EXCLUSIV  Iohannis, refuz revocare. Nicolicea: Președintele își încalcă jurământul

Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a explicat, pentru DC News de ce gestul lui Klaus Iohannis de a refuza, din nou, revocarea miniștrilor generează un conflict de natură constituțională. 

Întrebat care va fi mutarea următoare a PSD-ALDE după ultimul refuz al președintelui Iohannis, Nicolicea a sugerat că există un plan discutat cu ministrul justiție Tudorel Toader. "S-au întâlnit aseară (n.r. liderii PSd ALDE) și s-au consultat cu domnul Tudorel Toader. Eu nu am de unde să știu ce au plănuit ei acolo pentru că nu am participat, dar Toader le-a spus că nu o să fie niciun fel de problemă. Și au plecat mulțumiți", a declarat Nicolicea pentru DC News.

Cum apare conflictul constituțonal?

Nicolicea susține că, în acest moment, avem de-a face cu un conflict de natură constituțională. "Constituția se interpreteză de cei care trebuie să o aplice în sensul colaborării loiale între instituții și în baza jurământului pe care l-au depus, adică să exercite funcția cu bună credință. Deci, nu abuziv și nu la o manieră în care să intervină blocaje. Ceea ce se întâmplă acum arată că domnul președinte Iohannis își încalcă atât jurământul, cât și principiul colaborării loaiale între instituții”, a zis deputatul.

”Toate termenele prevăzute în Constituție sunt termene de întârziere. Adică, de exemplu este menționat în Constituție - "trei zile de la publicare". Acestea nu sunt termene de devansare, niciodată nu se spune mai devreme cu atâtea zile. Când spui maximum 10 zile înseamnă că poți să întârzii de la una la zece zile. Dacă nu ai prevăzut niciun termen, cum e în cazul de față, nu înseamnă că poți să întârzii infinit, ci că nu poți întârzia deloc. Adică lipsește termenul de întârziere și situația se rezolvă "pe loc", sau "de îndată", "în cel mai scurt timp". Această interpretare trebuie dată în sensul colaborării loiale între intituții și, de asemenea, cu respectarea jurământului de bună credință. În momentul în care buna credință te îndeamnă să spui că "de îndată" înseamnă "când am eu chef", atunci nu mai e bună credință, ci rea credință. Din aceste motive, apare un conflict de natură constituțională între guvern și președinte", ne-a explicat deputatul.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel