Sociologul Alfred Bulai a explicat în exclusivitate pentru DCNews că Partidul Social Democrat a deschis o cutie a Pandorei, odată cu promisiunile de mărire a salariilor pentru mai multe categorii sociale. Bulai spune că sindicatele încearcă în acest moment să prindă "ultimul tren" prin anunțarea unor proteste și declanșarea grevelor pentru modificarea legii salarizării.
Alfred Bulai explică faptul că s-a ajuns la un moment în care toate categoriile de bugetari au ajuns în situația de a avea revendicări salariale. Inclusiv studenții au primit burse în perioada vacanței de vară, transport gratuit pe CFR, iar în cazul în care nu se vor conforma și altor cereri ale studenților, în ciuda "dărniciei", PSD se va alege cu o imagine proastă.
Totodată, sociologul spune că în ceea ce privește legea salarizării unice s-a plecat de la ideea de bază că vor fi măriri de salarii și s-au creat așteptări în rândul bugetarilor. Sindicatele își dau seama că dacă nu intervin în acest moment, vor deveni irelevante, mai ales că de-a lungul timpului nu au putut stopa prevederi importante precum tăierea salariilor în timpul lui Traian Băsescu sau modificarea Codului Muncii. Tocmai de aceea, sindicaliștii încearcă să prindă 'ultimul tren' și să organizeze proteste de amploare. O mare problemă este că cetățenii nu au o prea mare simpatie față de personalul bugetar din administrația financiară sau locală, iar grevele sau protestele nu vor beneficia de suport în acest context.
Pe lângă toate acestea, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a anunțat că nu va ceda presiunilor și va merge mai departe cu legea salarizării în ciuda tuturor consecințelor.
Bulai subliniază că meciul nu este jucat, în acest moment neexistând o situație clară a categoriilor de bugetari care doresc să se alăture protestelor. Așadar, nu se poate anticipa un impact al protestelor.
Salvarea imaginii PSD ar putea totuși veni de la opoziție. În cazul în care opoziția ar reuși să blocheze proiectul, social-democrații ar avea scăparea faptului că au încercat, însă nu au fost lăsați. La fel s-ar putea întâmpla și în cazul în care Iohannis ar retrimite legea în Parlament, iar intrarea ei în vigoare ar fi întârziată.
În acest moment social-democrații par însă hotărâți ca legea să treacă în actuala sesiune, iar dacă nu va exista opoziție, ar putea fi supusă votului final după vacanța de Rusalii.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu