Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2021. Teatru, spectacole stradale, circ, operă, muzică, lansări de carte, expoziţii, conferinţe cu peste 2.000 de artişti din 38 de ţări, în peste 70 de locaţii, cu 20 de interpreţi şi traducători din nouă limbi şi peste 200 de ore de transmisii online.
Cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, desfăşurată în perioada 20-29 august 2021, cu tema "Construim speranţa împreună", a însemnat cea mai complexă ediţie derulată până în prezent şi a oferit publicului peste 600 de evenimente din aproximativ 20 de categorii de manifestări din domeniul artelor spectacolului, în peste 70 de locaţii, cu peste 2.000 de artişti.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, principalul finanţator fiind Primăria Sibiu şi Consiliul Local Sibiu.
Teatru, spectacole stradale, circ, musical, muzică, operă, ateliere, lansări de carte, concerte în biserici, conferinţe, dans, documentare, expoziţii, film, instalaţii, lecturi, proiecţii, instalaţii, dar şi Bursa de Spectacole de la Sibiu, Therme Forum, Platforma Doctorală, Platforma de arte vizuale, Festivalul Universităţilor de Teatru şi Management Cultural şi Gala Celebrităţilor, alături de peste 200 de ore de transmisii online, însemnând evenimente în direct sau înregistrate, au însumat programul acestei ediţii complexe.
"Ediţia de anul acesta a reprezentat un triumf şi ne bucurăm nespus că am reuşit să readucem lumina, speranţa, emoţia, bucuria în inimile spectatorilor noştri. A fost o perioadă plină de provocări. Transmitem mulţumirile noastre Excelenţei Sale, domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României, care şi în acest an ne-a acordat Înaltul său Patronaj. Mulţumiri Primăriei Sibiu, Doamnei Primar Astrid Fodor, şi Consiliului Local Sibiu, pentru deschiderea şi dialogul pe care le-au manifestat în organizarea acestui Festival. Ne-am bucurat de sprijinul Guvernului României, al Ministerului Culturii, al Ministerului Educaţiei, al Ministerului Afacerilor Externe, al Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu, cărora le mulţumim. Le mulţumim tuturor partenerilor şi sponsorilor care ne-au fost alături şi ne-au ajutat să construim împreună speranţa. Aş vrea să mulţumesc echipei eroice pe care am condus-o în această bătălie şi care a reuşit să organizeze într-un mod excepţional ediţia de anul acesta a Festivalului", spune Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi directorul general al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu.
Artişti consacraţi ai scenei mondiale, precum Denis O'Hare, Jan Lauwers şi Helmut Sturmer, Charlotte Rampling, Israel Galvan, Akram Khan şi Yoshi Oida au primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu.
Charlotte Rampling şi Sonia Wieder-Atherton, mari nume ale dansului şi ale coregrafiei mondiale - Israel Galvan, Akram Khan Company, Sol Dance Company, Amir Kolben, Josef Nadj, sau Barcelona Flamenco Ballet au fost prezenţi la Sibiu. Nu au lipsit nici marile instituţii de cultură româneşti: Opera Naţională Română din Timişoara, Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Excelsior şi Teatrul Dramatic din Galaţi, precum şi reputatul regizor Silviu Purcărete, cu un adevărat regal de spectacole ce îi poartă semnătura regizorală.
Nu mai puţin de 12 sezoane a însemnat ediţia 2021 a FITS, care a avut sezoane american, austriac, belgian, britanic, elveţian, francez, german, israelian, italian, japonez, rusesc, spaniol, toate reprezentate de personalităţi ale artelor spectacolului din aceste ţări, marcând totodată şi centenarul sau jubileul unor relaţii diplomatice dintre România şi statele respective. Invitaţii FITS 2021 şi publicul s-au bucurat de traducerea evenimentelor din limbile română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, daneză, japoneză şi chineză, asigurată de o echipă de 20 de traducători şi interpreţi şi de trei operatori supratitrare.
Publicul FITS a avut parte de peste 20 de conferinţe speciale, în format fizic sau online, care au prilejuit întâlniri esenţiale între personalităţi de marcă ale culturii româneşti şi universale între care Octavian Saiu în dialog cu Israel Galvan, Eugenio Barba, George Banu, Constantin Necula şi Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi mulţi alţii. Aproximativ 30 de volume au fost lansate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi au fost vernisate zece expoziţii în spaţii indoor şi outdoor.
13 universităţi şi academii din şase ţări, 22 de spectacole, cu 170 de participanţi şi 1.600 de spectatori sunt cifrele finale ale Secţiunii Spectacole a Festivalului Universităţilor de Teatru şi Management Cultural Sibiu din FITS
Platforma Doctorală a reunit 32 de mari universităţi din lume, majoritatea în primele 150 la nivel mondial.
Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura instituţie de acest gen din ţară, a reunit peste 100 de participanţi fizic şi online, din 26 de ţări, de pe cinci continente. Au avut loc 17 conferinţe, seminarii şi întâlniri, în cele patru zile de desfăşurare a evenimentului, la care se adaugă peste 100 de întâlniri individuale facilitate în cadrul Speed networking.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu