloț, președintele CJ Hunedoara și  Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța.

Aleșii declarați incompatibili sunt hotărâți să vină la Guvern pentru a protesta împotriva Legii ANI. Problema incompatibilității aleșilor locali a fost asemuită recent cu o bombă nucleară care va decima PSD înainte de europarlamentare. Soluția juridică lansată de Nicușor Constantinescu, el însuși în proces cu ANI, este invocarea normelor europene în materie de incompatibilități pentru aleșii locali. Președintele Consiliului Județean Constanța spune că odată invocat Tratatul de la Nisa, procesele primarilor se suspendă, speța merge la Curtea Europeană de Justiție de la Luxembrug și acolo verdictul are efect retroactiv.

 Nicusor Constantinescu a declarat că potrivit  "Tratatului de la Nisa, pe care și România l-a adoptat în Parlament înainte de aderarea la UE, acesta spune că dacă o lege națională contravine unei legi europene, primează legea europeană. În cazul de față, vizavi de speța cu ANI, legea ANI contrazice legea europeană. Legea ANI interzice aleșilor locali să reprezinte comunitățile în structurile asociațiilor de dezvoltare și ale companiilor regionale care dezvoltă comunitățile, în cazul de față apa, RAJA, pe când legea europeană spune că este obligatoriu ca un ales local să fie reprezentant al comunității care l-a ales și l-a votat în structurile respective".

 Tot Tratatul de la Nisa spune și care este procedura în situația în care există această incompatibilitate între legea europeană și legea unei țări, în cazul de față legea ANI. Instanța de judecată a țării respective este obligată să trimită dosarul la Curtea de la Luxemburg, singura care are abilitarea să judece aceste contradicții. Curtea de la Luxemburg judecă și dă dreptate 100% legii europene și se numește <început de decizie> care se transmite instanței în țara respectivă și care este obligatorie pentru instanța respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel