Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Filme româneşti în Festivaluri Internaţionale

Performanţă pentru Adrian Sitaru!

Regizorul Adrian Sitaru reușește o nouă performanță: lungmetrajele Ilegitim, care a avut premiera mondială la începutul anului la Berlinale, și Fixeur, proiectat pentru prima dată în această toamnă la TIFF Toronto, au fost selectate în cadrul Torino Film Festival.

Cea de-a 34-a ediție a prestigiosului eveniment cinematografic se va desfășura luna aceasta, în perioada 18-26 noiembrie, iar cele două filme vor rula în secțiunea Festa Mobile.

În plus, regizorul Adrian Sitaru face parte și din juriul competiției oficiale a festivalului, alături de Don McKellar, Mariette Rissenbeek și Hadas Yaron.

Fixeur va avea premiera în cinematografele din România la începutul anului viitor, în 27 ianuarie 2017.

Pelicula, cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

Din distribuție fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca.

„Fixeur este un film despre abuz și manipulare, dar și, poate chiar mai mult, un film despre dualitatea sistemului nostru de valori. Lucrând la acest film, am realizat cât de mult, impulsionat de dorința de a atinge perfecțiunea, orbit de preceptul care mă autoriza să pun arta înaintea vieții, mi-am abuzat câteodată actorii și colaboratorii. Să te joci cu emoțiile actorilor pentru singurul scop de a obține reacții autentice în timpul filmărilor, să minți echipa ca să obții efecte dramatice, acestea toate sunt semne clare ale manipulării”, declară Adrian Sitaru.

Imaginea a fost semnată de Adrian Silișteanu, montajul Mircea Olteanu, de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu, scenografia Gina Călin, costume Adina Bucur, producători Anamaria Antoci și Adrian Silișteanu, co-producător Jean des Forêts.

Fixeur este cel de-al V-lea lungmetraj regizat de Adrian Sitaru după Pescuit sportiv (2008), Din dragoste cu cele mai bune intenții (2011), Domestic (2012), Ilegitim (2016), producții care au câștigat distincții importante la festivaluri prestigioase. Regizorul semnează și câteva dintre cele mai premiate scurtmetraje românești: Valuri (2007), Lord (2009), Colivia (2010), Chefu (2012), Artă (2014), Excursie (2014).

 


Paul Negoescu şi Alexandru Papadopol - gata să cucerească cinefilii din Salonic

Festivalul Internațional de Film de la Salonic (TIFF), ediția a 57-a, a început de pe 4 noiembrie, însă emoțiile cresc pentru România începând de azi.

Festivalul Internațional de Film de la Salonic (TIFF) este un eveniment cinematografic de primă linie. În general, participarea românească la Salonic a fost una substanțială și deosebit de apreciată, mai ales la edițiile din ultimii ani, de când noul val al cinematografiei românești s-a consacrat pe plan internațional. Filmele românești prezente la festival au câștigat premii și distincții importante, personalități ale cinematografiei din țara noastră fiind invitate să facă parte și din juriile care au deliberat de-a lungul anilor.

Două Lozuri este o comedie independentă de micro-buget, avându-i în rolurile principale pe Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol. Filmul este regizat de Paul Negoescu, aflat la al doilea său lungmetraj. Primul, O lună în Thailanda, a avut premiera în 2012 în cadrul Festivalului de Film de la Veneția și a câștigat, printre altele, Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Sofia și Premiul pentru debut la Festivalul de Film Transilvania. Paul Negoescu a mai regizat și o serie de scurmetraje premiate și selectate în festivaluri importante - Cannes, Berlin, Karlovy Vary sau Rotterdam. Scurtmetrajele sale Renovare și Derby au fost nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul european al Premiilor Oscar, în 2009 și 2011. Paul Negoescu  este asistent universitar la U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale” şi este fondatorul Festivalul de Film Timishort și membru al Academiei Europene de Film.

Două Lozuri este o producție 2016 Actoriedefilm.ro Company, în coproducție cu Papillon Film și Kirkland. Lung metrajul îi are în prim plan pe Dinel, Sile și Pompiliu, trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie, care câștigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp biletul nu mai e de găsit, așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze.

Echipa este formată din: scenariul și regia Paul Negoescu, producător Dragoș Bucur,  imaginea Ana Drăghici, montajul Alexandru Radu, sunetul Florian Ardelean, muzica Flora Pop și Alin Zăbăruțeanu, scenografia și costumele Mălina Ionescu, distribuția: Dorian Boguță, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Andi Văsluianu, Șerban Pavlu, Elias Ferkin Musuret.

Delegația sprijinită de ICR Istanbul, și care se află la prestigiosul festival de film elen, este formată din regizorul Paul Negoescu și actorul Alexandru Papadopol. 

La TIFF se vor desfășura evenimente în paralel, iar după fiecare proiecție va exista o sesiune de întrebări și răspunsuri – Q&A pentru public. Organizatorii festivalul au programat mai multe interviuri pentru presa internațională, iar în cadrul festivalului are loc Agora Crossroads, o piață de filme pentru oameni din industria filmului, unde delegația României va avea întâlniri cu diverși producători străini și distribuitori pentru discuții în prealabil privind posibilitatea vânzării filmului şi în alte țări.

Trei pelicule românești la Festivalul Internațional de la Stockholm

Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm are loc între 9 și 20 noiembrie. Ajuns la cea de-a 27-a ediție, Festivalul este un cadru propice pentru introducerea producţiilor româneşti pe piaţa suedeză și prezintă trei filme româneşti recente: 

  • Câini / Dogs în regia lui Bogdan Mirică, în Competiţia Festivalului, în datele de 10, 11 şi 16 noiembrie; 
  • Bacalaureat / Graduation în regia lui Cristian Mungiu, în secţiunea Open zone, în zilele de 9, 13 şi 18 noiembrie;
  • Fixeur / The Fixer, în regia lui Adrian Sitaru, în secţiunea Impact, în zilele de 13, 17 şi 20 noiembrie.

La invitația organizatorilor, regizorul Cristian Mungiu a participat la Festival, unde a susţinut o sesiune de întrebări şi răspunsuri în 9 noiembrie.

Nume marcante ale cinematografiei româneşti au participat de-a lungul anilor la acest important eveniment din capitala Suediei. În 2007, filmul regizat de Cristian Mungiu4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, a câştigat Marele Premiu al festivalului, iar Anamaria Marinca Premiul pentru cea mai bună actriţă. În 2008 Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj i-a fost acordat filmului Megatron în regia lui Marian CrişanGeorge Piștereanu a primit în 2010 Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din Eu când vreau să fluier, fluier. De asemenea, în 2011 în secţiunea Open Zone au fost prezentate 2 lungmetraje româneşti: Loverboy al regizorului Cătălin Mitulescu şi The Source regizat de Radu Mihăileanu. Cea mai recentă colaborare a ICR Stockholm cu festivalul a fost în 2014, când institutul a susţinut prezenţa în capitala suedeză a regizorului Alexander Nanau, al cărui documentar, Toto şi surorile lui, a fost inclus în programul oficial al evenimentului.

Prima ediție a Festivalului de Film Românesc din China

 

Evenimentul, care se desfăşoară între perioada 14 şi 24 noiembrie, va include proiecția filmelor Sieranevada, regia Cristi Puiu, Dincolo de calea ferată, regia Cătălin Mitulescu, Kyra Kyralina, regia Dan Pița, Doar cu buletinul la Paris, regia Șerban Marinescu și Carmen, regia Doru Nițescu, precum și a documentarului Descoperă România cu Peter Hurley, realizat de Agenția Națională de Știri Agerpres.

Sunt programate două gale de deschidere, în 14 noiembrie, la Beijing, și în 17 noiembrie, la Shanghai, în prezența a numeroși oficiali chinezi și români, dar și a unui număr mare de reprezentanți ai cinematografiei din ambele țări. Din delegația română care se va deplasa în China vor face parte: regizorii Dan Pița, Cătălin Mitulescu, Șerban Marinescu, Doru Nițescu, Nicolae Mărgineanu, actorii Ada Condeescu și Dorel Vișan, producătorul Bogdan Moncea, Bogdan Ficeac (director general DAClN-SARA), Carmen Mitran (director general Centrul National al Cinematografiei), Carmen Tripăduș (director Cinemagix), Tibi Haliță (director Casa Româno-Chineză).

După ce vor fi proiectate la Beijing în perioada 14-16 noiembrie, filmele selectate de partenerii chinezi vor putea fi vizionate la Shanghai, în perioada 17-19 noiembrie, și în orașul Xi’an, în perioada 20-24 noiembrie.

 

Festivalurile de Film Cottbus, Interfilm şi Around the World in 14 Films

În perioada 8-13 noiembrie, în diferite cinematografe și alte locații se va desfăşura Festivalul de Film Est-European de la Cottbus.

Festivalul a fost înființat în 1991 cu intenția de a face simțită prezența filmelor din Europa de Est pe piața germană și de a urmări cum reflectă regizorii din fostele țări socialiste schimbările sociale și politice din statele lor de proveniență.

Acest festivalasigură şi în acest an o considerabilă prezenţă românească, reprezentată prin trei filme de lung- şi scurtmetraj. Vor intra în competiție Câini de Bogdan Mirică4:15 P.M. Sfârşitul Lumii de Gabi Virginia Sarga şi Cătălin Rotaru şi Toate fluviile curg în mare de Alexandru Badea

Câini este lungmetrajul de debut al regizorului Bogdan Mirică şi spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer. Din distribuţie fac parte Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu.

Scurtmetrajul 4:15 P.M. Sfârşitul Lumii spune povestea unei întâlniri tulburătoare dintre un curier şi un autostopist. Când acesta din urmă îl avertizează că sfârşitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să ştie că întâlnirea cu el îi va schimba total viaţa.

Toate fluviile curg în mare în regia lui Alexandru Badea spune povestea lui Radu şi a modului în care acesta face față cu greu morții mamei sale.

În perioada 14-20 noiembrie 2016 va avea loc la Berlin Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj – Interfilm, care s-a impus ca fiind unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din Europa. 

În cadrul ediţiei din acest an va concura scurtmetrajul 237 de ani în regia Ioanei Mischie. Acesta este o satiră contemporană, inspirată de o poveste reală. O comunitate izolată de săteni, care au apelat la ajutoare de stat pentru handicap pentru a fi scutiţi de plata impozitelor, sunt anchetaţi de o comisie de evaluare, fiind pe cale de a fi daţi în vileag. Grupul de săteni, condus de un primar charismatic, reuşește să învingă cu propriile-arme un sistem socio-politic absurd.

Totodată, între 25 noiembrie şi 4 decembrie, va avea loc Around the World in 14 Films, festival independent de film fondat în 2006. O dată pe an, festivalul prezintă timp de zece zile, 14 opere remarcabile ale cinematografiei mondiale. Toate filmele sunt prezentate în premieră la Berlin, după ce au fost selecţionate anterior în cadrul unora dintre cele mai importante festivaluri de film cum ar fi cele de la Cannes, Locarno, Rotterdam, San Sebastian, Sundance, Toronto sau Veneția.

România va fi reprezentată în cadrul acestui festival de filmele Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, şi Inimi Cicatrizate, în regia lui Radu Jude.

Acţiunea filmului Sieranevada se petrece la trei zile după atacul terorist de la Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui personajului principal, Lary. Acesta, un doctor de 40 de ani, se pregăteşte să petreacă o zi de sâmbătă împreună cu familia şi prietenii pentru a comemora dispariţia părintelui. Dar parastasul nu are loc aşa cum şi-a imaginat, şi doctorul este pus în situaţia de a-şi regândi trecutul, de a se confrunta cu propriile temeri şi de a-şi redefini, în ultimă instanţă, poziţia în familie.

Inimi cicatrizate, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, a avut premiera mondială anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, unde a fost distins cu Premio speciale della giuria (Premiul special al juriului). Acțiunea filmului, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu. 

ICR Berlin s-a implicat activ în susținerea prezenței românești în cadrul festivalului de la Cottbus începând din anul 2009, iar anul acesta a concretizat două noi colaborări cu festivalurile Interfilm şi Around the World in 14 Films (În jurul lumii în 14 Filme). Respectivele colaborări reprezintă continuarea inițiativei de promovare a valorilor filmului românesc și de creștere a gradului de cunoaștere a acestora pe teritoriul german.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel