Expoziţia de fotografie şi enciclopedia on-line 'Un secol de arhitectură românească', lansate la Bucureşti

Vernisajul expoziţiei de fotografie şi evenimentul de lansare a enciclopediei on-line 'Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918)' au avut loc marţi seară, în spaţiul Underground din incinta The Ark, în prezenţa realizatorilor proiectului din cadrul Fundaţiei Culturale META .

Proiectul enciclopedic, iniţiat de Fundaţia Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicţionar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariţia dicţionarului 'Un secol de sculptură românească (A - D)', publicat în Colecţia 'Sinteze'.

Proiectul a fost reluat în 2013, în format electronic, prima ediţie a enciclopediei on-line, denumită 'Un secol de sculptură românească (A - M)', fiind lansată în toamna aceluiaşi an. Cea de-a doua ediţie a proiectului, desfăşurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicţionarului (N-Z) şi a fost lansată în toamna anului trecut, a explicat coordonatorul proiectului, Radu Pervolovici.

Organizatorii proiectului revin în acest an cu o nouă ediţie a enciclopediei, dedicată de această dată arhitecturii româneşti, compusă din două proiecte culturale complementare: o enciclopedie bilingvă on-line de arhitectură românească şi expoziţia de fotografie 'Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918). '

'Un secol de arhitectură românească' se focusează pe arhitectura de la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX, mai precis 1890 - 1918, urmând ca în decursul anilor următori să mai avem alte trei ediţii, la cum am gândit noi programul (n.r. - 2016 - 1918-1947, 2017 - 1947-1989, 2018 - 1989-2018), pentru a finaliza acest proiect. Va fi finalizat, dar va rămâne în continuare un proiect deschis, în care se adaugă în permanenţă informaţii', a declarat pentru Agerpres Radu Pervolovici.

În cadrul enciclopediei on-line, vizitatorii pot găsi, gratuit şi bilingv, materiale despre istoria arhitecturii, precum 'Arhitectura clasicistă', 'Arhitectura eclectismului', 'Arhitectura de tip 1900', 'Interludiul realismului-socialist', materiale realizate de prof. univ. dr. arh. Ana-Maria Zahariade, profesor de teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism 'Ion Mincu' din Bucureşti.

'Chiar dacă este o enciclopedie on-line nu înseamnă că nu îşi păstrează caracterul academic', a afirmat Andreea Lăsculescu, coordonator de proiect. Ea a precizat că lucrarea va putea fi îmbunătăţită continuu, vizitatorii având posibilitatea să facă anumite completări sau corecturi care, după ce sunt consultate şi verificate, vor fi introduse în enciclopedie. '

'Un secol de arhitectură românească' va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informaţii chiar şi de către orice vizitator virtual care doreşte să aducă modificări, corecturi, completări fişelor deja existente pe site. Aceştia vor putea completa fişele accesând meniul 'Contribuie' disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar, după verificarea informaţiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie', a spus Andreea Lăsculescu.

Radu Pervolovici a precizat că enciclopedia on-line poate fi accesată pe site-ul www.e-architecture.ro şi 'momentan cuprinde puţin peste 60 de fişe de arhitecţi din perioada menţionată'.

Expoziţia, denumită la fel ca şi enciclopedia - 'Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918)' -, cuprinde fotografii cu reşedinţe, palate, sedii administrative realizate de arhitecţi români şi nu numai pe teritoriul actual al României. La dublul eveniment au participat o parte dintre realizatorii proiectului, printre aceştia numărându-se Mihaela Criticos, Arpad Zachi, Mariana Croitoru, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Ion Bogdan Lefter. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel