Monica Macovei, anunț privind Partidul M10. Cine asigură conducerea până la înscrierea în Registrul partidelor

Europarlamentarul Monica Macovei anunță că Partidul M10, un partid care "schimbă ce nu merge, elimină ce este putred și păstrează ce este bun", a depus, miercuri, cererea de înregistrare la Tribunalul București, însoțită de peste 200 de semnături ale reprezentanților organizațiilor din țară și diaspora, care devin, astfel, membri fondatori M10. 

Într-o comunicat de presă publicat pe blogul personal, europarlamentarul Monica Macovei anunță că, "împreună cu Adrian Papahagi, Adrian Stanciu, Șerban Marinescu și Dacian Tolea, a semnat actele de înființare a Partidului M10, care au fost depuse miercuri la Tribunalul București. Cererea de înregistrare este însoțită de peste 200 de semnături ale reprezentanților organizațiilor din țară și diaspora, care devin, astfel, membri fondatori M10".

"M10 este un partid reformist, format din oameni obișnuiți și decenți, care nu fură și nu mint, din oameni care s-au săturat de sărăcie, corupție, birocrație, taxe mari, servicii proaste și orașe murdare, din oameni care vor o Românie modernă și prosperă pentru noi și copiii noștri. M10 schimbă ce nu merge, elimină ce este putred și păstrează ce este bun", se precizează în documentul citat.

"Știm că nimic durabil nu se face peste noapte. Acum construim partidul care să schimbe în bine România. Partidul care se opune clasei politice corupte și expirate a tranziției", a declarat Monica Macovei.

Partidul M10 este printre primele partide politice care solicită personalitate juridică pe baza noilor prevederi ale Legii 14/2003 privind partidele politice, care permit înființarea unui partid politic cu minimum 3 membri fondatori.

"În doar câteva săptămâni, am adunat semnăturile pentru înscrierea partidului, așa cum prevedea vechea lege. Adică, avem peste 25.000 de semnături, din 20 județe plus București, avem deci susținere publică. Avem un teanc întreg de formulare, pe care nu le-am mai depus astăzi la Tribunal, pentru că nu mai este nevoie, însă, pentru noi, oamenii aceștia sunt susținători și, probabil, mulți dintre ei vor deveni membri de partid", a mai spus declarat Monica Macovei, membru fondator al Partidului M10 și președinte al Comitetul de Inițiativă Națională al Partidului M10. 

Cine va conduce M10 până la înscrierea în Registrul partidelor

Potrivit legii, Partidul M10 va fi condus, până la înscrierea în Registrul partidelor, de Comitetul de Inițiativă Națională, din care fac parte cei cinci membri fondatori care au semnat actele de constituire și al cărui președinte este Monica Macovei,

M10 va avea o Comisie de Integritate din care fac parte și doi reprezentanți ai societății civile, care nu sunt membri de partid – Cristian Ghinea (CRPE) și Gelu Trandafir (Freedom House).

"Comisia de Integritate va avea drept de veto. Nu vom face nicio propunere pentru funcții publice, cum ar fi candidații la alegerile locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidențiale, dacă persoana respectivă nu are aprobarea Comisiei de Integritate. Acestea sunt regulile partidului nostru, care vor garanta că M10 va avea candidați onești, integri, profesioniști. Statutul M10 prevede ca din Comisia de Integritate fac parte și persoane din afara partidului, pentru a elimina orice risc, chiar și aparent, de părtinire sau de aranjamente interne, cu toate că eu personal am încredere în cei din partid care sunt și vor fi în această Comisie. Toate partidele politice de acum mimează integritatea, adoptă criterii de integritate de ochii lumii și de gura presei, dar când este să le aplic, îi vedem la televizor cum trimit scrisori de solidarizare cu condamnații penal sau lipsesc de la ședințele de ridicare a imunității vreunui parlamentar, ca să nu fie cvorum de ședință. M10 este cu totul altfel, încă de la început. M10 are criterii de integritate și le aplică. Aceasta este marea diferență, noi facem ce spunem, pentru că nu mințim și pentru că vorbele noastre vin din convingere", a spus Monica Macovei.

În documentul citat, se precizează și care sunt cele 10 direcții reformiste urmărite de M10 în acțiunea sa politică: Reforma clasei politice; Reforma politicii externe și de securitate; Reforma constituțională și întărirea statului de drept; Reforma administrativă; Reforma economică și fiscală; Reforma în educație și cercetare; Reforma socială și a sistemului de sănătate; Reforma privind mediul, energia și agricultura; Reforma morală; Reforma spațiului public.

Ce spune Sebastian Lăzăroiu

Fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, a comentat, în cadrul unei postări pe Facebook, în legătură cu acest subiect. "Astazi M10 a depus semnaturile de inscriere a partidului. 25000 din 18 județe. Ok, admit ca era o barieră grea și nedreaptă, cum ne-a tot spus de-a lungul timpului Dan Mașca. Dar de abia acum urmează calvarul. Pentru ca bariera asta, de bine, de rău, o treci, În schimb "părțile interesate" vor începe hărțuirea în justiție. Termene peste termene, contestații peste contestații, poștașul care "uită" să aducă notificarea de la Tribunal celui care contestă (PMP a trecut deja prin asta) etc. Nu știu căt poate să dureze asta, dar nu va fi ușor. Eu le urez succes. Cam la fel se va întâmpla și pe noua lege, cu doar trei membri fondatori (în loc de 25000). Provocarea va fi în instanță, acolo unde partidele mari (stați liniștiți, nu veți putea face niciodată legătură între ele și diversele persoane care contestă) se vor juca precum pisica cu șoricelul", a scris Sebastian Lăzăroiu.

Klaus Iohannis, în inspecție la vila de vacanță de la Neptun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel