MNTR, invitație pentru pentru a-ți crea propria expoziție cu fotografii vechi

Proiect spectaculos la Muzeul Național al Țăranului Român, în perioada 17 aprilie-3 iulie, pentru intrare nefind nevoie de vreo plată, ci doar câteva idei idei bune și multă îndrăzneală.

"Ne dorim ca vizitatorii noștri să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie", spun reprezentanții MNTR.

"Arhiva de Imagine MȚR te invită la muzeu pentru a-ți crea propria expoziție cu fotografii vechi, în cadrul proiectului IMAGINEA-MARTOR, ateliere de arhivare performativă. Expoziția-șantier în jurul căreia este construit întreg proiectul se deschide duminică, 17 aprilie, la orele 18:00, la Sala Librărie a Muzeului Național al Țăranului Român, și se construiește progresiv până la data închiderii – 3 iulie – prin intervențiile vizitatorilor. Așa că te așteptăm pe la noi de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea nu te costă decât vreo câteva idei bune și multă îndrăzneală.

Într-o primă parte a expoziției, vizitatorii sunt îndrumați prin istoria sinuoasă a Arhivei de Imagine a Muzeului Țăranului. Imagini moștenite, muzee dispărute peste noapte, donații, achiziții, cercetare contemporană, toate au lăsat în urma lor IMAGINI. De multe ori, singura informație pe care o putem obține este cea conținută în misterioasele fotografii. Arhivistul creează fonduri, registre, fișe-contact, descrieri, cuvinte-cheie, dar toată această transformare a imaginii în text nu îi deslușește întotdeauna misterul. Dimpotrivă.

Peste 1000 de imagini, la dispoziția vizitatorului

Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român cuprinde câteva zeci de mii de imagini, începând cu primii fotografi ai Balcanilor, frații Manakia, continuând cu alți fotografi celebri precum Leopold Adler, Iosif Berman, Emil Fischer, Franz Duschek sau Aurel Bauh și mergând cu documentarea vizuală până în zilele noastre. Cu toate acestea, o bună parte dintre imaginile Arhivei sunt, de fapt, mari necunoscute. De aceea, propunem o expoziție-șantier ce va încerca să formuleze întrebările potrivite, cu scopul de a găsi, împreună cu voi – vizitatorii muzeului – posibile răspunsuri.

Expoziția, completă abia în ziua închiderii

Expoziția introduce vizitatorul în lumea arhivei. Un bloc compact, aparent impenetrabil dar care, la o cercetare mai atentă ascunde comori: peste 1000 de imagini se află la dispoziția vizitatorului invitat să interacționeze cu ele după cum imaginea și imaginația îi dictează. Vizitatorul poate selecta, tăia, alătura fotografii în expoziții ad-hoc sau poate contribui la ,,expozițiile de grup" propuse de curatori. Expozițiile create de vizitatori sunt cele care întregesc treptat spațiul expozițional. Expoziția devine completă abia în ziua închiderii.

„Expoziția este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de «dezvățare» muzeală. Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decît muzeul, arhiva este percepută ca un spațiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Expunerea mizează pe tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale și experimentează interacțiunea dintre arhivă și vizitator ca mod de cunoaștere și explorare muzeală", spune Simina Bădică, manager de proiect și curator al Arhivei de Imagine.

Muzeul antidot - şcoala lui «iată! priveşte!»

În 1994, Irina Nicolau propunea ideea de muzeu-antidot. „Muzeul-antidot", scria ea, ,,este o şcoală a lui «iată! priveşte!». Expunerile lui eliberează obiectul de poncife şi de toate stereotipiile curente. Muzeul-antidot arată, dar şi ascunde. Se adresează unor persoane dispuse să investească imaginaţie şi timp. „Muzeul-antidot (M.A.)", credea Irina Nicolau, „este specific perioadelor de tranziție, dar trebuie reluat periodic pentru a evita sindromul M.B. (muzeu blazat)."
Pe scurt, Imaginea-Martor: expoziție-șantier este o nouă cură de muzeu-antidot la MȚR.

Expoziția face parte din proiectul Imaginea-Martor: ateliere de arhivare performativă (cuprinzând un performance colaborativ cu actori tineri, ateliere de fotografie alternativă și scriere creativă, ateliere pentru copii și adolescenți, tururi ghidate ale arhivei și dezbateri) care se desfășoară până 15 noiembrie 2016 și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul este deopotrivă un demers de educație vizuală dar și de ,,dezvățare" muzeală și explorează tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale, expermentând, de asemenea, interacțiunea dintre arhivă și artiști ca mod de cunoaștere și explorare muzeală.

Acticvități din proiect

O expoziție-șantier cu conținut generat de public (aprilie-iunie 2016). Un jam session curatorial în care vizitatorii sunt încurajați să-și producă propriile mini-expoziții (individuale sau de grup) sub formă de colaje, pe care apoi să le expună în spațiul special amenajat. Vizitatorii sunt invitați să se pună în pielea unui curator și să experimenteze lucrul cu imaginea veche.

Ateliere de fotografie alternativă. Într-o vreme în care suntem din ce în ce mai îmbibați cu digital, iar a face fotografii a devenit pentru unii un fel de a doua natură, noi arătăm publicului farmecul, forța și autenticitatea practicilor vechi de producere și consum ale fotografiei analog. Ateliere despre istoria suporturilor fotografice (cu Allkimik), demonstrații de ambrotipie, proiecții de diapozitive și stereoscopie, discuții despre analog vs. digital vor provoca publicul să vadă fotografia nu numai ca pe o imagine, ci și ca pe un obiect cu materialitate și poveste.

Performance colaborativ, coordonat de regizorul Alexandru Nagy (Teatrul Mignon, 8PT). 8 actori debutanți vor avea prilejul să producă și să joace, în 4 reprezentații, un performance inspirat de imaginile vechi din expoziția-șantier și de poveștile din spatele lor.

Discuții libere despre/cu arhive și arhiviști. O pătrundere în culisele unei arhive de imagine, în care vom afla dificultățile, provocările și secretele lucrului cu imaginile vechi, precum și modurile în care o arhivă le poate pune în valoare.

„Muza la muzeu": atelier de scriere creativă cu Miruna Vlada. Ce poveste ascunde o imagine veche? Și ce poveste arată? Ce spune ea și ce ar mai putea spune? O invitație de a descoperi ce se ascunde în spatele discursului vizual al unei imagini și de a născoci, broda, crea pe marginea lui, sărind cu spontaneitate și creativitate printre genurile literare.

Arhivarea ca poveste și joc: ateliere de creativitate pentru copii și adolescenți.

Tururi ghidate ale Arhivei de Imagine. Cum sunt ordonate, îngrijite, cercetate și valorificate imaginile dintr-o arhivă? Ce presupune lucrul de zi cu zi într-un astfel de spațiu? De ce purtăm mănuși de protecție? Cum arată, cum miroase un registru vechi de 100 de ani? Ce sunt acarienii? Care sunt dificultățile și provocările meseriei? Care sunt tensiunile dintre a ascunde și a arăta? Care e povestea constituirii Arhivei de Imagine MȚR și cum se leagă ea de istoria lungă și controversată a muzeului?

Jurnalul de proiect. Însemnări, impresii, povești, idei, observații, picanterii se vor strânge de-a lungul celor 3 luni de expoziție-șantier și se vor publica la finalul proiectului (noiembrie 2016) într-o formă inedită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel