EXCLUSIV  Negocieri subterane pentru dărâmarea guvernului. Politicianul care a încercat să își facă propriul serviciu secret

mi5
mi5

Oamenii politici pot face multe lucruri necurate de dragul puterii.

A dovedit-o Jean Pangal, deputat şi subsecretar de stat pentru presă şi informaţii, diplomat şi conducător absolut al masoneriei române din perioada interbelică. Jean Pangal a fost extrem de controversat şi de influent în perioada interbelică, mai cu seamă datorită relaţiilor sale personale şi contactelor directe cu întreaga elită politică, socială, economică şi diplomatică a Românei, şi chiar a Europei.

Bogdan Bucur, doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti şi lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a vorbit despre Jean Pangal la interviurile DC News. Profesorul a lansat recent cartea 'Jean Pangal, documente inedite: 1932-1942: contribuţii la analiza reţelelor sociale istorice' (Editura Rao).

"Prin ceea ce făcea domnul Pangal era justificat ca serviciile speciale să fie interesate de activitățile dânsului. Avem acces din interior la ceea ce am numit clubul politic interbelic, acces care ne este dat de cineva care era actor direct. Am mai dat o pagină de istorie și am mai deschis niște oportunități asupra vieții noastre politice", a spus Bogdan Bucur.

Instrumente pentru dărâmarea guvernului

În cartea lui Bogdan Bucur sunt publicate integral cele 474 de note informative ale serviciile secrete româneşti din perioada interbelică (Siguranţa de la Ministerul de Interne şi SSI-ul de la Ministerul Apărării) referitoare la activitatea (politică, diplomatică şi masonică).

"Pangal a fost un om apropiat Regelui Carol al II-lea. De două-trei ori pe săptămână avea audiență la acesta, adică avea un canal direct și secret de dialog cu șeful statului, ceea ce aveau foarte puțini. Avea relații directe cu Elena Lupescu, cu o parte semnificativă din premierii, miniștrii, diplomații români acreditați în străinătate sau diplomații străini acreditați la București. Pangal făcea tot ce îi stătea în minte și credea că are instrumente pentru a dărâma guvernul de la București și pentru a pune în locul lui altul din care și el să facă parte. Poate fi un scop legitim, dar dincolo de asta, este un tip care angajează niște discuții ușor aburde cu forțele politice de extremă dreapta, mișcarea legionară și LANC (Liga Apărării Național Creștine). Este aberant să vezi astfel de negocieri purtate de conducătorul unei organizații care pretinde că este egalitară și fraternă cu conducătorii unor partide care asumă poziții antisemite, antidemocratice și antimasonice. Sunt negocieri subterane despre care nu s-a știut. Această noutate este adusă la lumină de aceste note informative. Jean Pangal avea legături cu diverse persoane care sub acoperire diplomatică reprezentau servicii secrete, în România interbelică, ale unor terțe state", a mai zis istoricul.

Obsedat de serviciile secrete

"Ceea ce este scandalos este dorința mult prea mare acordată acestor structuri speciale ale statului. Omul era obsedat de servicii și structuri informative și pe unde a fost a încercat să își facă propriul serviciu secret", a adăugat profesorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel