INTERVIU Blaga: PNL va câştiga cel puţin jumătate din capitalele Moldovei

Vasile Blaga afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că liberalii vor câştiga alegerile locale din 5 iunie în cel puţin jumătate din oraşele reşedinţă de judeţ din regiunea Moldovei.

Blaga a vorbit şi despre eventualele alianţe postelectorale, precizând că, la nivel local, liberalii pot să încheie înţelegeri cu alte partide pentru asigurarea majorităţii în consilii, mai puţin cu PSD. Totodată, copreşedintele liberal a afirmat că PNL doreşte modificarea legii electorale, reiterând faptul că alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar fi mai oportună.

'Eu cred că ar fi fost foarte bine să avem alegerile în două tururi şi dintr-un alt motiv: cred că ar fi dat şansă cât mai multor oameni să se pronunţe pentru că, aşa, partidele mari sunt avantajate în acest scrutin, ţinând cont de modul în care se desfăşoară campania electorală, de modul în care se finanţează partidele şi de modul în care-şi finanţează campania electorală', a spus Blaga.

AGERPRES: Ce scor mizaţi că vor obţine candidaţii PNL la alegerile locale din iunie?

Vasile Blaga: Am condus atâtea campanii electorale şi niciodată nu am avansat procente electorale, şi ştiţi asta, dar PNL va câştiga alegerile locale din iunie pentru că are candidaţi foarte buni în toată ţara. Şi nu numai pentru că are primari consacraţi în foarte multe localităţi mari, care şi-au făcut datoria, dar şi pentru că avem candidaţi foarte buni şi acolo unde nu am condus administraţiile publice locale. Sunt două condiţii, cred eu, pentru a îţi atinge obiectivele în alegerile locale: pe de-o parte, să ai candidaţi foarte buni iar pe de altă parte, cei pe care-i ai în funcţie să fi demonstrat că şi-au făcut datoria. Şi aici, realitatea este în favoarea PNL. Vă dau un singur exemplu, clasamentul Forbes cu cele mai prietenoase oraşe din România pentru mediul de afaceri pe 2016. Pe locul întâi nu este Bucureştiul, care ar trebui să fie ţinând cont de potenţial. Pe locul întâi este Timişoara, oraş condus de un primar PNL, domnul Robu, pe locul doi este Clujul, condus de un primar liberal, domnul Boc, pe locul trei este Bucureştiul, într-adevăr, pe locul patru este Oradea, condus de alt primar liberal, secretarul nostru general domnul Bolojan şi aşa mai departe, putem continua. Deci, candidaţi foarte buni, pe de-o parte, şi oameni care şi-au demonstrat calităţile de buni administratori acolo unde conduc colectivităţile. Aş vrea să vă mai spun un lucru: au fost aceşti 26 de ani zone din ţară pe care PSD le considera, şi era şi demonstrat la vot, ca bazine de vot necondiţionate pentru ei, mă refer la Moldova, la Oltenia. Lucrurile nu mai stau aşa, pentru că PSD nu a făcut nimic pentru oamenii respectivi. Ori, eu pot să spun că vom câştiga cel puţin jumătate din capitalele judeţelor din Moldova. Iată un pronostic pe care totuşi îl dau. Nici în Oltenia lucrurile nu mai sunt aşa cum crede PSD, în favoarea lui.

AGERPRES: Credeţi că veţi câştiga Bucureştiul? Care sunt proiectele mari pe care le propuneţi bucureştenilor?

Vasile Blaga: Avem o şansă mare în Bucureşti. Am văzut tot felul de discuţii în spaţiul public. Sigur că în Bucureşti - şi nu numai, dar aici mai pregnant - pe partea stângă există aproape un singur candidat, doamna Firea din partea PSD, pe când în zona celor care sprijină centru-dreapta, dreapta, sunt mai mulţi. Există, din acest punct de vedere, o împărţire a votului dar noi avem un candidat extrem de serios, pe domnul Cătălin Predoiu. Este serios, este un tip aşezat, un om cinstit, un om care-şi iubeşte oraşul în care locuieşte de peste 30 de ani. Un om care, de câte ori a fost în funcţii publice, pentru că asta îl diferenţiază de ceilalţi, a demonstrat cu vârf şi îndesat că este un administrator şi, deci, el va putea conduce foarte bine administraţia Bucureştiului. N-aş omite nici faptul că domnul Predoiu nu este un justiţiar de carton, nihilist, cum am văzut poziţii la contracandidaţi de-ai domniei sale. Este un om serios care, atunci când a deţinut funcţia de ministru al Justiţiei, a colaborat foarte bine cu Parlamentul şi iată că am reuşit să propunem şi să adoptăm cele patru Coduri care au fost un pas în faţă în raporturile noastre cu UE şi cu modernizarea justiţiei în România. Nu o să vă dau date foarte multe din programul lui, o să o facă el. Ştiu că îl preocupă, ca pe noi toţi cei care circulăm prin Bucureşti, traficul, problemele de sănătate în Bucureşti, problemele de mediu, problema reţelei de învăţământ. Deci, sunt probleme pe care le va prezenta el, dar şi soluţiile pentru Bucureşti pentru că are un program foarte închegat.

AGERPRES: În cazul unui eşec la alegerile locale, cine îşi va asuma rezultatul şi ce măsuri se vor lua la nivelul conducerii formaţiunii?

Vasile Blaga: Nu va fi niciun eşec, vom câştiga alegerile locale. Responsabilitatea alegerilor locale este a întregii conduceri a partidului şi a fiecărui militant în parte. Să nu uităm că toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat doar împreună şi doar în forurile statutare ale partidului. Am validat cu mare atenţie, pentru că astea sunt prevederile statutare, în Colegiul Director Naţional pe toţi cei care candidează în oraşele reşedinţă de judeţ şi pe primii, deci teoretic pe cei care urmează să fie preşedinţi de consilii judeţene. Nu am făcut niciun rabat de la principiile noastre, indiferent cine ce spune, adoptate la Piteşti în luna mai a anului trecut - pe de-o parte, profesionalism, recunoaştere din partea societăţii iar pe de altă parte, decalogul privind criteriile de integritate. Ne-am făcut datoria şi toate deciziile astea ni le-am asumat cu toţii. Evident că orice partid serios îşi face analize după orice confruntare electorală şi îşi va face şi PNL.

AGERPRES: Se poate ajunge chiar la un congres al PNL după alegerile locale?

Vasile Blaga: Eu nu exclud nimic, dar congresul este prevăzut pentru 2017. Este de văzut dacă este bine sau rău să ne mănânce asta tot timpul. O dezbatere internă, în interiorul unui partid, interesează membrii şi militanţii partidului, mai puţin opinia publică. Ori, să nu uităm că după alegerile din iunie va fi validarea primarilor, alegerea şefilor de consilii judeţene. O să vedem, o să analizăm.

AGERPRES: Credeţi că ar fi contat pentru PNL organizarea alegerilor locale în două tururi?

Vasile Blaga: Eu cred că pentru toată lumea ar fi fost foarte bine să fie organizate alegerile în două tururi. Dacă tot ne-am propus să creăm posibilitatea înfiinţării mai uşoare a partidelor politice, atunci ar fi trebuit să fie făcut şi acest pas important, adică alegerile în două tururi. Pe de altă parte, când discutăm de reprezentativitate, toată lumea spune: 'Bine, bine, dar şi voi (PNL - n.r.) aţi votat Codul electoral'. Da, ne-am asumat ca, după cele două tururi de discuţii de la Cotroceni, să votăm legile care compun Codul electoral, cele cinci legi. Şi sunt foarte mulţi paşi înainte, dacă ne referim la noua lege a partidelor politice, la legea finanţării partidelor politice şi aşa mai departe. Toate lucrurile astea le-am adoptat. Sigur, au rămas două lucruri nerezolvate: alegerea primarilor în două tururi şi votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. La alegerile prezidenţiale votul prin corespondenţă va putea fi introdus, pentru că vor fi în 2019 alegerile prezidenţiale, deci mai este timp. Eu cred că ar fi fost foarte bine să avem alegerile în două tururi şi dintr-un alt motiv: cred că ar fi dat şansă cât mai multor oameni să se pronunţe pentru că, aşa, partidele mari sunt avantajate în acest scrutin, ţinând cont de modul în care se desfăşoară campania electorală, de modul în care se finanţează partidele şi de modul în care-şi finanţează campania electorală. Foarte multă lume spune că este o campanie atipică pentru că nu mai vede bannere, nu mai vede afişe mari, care, totuşi, făceau cunoscuţi candidaţii. Din acest punct de vedere, candidaţii partidelor mai mici sunt dezavantajaţi.

AGERPRES: Aveţi de gând să susţineţi vreo modificare a legii electorale pe viitor?

Vasile Blaga: Da. Eu sper ca în sfârşit PSD, care întotdeauna una spune şi alta face, să fie de acord ca după aceste alegeri - dacă nu au vrut şi pentru alegerile locale din 5 iunie, măcar pe viitor - totuşi, primarii să fie aleşi prin două tururi de scrutin. Am cerut dublarea numărului de parlamentari în diaspora, printr-un proiect de lege, PSD nu doreşte dublarea numărului de parlamentari. Noi am cerut să avem pentru diasporă patru senatori şi nu doi, şi şase deputaţi, nu trei. Am vrut să dublăm acest număr, ei nu vor. Nu ştiu de ce le e frică de milioanele de români care votează în diaspora. Acum, să vedem, a apărut şi acest nou dosar în care este implicat domnul fost ministru de Externe, Corlăţean. Probabil că în continuare au în subconştient şi această idee că, văzând lumea realităţile din Europa, românii care pleacă afară îşi deschid mai bine ochii şi minţile, dar, până la urmă, trebuie să avem cu toţii grijă. Sunt cetăţeni români cărora trebuie să le oferim toate condiţiile ca să fie reprezentaţi aşa cum trebuie în Parlament, datorită faptului că ei au contribuit mult în aceşti ani la investiţiile din ţara asta. Toată lumea se raportează, atunci când se referă la investiţii, doar la investiţiile străine, apoi investiţiile făcute de investitori români în ţară. Să nu uităm, însă, miliardele şi miliardele de euro pe care cei de afară le-au trimis în ţară şi acestea au fost utilizate, foarte multe din aceste fonduri, şi în investiţii.

AGERPRES: PNL va face alianţe, după alegeri, în vederea asigurării unei majorităţi în consilii? Dacă da, cu cine?

Vasile Blaga: Noi am luat o decizie anul trecut şi am spus că nu vom face niciun fel de alianţe politice la nivel central, dar este evident - mai ales că acum se aleg preşedinţii de consilii judeţene prin votul consilierilor, se aleg şi viceprimarii şi se stabilesc majorităţi şi în consiliile locale - că nu peste tot un partid sau altul realizează singur o majoritate. Ca să nu mai spun că, atunci când vrei să dezvolţi un oraş, trebuie să ai o majoritate de două-treimi pentru că te referi la patrimoniul oraşului. Şi se vor face majorităţi. Noi am spus, colegii noştri din teritoriu pot să facă, este obligatoriu să facă astfel de alianţe la nivel local cu oricine în afara PSD. Deci, pot face cu oricine în afara PSD, tocmai pentru a putea guverna colectivităţile locale.

AGERPRES: Cum vi se pare că a decurs campania electorală, până în acest moment?

Vasile Blaga: Eu umblu mult prin ţară şi este o campanie electorală de militanţi, ca să spun aşa. Pe de-o parte, avem candidaţi foarte bine cunoscuţi, care îşi prezintă public proiectele şi nu au nevoie de foarte multă prezenţă publică. Eu îi sfătuiesc pe toţi să nu se culce pe lauri, pentru că am mai văzut cazuri în care oameni care au făcut multe pentru comunităţile lor nu şi le-au prezentat şi atunci au pierdut, îi sfătuiesc să şi le prezinte (programele - n.r.). Dar, avem şi candidaţi foarte buni, candidaţi noi, care muncesc foarte mult, cu miile şi miile de militanţi, din casă în casă. Până la urmă, această campanie din casă în casă este, de departe, cea mai eficientă. Şi am văzut lucrul acesta nu numai la noi. Înaintea alegerilor europarlamentare, în februarie 2014, am fost într-o vizită, cu mulţi colegi, într-o vizită de documentare, de pregătire, în Germania, la CDU, organizată de Fundaţia Konrad Adenauer. Şi acolo am văzut că şi în Germania campania de bază este cea dusă de militanţi din casă în casă.

[citeste si]

AGERPRES: Pe ce aţi mizat în această campanie electorală: reţelele de socializare, activităţile de tip door to door sau apariţiile tv?

Vasile Blaga: Pe toate, pentru că ele sunt complementare. Evident, campaniile pe net sunt tot mai importante, foarte mulţi cetăţeni îşi culeg informaţiile în timp real pe net, acum nu mai trebuie să-i faci nu ştiu ce fel de prezentări. Omul este curios să vadă pe cine are de ales, uşor se poate informa pe net, deci este tot mai important. În acelaşi timp, este importantă şi prezenţa pe televiziuni. Vedem din toate analizele că de pe televiziuni îşi iau, în general, informaţiile cetăţenii. Şi, evident, campania din casă în casă.

AGERPRES: Ca proiect politic personal, ce vizaţi în următorii patru ani de zile? De exemplu, veţi candida la alegerile parlamentare din toamnă?

Vasile Blaga: Da, voi candida la alegerile parlamentare din toamnă. Eu îmi doresc ca acest partid să demonstreze prin vot, şi va demonstra prin cele două rânduri de alegeri din acest an, nu numai că este cea mai mare formaţiune de centru-dreapta din România, dar că este cel mai mare partid din România şi care va guverna România. PNL, până acum, nu a avut suficientă forţă în Parlament ca să guverneze, să zic aşa, cu mâinile libere. Şi când am fost împreună în alianţa 'Dreptate şi Adevăr' am avut o majoritate mică. Pe urmă, singur, PNL a guvernat în timpul lui Tăriceanu, minoritar în Parlament susţinut de PSD, cu costuri enorme pentru România. Apoi, ambele componente ale marelui PNL au guvernat alături de PSD. Unii în 2009-2010, până-n 2011, alţii în USL. Toată lumea şi-a dat seama ce înseamnă o guvernare alături de PSD. PSD nu ştie să guverneze colegial, nu ştie să-şi respecte promisiunile în momentul în care face o coaliţie. De aceea, eu cred că vom avea suficiente voturi după alegerile din toamnă ca să formăm un guvern fără PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel