Firea: 1.500 lei pentru tinerii care se căsătoresc. Care sunt condițiile

 Primăria Municipiului Bucureşti va acorda un stimulent financiar de 1.500 de lei pentru tinerii care se căsătoresc, consilierii generali adoptând joi un proiect de hotărâre în acest sens. 

"Se aprobă acordarea unui stimulent financiar în cuantum de 1.500 de lei net/ familie pentru tinerii care se căsătoresc. Sumele vor fi acordate de Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucureşti, pe baza unei cereri, precum şi a unei copii, conform cu originalul, a certificatului de căsătorie", prevede proiectul adoptat. 

Potrivit aceleiaşi surse, stimulentul financiar poate fi solicitat în termen de 45 de zile calendaristice de la data căsătoriei, conform certificatului de căsătorie. Cererile se vor depune la sediul CTMB de către unul dintre soţi. 

Condiţiile cumulative pentru acordarea stimulentului sunt: cel puţin unul dintre soţi să se afle la prima căsătorie; cel puţin unul dintre soţi să aibă domiciliul sau reşedinţa pe raza Municipiului Bucureşti; cel puţin unul dintre soţi să aibă vârsta cuprinsă între 18 - 35 de ani. Pentru cetăţenii care îndeplinesc doar primele două condiţii, stimulentul financiar va fi acordat cu avizul primarului general. 

"Întemeierea unei noi familii tinere este o celulă vie pentru naţiune, care prelungeşte existenţa acesteia, grupa de vârstă cu cea mai mare rată a fertilităţii fiind 25 - 29 ani. Dată fiind această situaţie, tinerii trebuie sprijiniţi de către stat în a-şi forma familii, devenind astfel mai responsabili de la vârste timpurii", se arată în proiectul adoptat, scrie Agerpres.

Conform raportului de specialitate, întocmit de Direcţia Cultură Sport Turism, în Bucureşti numărul căsătoriilor a scăzut de la an la an. 

Potrivit PMB, stimulente de acest gen au mai existat în România în perioada 2007 - 2010, când toate primăriile au acordat un sprijin financiar persoanelor care se căsătoresc prima oară. Cuantumul sprijinului financiar era de 200 de euro (echivalentul în lei) şi a fost acordat în baza Legii privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei (Legea 396/ 2006). Sprijinul a fost eliminat prin Legea 118/ 2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, act normativ prin care s-au redus salariile cu 25%. 

"Potrivit Constituţiei, statul, prin autorităţile administraţiei publice, este dator să sprijine, prin măsuri economice şi sociale, întemeierea şi consolidarea familiilor şi pe de altă parte să combată fenomenul de excluziune socială. Statisticile arată că în perioada 2010 - 2015 a crescut substanţial vârsta medie a soţilor în momentul căsătoriei, respectiv de la 32,6 ani la 34,5 ani pentru bărbaţi şi de la 29,8 ani la 31,6 ani pentru femei. Acest lucru, coroborat cu faptul că cea mai mare rată a fertilităţii se înregistrează la grupa de vârstă 25 - 29 de ani, demonstrează necesitatea unor acţiuni care să îi încurajeze pe tineri să îşi întemeieze familii la vârste mai timpurii decât în prezent", a declarat primarul general Gabriela Firea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel