Forța de muncă în România: ANOFM trece pe primul loc în accesarea fondurilor europene și accelerează procesul de digitalizare

La nivel național există 35.236 locuri de muncă vacante, înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), precizează Răzvan-Marian Munteanu, purtătorul de cuvânt al ANOFM într-un interviu oferit pentru Prima News și ulterior și pentru DC News.

Cele mai multe locuri vacante se regăsesc în Municipiul  București – 7257, Cluj – 3362, Ilfov -2841 și Constanța -2033. La polul opus, se regăsesc județe precum Covasna -103, Buzău – 105, respectiv Mehedinți – 115 locuri de muncă vacante.

Din cele 35.236 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 2.347 sunt destinate persoanelor cu studii superioare ,6.841 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale, 6.921 pentru persoanele cu studii profesionale, restul de 19.127 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare ori gimnaziale.

Totodată, la nivel național, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru agent de securitate (2. 608); conducător auto transport rutier (2.065); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (1.995); curier (1.651); lucrător comercial (1.591); manipulant mărfuri (1.488), așa cum reiese și din comunicatul de presă emis de ANOFM.

“În tot acest context trebuie să remarcăm digitalizarea Serviciului Public de Ocupare din România. ANOFM nu este lider doar la accesarea fondurilor europene ci este totodată una dintre instituțiile de frunte din România care accelerează procesul de digitalizare.

Un exemplu este dat de Platforma Unică de Livrare a Serviciilor (PULS), unde în prezent sunt înregistrate 185.976 dintre companiile, firmele din România“, a  precizat Răzvan-Marian Munteanu pentru DC News.

Conform acestuia, platforma înregistrează toate măsurile pe care ANOFM le oferă angajatorilor și o parte dintre măsurile dedicate șomerilor și persoanelor în căutarea unui loc de muncă, precum: medierea muncii;  măsurile care au ca scop stimularea agenților economici pentru încadrarea în muncă a  persoanelor vulnerabile, a absolvenților, a elevilor și studenților pe perioadele vacanțelor; sprijinul financiar pentru formarea profesională la locul de muncă prin programe de ucenicie și stagiu sau internship.

Tot în ceea ce-i privește pe agenții economici, PULS creează posibilitatea profillării acestora prin intermediul unei fișe specifice anfajatorului, care cuprinde date precum: angajările și încetările de contracte de muncă realizate în ultimii ani; subvențiile de care a beneficiat agentul economic; primele de care au beneficiat angajații agentului economic respectiv; ofertele de locuri de muncă declarate de agentul economic în ultimii ani, inclusiv pe ocupații, modul de ocupare; sau memorarea diferitelor interacțiuni între agenție și agentul economic.

În privința șomerilor, în platforma PULS a fost creat modulul Informare și consiliere profesională și module pentru acordarea stimulentelor financiare sub formă de prime persoanelor care se angajează.

Mai mult, ANOFM implementează proiectul Digitalizarea serviciilor oferite cetățenilor, cu finanțare în cadrul Mecanismului National de Redresare și Reziliență,  în calitate de coordonator de reformă și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Proiectul are o valoare de 17.400.000 euro, este finanțat în cadrul Componentei C7 -  Transformare digitală, Investiția 6 - Digitalizare în domeniul muncii și protecției sociale și are ca principal rezultat crearea Sistemului informatic Integrat pentru Servicii Publice de Ocupare (SIISPO) care facilitează accesul clienților la serviciile oferite de ANOFM. Data de finalizare a proiectului este iunie 2026”, a afirmat Răzvan-Marian Munteanu.

Proiectul are două componente, și anume: reforma Serviciului Public de Ocupare, prin care se oferă posibilitatea clienților să acceseze o parte din servicii online, cât și investițțile în infrastructura informatică, respectiv înlocuirea infrastructurii hardware care la momentul de față nu poate asigura acordarea online a serviciilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel