Elena Lasconi și Călin Georgescu, interziși pe model Șoșoacă? Frază-cheie din motivarea CCR

Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Inquam Photos / Ovidiu Micsik

În 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a respins candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale. 

În motivare, CCR susținea că Diana Șoșoacă promova idei ce contravin principiilor fundamentale ale statului de drept și îndemna la încălcarea ordinii constituționale.

Potrivit CCR, mesajele și acțiunile Dianei Șoșoacă reprezentau un atac frontal asupra democrației și ordinii constituționale.

„Îndemnul la nerespectarea valorilor fundamentale ale Constituţiei reprezintă un atac frontal la ideile şi principiile democratice şi la ordinea constituţională", se arăta în motivarea Curții.

Jurnalistul Val Vâlcu a zis, la B1 TV, în emisiunea Laurei Chiriac, că motivarea CCR o vede aplicată și în cazul Elenei Lasconi, respectiv Călin Georgescu. Ambii au avut declarații care au îndemnat la nerespectarea valorilor democratice și care puteau fi interpretate ca atacuri la principiile constituționale.

Elena Lasconi a transmis că statul român „a călcat în picioare democrația”, la scurt timp după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR susținea că ar fi trebuit să „mergem mai departe cu votul” și a catalogat decizia CCR drept „ilegală, imorală” și care „zdrobește esența democrației”.

„Condamn cu tărie ce s-a întâmplat. Au distrus tot ce s-a realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește esența democrației - votul”, a adăugat candidata USR.

VEZI ȘI: Candidatul la prezidențiale care a provocat un scandal imens la România TV. Elena Cristian, către Săftoiu: E jignitor ce spuneți!

Ce scria în motivarea CCR

Diana Şoşoacă pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la calitatea României de stat membru al UE şi NATO, preciza Curtea Constituţională, în motivarea deciziei privind respingerea candidaturii acesteia la prezidenţiale.

„Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice, sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE şi al NATO. Prin urmare, este evident că respectarea Constituţiei şi apărarea democraţiei - condiţii pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României - sunt aspecte străine discursului public promovat de aceasta", se arăta în document.

Curtea reţinea în motivare că, raportat la actele şi faptele descrise de contestatori şi reţinute la paragrafele (...) prezentei hotărâri, înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici Şoşoacă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024 încalcă condiţiile de eligibilitate prevăzute de dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 şi 149, cu referire la valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei, corelate cu garanţia politico-militară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel