EXCLUSIV  Manifestări culturale românești de Ziua Europei

CONCERT ANIVERSAR LA CELE 6 ORGI DE LA BAZILICA DIN MAFRA
CONCERT ANIVERSAR LA CELE 6 ORGI DE LA BAZILICA DIN MAFRA

Concert aniversar la cele 6 orgi de la Bazilica din Mafra

În 9 mai, Ziua Europei, se celebrează congruența de idealuri și aspirația spre unitate în țările din Europa. Ca simbol al cooperării între națiunile europene, clusterul EUNIC Portugalia organizează un Concert la cele șase orgi de la Bazilica Palatului Național din Mafra. Ludger Lohmann (Germania), Reinhard Jaud (Austria), Roberto Antonello (Italia), João Vaz (Portugalia), Steffen Schlandt (România) și Juan de la Rubia (Spania) vor cânta la cele șase orgi. Pe lângă piesele cântate împreună, programul va include și o intervenție solo a fiecărui organist, cu câte o piesă specifică fiecăreia dintre cele șase țări. Concertul se va încheia cu o prelucrare pentru șase orgi a Imnului Europei (pe muzica lui Ludwig van Beethoven pentru Odă Bucuriei de Friedrich von Schiller, din Simfonia a IX-a).

Evenimentul de la Mafra – cu cei șase organiști cântând în același timp – simbolizează comuniunea țărilor membre ale Europei prin intermediul muzicii.

(w670) 

Concertul din 9 mai include premiera mondială a piesei 3 Puncte în Spațiu compusă de António Pinho Vargas la solicitarea Primăriei din Mafra, cu ocazia aniversării a 300 de ani de existență a Palatului Național din localitate.

ICR Lisabona are onoarea de a fi co-organizator al acestui eveniment, prin sprijinirea participării organistului român Steffen Markus Schlandt, care s-a bucurat de un deosebit succes pe teritoriul portughez în decembrie 2015, când, împreună cu grupul Capella Coronensis, a susținut două concerte în importante biserici lisaboneze. Steffen Markus Schlandt a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima“ (prof. Ursula Philippi) din Cluj. A fost bursier DAAD (Institutul German pentru Relaţii Externe şi Diakonisches Werk) la facultatea de muzică din Trossingen (prof. Christoph Bossert), apoi la Würzburg. A participat la restaurarea mai multor orgi din patrimoniul transilvan (Braşov, Rupea, Bod, Hamba etc.). A concertat în Germania, Franţa, Elveţia, Suedia, Italia, Croaţia, Israel, Ungaria, Portugalia şi România. Din 2004 este profesor asociat la Facultatea de Muzică din Braşov, dirijorul Corului Bach şi organist al Bisericii Evanghelice C.A. din Braşov (Biserica Neagră).

Martin Schneider, autorul piesei intrepretate de organistul român, s-a născut în anul 1748 la Ghimbav, ca fiu al unui campanator (clopotar). A frecventat din anul 1761 cursurile gimnaziului Honterus unde a absolvit clasele superioare. La vârsta de 22 de ani pleacă la Pressburg – Posonium, astăzi Bratislava (Slovacia), pentru a studia muzica. După întoarcerea la Braşov devine în anul 1772, Concantor la Biserica Parohială din Braşov (Biserica Neagră de azi), iar din anul 1774 cantor (Director chori) şi totodată collega la gimnaziu. Îndeplineşte activitatea muzicală la biserica parohială (Biserica Neagră) până în anul 1792, când devine predicator la biserica evanghelică din Blumăna, ca mai târziu, în anul 1799, să devină predicator superior (Oberprediger) la biserica Bartolomeu. Martin Schneider moare la data de 8 februarie 1812, la Braşov.

Palácio Nacional de Mafra este una dintre piesele arhitectonice de referinţă pentru barocul european, o adevărată comoară a patrimoniului portughez. Palatul a fost deschis ca muzeu în 1911, dar istoria lui e mult mai veche, anul acesta aniversându-se 300 de ani de existență. Construcţia a început în secolul XVIII, sub domnia regelui João V, un mare patron al artelor din Europa acelor vremuri. Aurul şi pietrele preţioase sosite din minele din Brazilia colonială au asigurat coroanei o avere considerabilă care i-a permis regelui să-şi construiască propriul său Versailles şi să achiziţioneze opere de artă ale artiştilor faimoşi din acea perioadă.

Programul concertului: 

1. MARC-ANTOINE CHARPENTIER (1643-1704)

Preludiu (fragment din Te Deum, H. 146) (aranjament pentru 6 orgi de João Vaz)

João Vaz, órgão do Evangelho

Roberto Antonello, órgão da Epístola

Ludger Lohmann, órgão de São Pedro de Alcântara

Steffen Schlandt, órgão do Sacramento

Juan de la Rubia, órgão da Conceição

Reinhard Jaud, orgão de Santa Bárbara

2. ANTONIO DE CABEZÓN (1510-1566)

Pavana con su glosa

Juan de la Rubia, órgão da Conceição

3. JOHANN SEBASTIAN BACH (1865-1750)

Preludiu și fuga în Re major, BWV 850

Ludger Lohmann, órgão de São Pedro de Alcântara

4. ANTÓNIO LEAL MOREIRA (1758-1819)

Simfonia pentru Bazlica Regală din Mafra (1807)

João Vaz, órgão do Evangelho

Reinhard Jaud, órgão da Epístola

Ludger Lohmann, órgão de São Pedro de Alcântara

Steffen Schlandt, órgão do Sacramento

Juan de la Rubia, órgão da Conceição

Roberto Antonello, orgão de Santa Bárbara

5. MARTIN SCHNEIDER (1748-1812)

Sonata și fuga în Do major

Steffen Schlandt, órgão do Sacramento

6. JOHANN GEORG ALBRECHTSBERGER (1736-1809)

Fuga sobre Christus ist erstanden

Reinhard Jaud, orgão de Santa Bárbara

7. ANTÓNIO PINHO VARGAS (1951)

3 Puncte în Spațiu

Ludger Lohmann, órgão do Evangelho

Juan de la Rubia, órgão da Epístola

João Vaz, órgão de São Pedro de Alcântara

Steffen Schlandt, órgão do Sacramento

Roberto Antonello, órgão da Conceição

Reinhard Jaud, orgão de Santa Bárbara~

8. MARCOS PORTUGAL (1762-1830)

Sonata pentru orgă

João Vaz, órgão do Evangelho

9. NICCOLÒ MORETTI (1764-1821)

Concertino

Roberto Antonello, órgão da Epístola

10. LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827)

Odă Bucuriei (fragment din Simfonia nº 9, Op. 125)

(aranjament de Herbert von Karajan / adaptare pentru 6 orgi de João Vaz)

Ludger Lohmann, órgão do Evangelho

Roberto Antonello, órgão da Epístola

Steffen Schlandt, órgão de São Pedro de Alcântara

João Vaz, órgão do Sacramento

Juan de la Rubia, órgão da Conceição

Reinhard Jaud, orgão de Santa Bárbar

Cantus Mundi Show, cel mai mare eveniment de Ziua Europei în București

(w670) 

Pe 8 mai, cu o zi înainte de Ziua Europei, Primăria Capitalei și Teatrul Excelsior, în parteneriat cu cel mai longeviv ansamblu coral din România – Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”, organizează cel mai mare eveniment care marchează sărbătoarea unității europene în București.

Începând cu ora 19.00, Parcul Tineretului din capitală va găzdui Cantus Mundi Show, un spectacol care are în centrul atenției integrarea socială a copiilor și celebrarea solidarității prin muzică. Evenimentul reunește peste 45 coruri, 6 ansambluri instrumentale și peste 1500 de copii care vor cânta alături de invitați speciali, nume importante ale scenei românești: Loredana, Andra, Feli, trupele TAXI și VUNK, Nicu Alifantis & ZAN, Ducu Bertzi & Friends și Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Prezentatorii sunt binecunoscuții jurnaliști de radio George Zafiu și Vlad Petreanu. Pe aleile din Parcul Tineretului vor avea loc, pe tot parcursul zilei, acțiuni și ateliere pentru copii: tablouri 3D, face painting, modelare baloane, atelier de colaje și întâlniri cu magicieni.

În aceeași zi, în intervalul orar 12-18, pe o altă scenă din Parcul Tineretului, coruri Cantus Mundi și formații Simfonia Mundi din capitală și din țară vor susține scurte recitaluri pentru a celebra ziua marii comunități din care fac parte toți cetățenii Uniunii Europene. Vor participa ansambluri din București și din județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Covasna, Galați, Maramureș și Vrancea. Partener oficial al Cantus Mundi Show este Europa FM.

Data de naștere a proiectului european, 9 mai 1950, marchează declaraţia istorică a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, la care ulterior au aderat și multe alte state de pe continent. 

Teatrul Excelsior este o instituție de cultură înființată în 1990, la inițiativa maestrului Ion Lucian, aflată din 1999 în subordinea Consiliului General al Municipiului București. Având spectacole adresate copiilor și tinerilor cu vârste între 3-18 ani, Teatrul Excelsior contribuie la educarea și transformarea acestui segment de public, încurajându-i implicarea în viața culturală. Prin seria de evenimente organizate în parteneriat cu Programul Național Cantus Mundi, desfășurat de Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”, Teatrul Excelsior contribuie la crearea mediului propice dezvoltării personale prin manifestarea laturii artistice a tinerilor din capitală și din țară. 

Inițiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii – Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi. Obiectivul Programului este ca în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, să existe coruri în fiecare școală din România.

  

Concert festiv Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici

(w670)

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău vă invită duminică, 7 mai 2017, cu începere de la ora 18.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, la un concert festiv dedicat Zilei Europei. Evenimentul este organizat de Ambasada României în Republica Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi se desfășoară în cadrul Turneului Internațional al Laureaților Concursului Național de Compoziție și Interpretare Muzicală „Mihail Jora”.

Manifestarea se va desfășura în colaborare cu Societatea Muzicală, cea care a preluat din anul 2016, finanțarea, managementul logistic al competiției, precum și promovarea laureaților Concursului „Mihail Jora”, atât în România, cât și în străinătate. De asemenea, este important de menționat faptul că la acest concurs participă și tineri concurenți din Republica Moldova, iar maestrul Mihail Munteanu este președintele juriului secțiunii de Canto.

În program:

Stefan-Gabriel Luta (bas): H. Wieniawski - Scherzzo-tarantella (la pian Margareta Cuciuc) Vladislav Cojocaru (vioara): G. Verdi - Aria lui Fiesco din opera Simon Boccanegra si М. Glinka - Cомнение/ Îndoiala (la pian Margareta Cuciuc)

Gloria Tronel: J. Offenbach – "Aria Păpuşii" din Povestirile lui Hoffman
George Virban: C. Gounod – „Ah, leve-toi soleil” din Romeo si Julieta
Dimitri Malignan: S. Prokofiev – "Extrase din Şase piese" dupa Cenuşăreasa
Gloria Tronel: T. Rogalski – Salcia
Dimitri Malignan: D. Lipatti – Preludiu şi două Nocturne
George Virban: S. Pautza – Din vise dragi poeme
Gloria Tronel: L. Delibes – "Aria Clopoteilor" din Lakme
George Virban: P. Sorozabal - No puede ser
Gloria Tronel & George Virban: E. de Curtis – Non ti scordar di me

 

Concertul Cvartetului Quodlibet

(w670)

Cvartetului Quodlibet

Cu ocazia sărbătoririi Zilei EuropeiAmbasada României în Italia  în colaborare cu  Accademia di Romania in Roma, prezintă Luni 8 mai 2017 concertul susţinut de Cvartetul Quodlibet -  Liviu Neagu-Gruber - vioara I, Axel Hess – vioara II , Daniel Groza - violă , Marius Parascan – violoncelEvenimentul va avea loc în Sala de Concerte de la Academie începând cu orele 18.30. 

In program:

Wolfgang Amadeus Mozart - Divertisment în Fa Major, KV 138. 
Ottorino Respighi - Antiche Danze ed Arie 
Teodor Grigoriu - Pe Arges în sus.
Prelucrări din  folclorul românesc

         Cvartetul Quodlibet se defineşte: “un grup de prieteni muzicieni, mereu în călătorie în căutarea fercirii, oportunităţilor, dar la urma urmelor, a păcii… la un moment dat, am descoperit  în oamenii de lângă noi, ceva care ne obliga să simţim ceva pentru persoana lor, prin faptele lor, prin povestea lor. Povestea concertului nostru, în timp şi în  spaţiu, este a aceea a unei prietenii europeene, şi veche şi nouă, care întruchipează puterea de a simţi diversitatea culturilor vechiului nostru continent, ale rădăcinilor noatre…”

 

Violonistul Liviu Neagu-Gruber s-a născut la București si a studiat vioara la Academia de Muzică (Conservatorul Ciprian Porumbescu) din orașul său natal, cu Varujan Cozighian, Ștefan Gheorghiu, Cornelia Bronzetti și muzică de cameră cu Șerban Dimitrie Soreanu. A obţinut numeroase premii la concursuri pentru vioara solo și membru în ansambluri de  muzică de cameră. Intre  1983-1989 a fost membru al Orchestrei de Camera al  Filarmonicii bucureștene. A efectuat turnee ca solist şi membru în ansambluri de  muzică de camera în diferite țări din Europa. Din 1991 ocupă poziţia de prim violonist al Orchestrei Simfonice din Wuppertal  iar din  1997 al ansamblurilor Solistes Européens Luxemburg și Westdeutsche Sinfonia.

Născut în 1970, Axel Hess a studiat la Academia de Muzica Robert Schumann din Düsseldorf la profesorul Michael Gaiser. In 1999 a terminat studiile cu diploma de concert. A câștigat competiția națională "Jugend musiziert", a fost membru al orchestrei "Junge Deutsche Philharmonie" și al Orchestrei Europene pentru Tineret. Este invitat permanent al "Ansamblului pentru muzică nouă" din Dusseldorf şi al ansamblului "Westdeutsche Sinfonia". Este un membru al trioului Wuppertrio. Din anul 1997 Axel Hess este prim violonist al Orchestrei Simfonice din Wuppertal.

Daniel Groza este violist al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca. Născut la Cluj-Napoca, a fost elev al  Liceului de Muzica "Sigismund Toduţă" din oraşul natal. A studiat  la Conservatorul de Muzica "Gheorghe Dima", Cluj-Napoca şi Kunstuniversität Graz. A avut şi are  numeroase colaborări  cu Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Teatro dell'Opera di Roma, concertând în mari oraşe ale lumii împreună cu orchestrele din Cluj-Napoca şi Roma. 

Marius Parascan - instrumentist de anvergură notabilă și „cu un sunet pe cât de fin, pe atât de intens expresiv” după cum nota criticul muzical Nicola Sbisà, Marius Parascan a început studiul violoncelului de la cea mai fragedă vârstă cu maestrul George Cocea, un student al lui Pablo Casals. Frecventând Conservatorul „George Enescu” din București, a absolvit cu nota maximă în 1981. A urmat mai apoi cursuri de perfecționare la Roma sub îndrumarea Maestrului Radu Aldulescu, câștigând numeroase titluri naționale cât și internaționale, atât ca solist cât și cu diverse formații camerale. A fost membru al KlavierQuartet și al Trio di Roma, alături de care a susținut o intensă activitate concertistică. De asemeni, în calitate de violoncelist al cvartetului SonartQuartet, a efectuat turnee în Italia și în străinătate interpretând mai puțin cunoscutul Concert pentru Cvartet de Coarde și Orchestră de Bohuslav Martinu, sub bagheta maestrului Zoltan Pesko. Începând cu stagiunea 1983/84, este membru al Orchestrei Operei din Roma.

 

                                                                                                                                       

Albumul „Mari români de pretutindeni”, prezentat la Istanbul

Pentru că în fiecare an, la 9 mai se serbează Ziua Europei, rămasă în istorie și sub numele de "Ziua Schuman", Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul marchează această sărbătoare și îsi așteaptă publicul la Ziua  Porților Deschise miercuri, 10 mai 2017, la sediul institutului. Pe parcursul unei singure zile publicul interesat va avea ocazia să afle informații despre istoricul clădirii, activitățile institutului, cursurile de limbă română sau oportunităţi de studiu în România.

În cadrul evenimentului va fi expus albumul„Mari români de pretutindeni”/„Outstanding Romanian Farand Wide” al editurii Alexis  și proiectarea unor scurte filme de prezentare a României produse de Autoritatea Națională de Turism (ANT).

Colecția de 50 de planșe este alcătuită din fotografii de arhivă, documente, biografii esențiale și gânduri ale unor personalități originare din România, care au fost remarcate în străinătate, precum: Nicolae Milescu, Dimitrie Cantemir, George Pomutz, Dora D’Istria, Emanuil Gojdu, Eudoxiu Hurmuzachi, Nicolae Tesla, George Enescu, Iulis Popper, Elena Văcărescu, Haricleea Darclée, Clara Haskil, Traian Vuia, Martha Bibescu, Constantin Brâncuşi, Marcel Iancu, Tristan Tzara, Gogu Constantinescu, Elvira Popescu, Victor Brauner, Vladimir Ghika, Jean Yonnel, Richard Wurmbrand, Matila Ghyka, Benjamin Fondane, Gherasim Luca, Mircea Eliade, Emil Cioran, Ştefan Baciu, Dinu Lipatti, Alexandru Şafran, Ştefan Lupaşcu, Constantin Brăiloiu, Alexandru Busuioceanu, Sergiu Celibidache, Alexandru Ciorănescu, Paul Celan, Isidore Isou, Ionel Perlea, Eugen Ionescu, Eugen Drăguţescu, Constantin Silvestri, Vintilă Horia, Monica Lovinescu, Eugen Coşeriu, Andrei Scrima, Nicolae Georgescu-Roegen, E.G.Robinson, George Emil Palade, Ioan Petru Culianu și vor fi expuse pentru prima dată în clădirea istorică a institutului.

Albumul “Mari români de pretutindeni/ Outstanding Romanians Far and Wide” a fost realizat după un concept de Mihai Vișinescu și a mai fost prezentat și în cadrul evenimentului „Gândit in Romania”, organizat de Institutul Cultural Român în ianuarie 2016.

Filmele furnizate de ANT sunt structurate pe următoarele categorii: Activități și aventură, Autenticitate, Circuite, City Breaks, Cultură, Natură, Natură sălbatică și parcuri, Turism rural, Welness și sănătate și sunt subtitrate în limba engleză.

Proiectul vine în sprijinul demersurilor constante de promovare a imaginii României în străinătate prin prezentarea  acelor personalități marcante, originare din România, recunoscute la nivel european, iar organizarea în premieră a Zilei Porților Deschise la ICR Istanbul va oferi mai multă vizibilitate evenimentelor derulate de institut, Ziua Europei oferind contextul ideal prin semnificația pe care o are: sărbătoarea anuală a păcii și unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel