Israelul recunoaște atacul din 2007 asupra unui reactor sirian. Mesaj pentru Iran

Israelul a recunoscut, miercuri, că atacul aerian din 2007 lansat de forţele armate asupra unui reactor nuclear secret din Siria a fost un mesaj adresat Iranului, în sensul că  Israelul nu  va permite Iranului să obţină arme nucleare, potrivit  ministrului  israelian al informaţiilor Israel Katz, relatează Reuters. 

'Operaţiunea şi succesul ei au arătat clar că Israelul nu va permite niciodată ca arme nucleare să se afle în mâinile celor care îi ameninţă existenţa - pe atunci Siria, iar acum Iranul', a afirmat ministrul Katz pe Twitter după ce Israelul a recunoscut oficial miercuri, pentru prima dată, că a lansat un atac asupra sitului nuclear Al-Kibar din provincia siriană Deir Ezzor.

Siria a dezminţit permanent că obiectivul atacat era nuclear, dar Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a apreciat în 2011 că era foarte probabil un reactor, posibil construit cu ajutor din partea Coreei de Nord.

Asupra sitului nuclear Al-Kibar din provincia Deir Ezzor din estul Siriei au fost trimise, în noaptea din 5 spre 6 septembrie 2007, patru avioane F-15 şi patru F-16, care au revenit la bază după patru ore.

[citeste si]

Comunicatul armatei israeliene privind operaţiunea 'Livada' a fost însoţit de o înregistrare video neclară, care descrie imaginea unei linii de ochire deasupra unei structuri de dimensiuni mari, care după puţin timp explodează.

Reactorul 'a fost complet dezactivat, iar daunele produse au fost ireversibile', au afirmat militarii israelieni. Israelul a mai acţionat similar, în ciuda dezaprobării din partea Washingtonului, şi în 1981, când a bombardat reactorul nuclear irakian de la Osirak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel