EXCLUSIV  Îți arătăm cum să nu fii victima propagandei în anul electoral 2024. 10 filme recomandate de Irina Margareta Nistor pentru a combate deep fake și fake news

Sursă foto: Freepick.com/ @ pch.vector
Sursă foto: Freepick.com/ @ pch.vector

Pentru că ne aflăm în plin an electoral, oricine se va bucura de diferitele perspective pe care le sugerează producțiile ce au ca temă politicul și influențarea opiniei publice.

 

 

Pentru că jumătate din Planetă se află în alegeri naționale în decursul acestui an, statele europene - în special - încearcă să reglementeze domeniul internetului, astfel că fenomenele deep fake și fake news iau tot mai multă amploare, chiar dacă nu sunt „invenții” tocmai recente.

Unele deep fake au rolul de a influența opinia publică în privința alegerilor electorale, în timp ce altele au rolul de a îmbogăți anumite grupuri sau persoane - precum cele care arată oficialități care susțin diverse tipuri de investiții.

De aceea, pentru că întregul context politic o cere, am rugat-o pe criticul de film Irina Margareta Nistor să realizeze pentru DC News o listă de filme cu tematica „Influențarea opiniei publice și activități subversive în perioada alegerilor”.

Iată recomandările specialistei:

1. The Beekeeper (2024)

Filmul îi are în distribuție pe Jason Statham, Emmy Raver-Lampman, Josh Hutcherson, Bobby Naderi, Phylicia Rashad și Jeremy Irons. Atunci când binevoitoarea sa gazdă se sinucide pentru că își pierde fondurile organizației de caritate într-o înșelătorie de tip phishing, fostul agent "Apicultor" Adam Clay pornește într-o campanie brutală de răzbunare împotriva celor responsabili. Un film care arată corupția sistemică.

2. Berliner (2020)

Berliner aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963. 

3. Wag the dog (1997)

În scurt timp înainte de alegeri prezidențiale, un specialist în manipularea informațiilor și un producător de la Hollywood unesc forțele pentru a fabrica un război în scopul de a acoperi un scandal sexual pornit de președintele și candidatul principal la prezidențiale. Acest film oferă o viziune foarte apropiată a muncii de PR dusă la „extrem”.

4. All the president's Men (1976)

Reporterii de la "The Washington Post", Bob Woodward și Carl Bernstein, descoperă detaliile scandalului Watergate care conduc la demisia președintelui Richard Nixon. Cei doi jurnaliști sunt persoane reale, evenimentele fiind bazate pe istoria recentă din SUA. Unul dintre cele mai bune filme care demonstrează efectul unei investigații jurnalistice fără frică.

5. Ziua trădătorilor (The Ides of March) (2011)

Un membru „perfect” al staff-ului unui nou candidat prezidențial primește o lecție intensivă despre politicile murdare în timpul perioadei în care direcționează traseul campaniei electorale. Filmul este în producția lui George Clooney. Oferă o „idee” despre ce se întâmplă în spatele cortinei în anumite cazuri, când vine vorba despre campaniile electorale.

6. Cetățeanul Kane (Citizen Kane) (1941)


"Cetățeanul Kane" este un film clasic din 1941, regizat de Orson Welles. Este considerat adesea unul dintre cele mai mari filme din istoria cinematografiei. Povestea explorează viața magnatului de presă Charles Foster Kane și impactul său asupra societății. Filmul este remarcabil pentru tehnica sa inovatoare, inclusiv utilizarea mediului înconjurător și a narativei non-lineare.

7. Videocracy (2009)

"Videocracy" este un documentar italian regizat de Erik Gandini, lansat în 2009. Filmul explorează relația dintre media și politică în Italia, cu accent pe influența televiziunii asupra culturii populare și procesele politice. Gandini examinează modul în care mass-media și vedetele TV au afectat politica și societatea într-un mod unic în țara sa.

8. Le Président (1961)

"Le Président" este un film francez din 1961, regizat de Henri Verneuil și avându-l în rolul principal pe Jean Gabin. Povestea se concentrează asupra unui fost președinte al unui stat african, exilat în Franța, care se confruntă cu provocările vieții de zi cu zi. Jean Gabin oferă o interpretare remarcabilă în acest film care explorează teme precum politica, puterea și umanitatea.

9. Amandatul Manciurian (The Manchurian Candidate) (1962)

"Amandatul Manciurian" este un thriller psihologic clasic din 1962, regizat de John Frankenheimer. Filmul se desfășoară în timpul Războiului Rece și urmărește povestea unui veteran de război care este capturat și supus unui experiment de manipulare mentală în Manciuria. Întors acasă, veteranul își dă seama că a fost programat să îndeplinească sarcini periculoase și să comită acte teroriste.

10. Amandatul Manciurian (The Manchurian Candidate) (2004)

"Amandatul Manciurian" din 2004 este un remake al filmului clasic din 1962. Regizat de Jonathan Demme, acest thriller psihologic explorează aceeași premisă fundamentală, dar adaptează povestea pentru a reflecta contextul social și politic al vremii. Filmul urmărește un veteran al Războiului din Golf și conține elemente de conspirație și manipulare politică, ca și versiunea sa anterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel