Mărturii dureroase de pe insula Evia, devastată de incendii: Toți ne câştigam existenţa de pe urma acestui pământ

Mărturii dureroase de pe insula Evia, devastată de incendii
Mărturii dureroase de pe insula Evia, devastată de incendii

Locuitorii de pe insula Evia sunt devastați de durere. Focul le-a mistuit casele, dar și livezile de măslini de pe urma cărora își câștigau existența.

Infernul din Grecia pare să fie departe de sfârșit. Panica a cuprins din nou insula Evia. Vântul fierbinte aprinde noi focare, în zona de nord-vest, nu departe de satul Pefki, distrus de flăcări la sfârşitul săptămânii trecute, relatează PRO TV. Oamenii mărturisesc că sunt devastați, dar spun că vor continua să lupte cu focul până la final. 

VEZI ȘI: Imaginile GROAZEI în Grecia. Sute de oameni, înghesuiţi pe feribot pentru a fugi de flăcări - VIDEO

„E dezastru mare. Sunt duse sursele de trai ale oamenilor. Toţi ne câştigam existenţa de pe urma acestui pământ. Unii făceau ulei de măsline. 30 de ani, de 30 de ani a avut nevoie copacul ăsta să dea măsline.”, a spus unul dintre localnici.

"Nu avem nume. Suntem cu toții luptători"

„Adunăm răşina din pini. Acum strâng fiare vechi. Ce am acolo mă ţine o zi-două. Iau vreo 30 de euro pe tot ce-am strâns, lapte pentru copii. Am doi copii mici. După aia ce fac?”, a spus un alt localnic atunci când a fost întrebat cu ce se ocupa înainte de izbucnirea incendiilor.

„Suntem singuri. Nu avem nume. Suntem cu toții luptători. Am venit din satele vecine să ajutăm. Nu pleacă nimeni. Nu contează de câte ori ne vor evacua, noi vom sta aici până la final să facem ce putem. Pădurea a ars toată. Casele astea au rămas întregi pentru că oamenii au luptat pentru ele, singuri, fără pic de ajutor, fără pompieri. Cred că mulți oameni vor părăsi insula, pentru că jumătate din insulă e arsă.”, a spus un alt localnic pentru PRO TV.

Un fermier a mărturisit că din cele 50 de capre pe care le avea, doar două au scăpat cu viață. Restul au ars. „E o catastrofă!”, a spus omul îndurerat.

Premierul Greciei: Sunt primul care trebuie să-și ceară scuze

Premierul elen a promis luni seară 500 de milioane de euro pentru insula Evia şi zonele mistuite din Attica, în nordul Atenei. 

„Sunt primul care trebuie să-și ceară scuze pentru orice slăbiciune. Înțeleg durerea celor care și-au văzut casele și proprietăţile arzând, frustrarea celor care au fost evacuați din casele lor, chiar și supărarea celor care așteptau ajutorul pe calea aerului fără să poată știi dacă aeronavele sunt mobilizate în alte părți sau condițiile meteo nu le permit să zboare.”, a spus Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel