Expoziții noi, ateliere și târg la Muzeul Țăranului Român

afistransporturi
afistransporturi

 Muzeul Național al Țăranului Român își așteaptă, în ultima jumătate a lunii octombrie  oaspeții cu expoziții inedite, unde publicului îi sunt destăinuite informații despre mijloacele de transport tradiționale în România, despre atracțiile culturale, naturale și artizanale ale Maramureșului sau despre suferințelor evreilor, victime ale atrocităților petrecute la Iași, în 1941.

Până pe 17 noiembrie 2013, în Sălile Oaspeți și Irina Nicolau

Transporturile tradiţionale din România 

Expoziţia, inedită în peisajul muzeal, îşi propune a fi o sinteză a mijloacelor de transport tradiţionale utilizate în România şi va fi structurată pe câteva „secţiuni“ (nuclee) care să evidenţieze: dimensiunea istorică, antropologia şi mijloacele de transport ca marcă socială.

Vor fi prezentate publicului mijloace de locomoţie şi transport confecţionate din lemn, mijloace de transport din textile şi din ceramică. Expunerea va include vehicule cu roţi, pe tălpi (sănii), dar şi pe cele care utilizează plutirea. Un loc special vor avea în expoziţie purtarea poverilor pe corpul uman sau transportul prin târâre şi alunecare.

Din cabinetul de studiu ale expoziţiei publicul va putea afla informaţii despre viaţa economică, relieful (cadrul geografic) şi natura care au determinat marea varietate a mijloacelor de transport în ţara noastră.

Două accente speciale, un atelier de rotărit şi unul de fierărie, vor fi sugerate în expunere pentru a evidenţia cele două meşteşuguri care au avut un rol deosebit de important în evoluţia transporturilor populare.

De la transportul greutăţii pe creştetul capului la şaretă, de la traista de umăr şi legănuşul de spate la carul pentru fân, de la sanie la lotcă, sau la căruţa pictată dobrogeană expoziţia va pleda pentru înţelegerea transportului tradiţional ca parte componentă a civilizaţiei tradiţionale rurale. Vor putea fi admirate vehicule cu roţi (car, căruţă, faeton, şaretă, dric, căruţă de pompieri), cu tălpi (sănii de oraş, de pădure, de armată) sau mijloace de transport care se deplasează prin plutire alături de o mare varietate de mijloace de transport confecţionate din textile (traiste, desagi, saci, glugi) din lut (oale, oale cu mănuşă, ulcioare, ploşti) şi din lemn (şei, corfe, patine, vârzobi, bote, butoiaşe şi butoaie).

Expoziţia reuneşte, pentru prima dată, trei mari muzee, care deţin un patrimoniu definitoriu pentru abordarea acestei teme: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Complexul Naţional Muzeal „Astra“ şi Muzeul Naţional al Agriculturii.

Expoziţia va putea fi vizitată în sălile Oaspeţi şi Irina Nicolau, până la 17 noiembrie 2013, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Parteneri: Complexul Naţional Muzeal „Astra“, Muzeul Naţional al Agriculturii, Jandarmeria Română

Sponsor: The Secret Service

14 – 20 octombrie 2013, în Sala Acvariu

Cu haina în băț prin Maramureș

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită luni, 14 octombrie 2013, de la ora 16.00, la vernisajul expoziției Cu haina în băț prin Maramureș. Expun elevii Liceului Nicolae Tonitza: Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan, Bogdan Răducanu, sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stareș, artist plastic.

Tărâm al sărbătorilor creștine, unde timpul parcă s-a oprit în loc, Maramureșul abundă în atracții culturale, naturale și artizanale. De la bisericile din lemn, muzeele, piețele satelor și până la viața de zi cu zi a sătenilor, ai senzația că intri într-o lume de basm. Iar cel mai bun mod de a afla despre cultura și tradițiile zonei este să însoțești locuitorii Maramureșului la lucrul câmpului, la sărbători, dar și în plimbările pe cărările, văile și munții ce înconjoară zona.

Opt elevi din clasa a 12-a a Liceului de Artă Plastică Nicolae Tonitza din București, coordonați de doamna profesoară Ileana Dragomirescu, artist plastic, au participat, între 1 și 9 septembrie 2013, la o tabără de creație în Maramureș. Trei dintre aceștia, Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan și Bogdan Răducanu, elevi ai clasei de design și vestimentație a liceului, expun pe simezele sălii Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

Cele 48 de lucrări nu fac altceva decât să prezinte publicului tradițiile maramureșene. Folosind ca tehnică desenul și colajul, schițele copiilor sugerează bogăția zonei atât de impresionantă. Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan și Bogdan Răducanu au folosit elementele tradiționale specifice zonei (portul popular, sculptura porților maramureșene, cromatica specifică) în domeniul grafic design și al vestimentației. Elevii s-au aflat sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stareș, artist plastic.

Toate cele 48 de schițe vor fi expuse în perioada 14 – 20 octombrie, la Sala Acvariu, a Muzeului Național al Tăranului Român.

Sponsor: Apa Nova

14 - 20 octombrie 2013, în Sala Foaier

Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iași, iunie 2011

În cadrul Săptămânii Memoriei FOCUS: HOLOCAUST, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Muzeul Naţional al Țăranului Român și One World Romania anunţă vernisajul expoziţiei Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iaşi, care va avea loc luni, 14 octombrie 2013, orele 19.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Foaier.

Prin această expoziție se doreşte valorificarea, într-o manieră inedită, a fotografiilor, documentelor şi mărturiilor privind Pogromul de la Iaşi din iunie 1941, alături de obiectele descoperite la Popricani, expuse pentru prima dată publicului bucureștean.

Astfel, conceptul expoziţional urmărește evidențierea suferințelor evreilor, victime ale atrocităților petrecute la Iași, precum și prezentarea artefactelor descoperite în groapa comună din Pădurea Vulturi, comuna Popricani, județul Iași, în urma investigației arheologice din septembrie-noiembrie 2010.

Expoziția a fost organizată, pentru prima dată, la Iași, în iunie 2011.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 20 octombrie 2013, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Luni este închis.

Coordonator: Adrian Cioflâncă

Curator: Monica Morariu

Octombrie 2013 - iunie 2014

Ateliere de creativitate

Atelierul de creativitate al M N Ţ R s-a pregătit cu teme noi pentru a primi grupuri de copii din grădinițe, şcoli și licee, la lecţii de etnologie, desenat, pictat, inventat poveşti, teatru de marionete, audiții muzicale, vizite şi lucru în sălile muzeului.

Pentru anul școlar 2013 – 2014, Atelierul de creativitate propune copiilor următoarele:

Luni:

Ora:13.30 - 15.30

Ateliere pentru fundații care se ocupă de copiii defavorizați

Participarea la ateliere este gratuită.

Marți:

Ora:11.00 - 12.30

Ateliere de bricolaj pentru adulți, cu Beatrice Iordan

Ora:13.30 - 14.30

Atelier de bricoaj și teatru pentru copii și mămici (pentru copii de la 3 ani), cu Beatrice Iordan

Miercuri:

Ora 10.00 - 13.00

Ateliere de teatru, bricolaj și construcție scenografică pentru grupuri școlare, cu Beatrice Iordan

Ora 14.00 - 15.30

Ateliere de etnologie, educație plastică și cusături pentru copii însoțiți de părinți (copii de la 5 ani), cu Ruxandra Grigorescu

Joi:

Ora 10.00 - 13.00

Ateliere de etnologie, educație plastică și cusături pentru grupuri școlare, cu Ruxandra Grigorescu

Vineri:

Ora 10.30 - 11.30

Povești cu urechi - pentru grupuri școlare (copii de la 10-14 ani), cu Călin Torsan

Biletul la toate atelierele este de 4 lei

Informații și înscrieri la telefoanele: 021.317.96.59 (de luni până vineri, între orele 10.00 și 14.00).

Pentru atelierele susținute de Beatrice Iordan înscrieri și informații la telefonul: 0723.47.16.00.

Ateliere ținute de artiști invitați

Marți:

Ora: 16.00

Țesut și cusut după modele vechi pentru copii de la 7 ani, cu Lidia Stareș (informații și înscrieri la telefonul:0722.798.284)

Miercuri:

Ora:10.00

Țesut și cusut după modele vechi pentru copii de la 7 ani și mămici, cu Lidia Stareș

Joi:

Ora: 16.00

Țesut și cusut după modele vechi pentru adulți, cu Lidia Stareș

Sâmbătă:

Ora 11.00 - 13.00

Pictură pe sticlă, cu Bogdan Herăscu (informații și înscrieri la telefonul:0726.23.73.76)

Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran - informații la tel: 0728.51.68.00.

Biletul la atelierele susținute de artiștii invitați: 15 lei

Înscrierile se fac de luni până vineri, între orele 10.00 și 14.00.

11 - 13 octombrie 2013, în curtea interioară

Târgul lui Brumărel

Piața Tărănească și Meșter(Ești)! organizează din 11 până în 13 octombrie 2013, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, Târgul lui Brumărel.

Programul este între orele 10.00 și 18.00, iar intrarea este liberă.

Vă așteptăm cu mic cu mare, la târg de toamnă în loc cu dichis, în curtea interioară a Muzeului Muzeului Național al Țăranului Român.

De vineri până duminică, de dimineța până seara, găsiți de toate și pentru toate gusturile: mustărie și grătare, bunătățuri la ceaun, palincă, brânzeturi și delicatese din carne din Galați, Argeș și Brașov, cozonaci domnești și Cozonac Bujor, plăcinte întinse de Turnu, dulcețuri și zacuști, miere, ceaiuri și plante aromate de gradină, turtă dulce și covrigi, poale-n brâu și prăjituri tradiționale, ca într-o piață țărănească autentică.

Pentru cunoscători și colecționari, sunt antichități țărănești și mobilier în curtea interioară, porțelanuri, ceasuri, ibrice, sfeșnice, tablouri, aparate foto, patefoane, cărți..

Meșter(Eșc)!, pentru domniile voastre, tineri artiști cu demonstrații la fața locului și meșteri populari: bijuterii, lemn, icoane, împletituri, ii, ceramică, vestimentație, casete pictate și decorațiuni interioare, ceramică și sticlărie, lucrușoare croșetate, sticlărie și alte meștesugăreli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel