Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, se află în stare de incompatibilitate, a decis, joi, Agenţia naţională de Integritate. În acest caz a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Agenţii de integritate au constatat că Ecaterina Andronescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese administrativ, săvârşind totodată şi infracţiunea de conflict de interese, pedepsită prin Codul Penal al României. Parlamentarul este şi în mijlocul unei dezbateri referitoare la incompatibilitatea funcţiilor de rector şi ales.
Andronescu, rectorul şi ordonatorul de credite al Universităţii Politehnice din Bucureşti începând cu anul 2004, a primit între octombrie 2009 şi aprilie 2011 aproape 40.000 de lei în calitatea de manager al proiectului „Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societăţii bazate pe cunoaştere", calitate în care a fost desemnată chiar de ea, în calitate de rector al Universităţii Politehnice, în 8 septembrie 2008.
Fostul ministru al educaţiei a avut un periplu la Ministerul Educaţiei, în calitate de ministru, între februarie-septembrie, fără a se suspenda din funcţia de manager al proiectului sus-numit, potrivit cercetărilor ANI. Astfel, se arată în comunicatul agenţiei, Andronescu a obţinut un beneficiu patrimonial necuvenit, ca manager de proiect în timpul mandatului de ministru.
Rectorul Politehnicii a încălcat, astfel, regimul juridic privind conflictul de interese prin: semnarea deciziei prin care era numită în calitate de Manager de Proiect, cererea de finanţare a proiectului administrat, contractul de finanţare al proiectului cu o finanţare iniţială nerambursabilă în valoare de 18.130.000 lei (încheiat între Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (A.M.P.O.S.D.R.U.) şi Universitatea Politehnică Bucureşti), precum şi a două acte adiţionale.
Ecaterina Andronescu este suspectată şi de săvârşirea de infracţiune de conflict de interese, prin luarea unei decizii în care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine.
Contractele mai sus numite ar putea fi anulate, iar Andronescu îşi poate pierde funcţia de rector în cazul unei decizii judecătoreşti care ar confirma constatările ANI. Totodată, Ecaterina Andronescu ar putea primi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la o decizie definitivă.
Ecaterina Andronescu, actual senator PSD, face parte din lotul celor 4 rectori-parlamentari a căror stare de incompatibilitate a fost intens dezbătută în ultima perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu