EXCLUSIV  Dumitru Fărcaș, înmormântat. Elise Stan: Ce nu se știa despre celebrul taragotist. Legătură cu Piersic

Celebrul taragotist Dumitru Fărcaș a fost condus azi pe ultimul drum de către numeroși prieteni și colegi de breaslă. 

Nenumărate coroane de flori și aplauze la scenă deschisă, condoleanțe și multe lacrimi, toate la ceremonia de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, acolo unde a avut loc o slujbă religioasă, înainte ca trupul neînsuflețit al artistului să ajungă în satul său natal, localitatea Groși, din județul Maramureș. Nu a lipsit de la această ceremonie Emil Boc, primarul Clujului, care s-a ocupat îndeaproape de acest eveniment și a sărit în ajutorul familiei lui Dumitru Fărcaș, pentru a pune la punct astfel toate detaliile cu privire la înmormantarea marelui artist.

De asemenea, doamna Elise Stan, bună și veche prietenă a celebrului taragotist, profesor-doctor etnomuzicolog și realizator de emisiuni tv, în mod special la TVR, a fost astăzi prezentă la Cluj și a avut bunăvoința să ofere, în exclusivitate pentru DC NEWS, câteva detalii de la ceremonia desfășurată la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

(oar_w460)

- Doamna Elise, cum a decurs ceremonia de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, organizată special pentru Dumitru Fărcaș, o ceremonie de “adio”, aș spune. Știu că ați fost prezentă!

Așa este, sunt la Cluj. Din păcate nu pot merge și la înmormântarea propriu-zisă pentru că trebuie să mă întorc la București, acolo unde mâine avem preselecție pentru emisiunea “Vedeta Populară”. Ce vă pot spune este că sala mare a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, acolo unde a fost depus trupul neînsuflețit al marelui Dumitru Fărcaș, a fost arhiplină. Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că aceasta se va numi “Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”, pentru că el a fondat ansamblul studențesc “Mărtișorul” încă din anii studenției și este normal să-i poarte numele. 

- Cum a fost Dumitru Fărcaș? V-a legat o prietenie…

A fost un bun român înainte de a fi muzician, înainte de a fi o personalitate proeminentă a universului spiritual românesc! Nu se sfia să afișeze de câte ori avea prilejul acest lucru. Au rămas emblematice toate aparițiile lui în care spunea celebra poezie: “Eu să mor, dar să rămâie țara mea și mândra mea”! La noi nu s-a cântat în Ardeal cu taragotul, doar în Banat. Dumitru Fărcaș a fost primul taragotist din Ardeal, el a adus taragotul în Ardeal!

(oar_w460)

- Cum s-a desfășurat ceremonia de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj? Ce artiști au venit să-i aducă un ultim omagiu maestrului?

Au venit foarte mulți colegi și artiști și probabil ar fi venit foarte mulți dacă nu era la Cluj. Au fost mulți din Cluj, mulți artiști de muzică populară, printre care Sava Negrean Brudașcu, Ionuț Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Dorel Vișan, primarul Emil Boc, care a și organizat toată treaba, la final, Andreea, fiica maestrului, mulțumindu-i pentru susținere, deoarece ea a fost complet bulversată de moartea tatălui. Boc a sunat-o și a chemat-o la el să vorbească despre funerarii, a ajutat-o foarte mult pe ea și pe familia lui Dumitru Fărcaș, în aceste momente grele. A mai venit și Florin Piersic. Nu știu dacă se știa faptul că actorul și maestrul taragotului au fost amândoi în același spital, la institulul de inimi, după care s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Domnul Piersic este foarte bulversat, a venit totuși la Casa de Cultură a Studenților din Cluj pentru a prezenta condoleanțe familiei, soției și fiicei, Andreea, a stat cât se cuvine, în jur de 20-30 de minute, după care s-a întors înapoi la spital. A fost o mare de flori, coroane peste coroane, am dus și din partea Iulianei Tudor o coroană. Au fost senatori, deputați, Alexandru Pugna și în calitate de interpret, dar a venit și cu 7 coroane din partea Ministerului Culturii.

- După ceremonia de la Casa de Cultură urmează înmormântarea…

Da, îl înmormântează în grădina casei lui din satul său natal, localitatea Groși, din județul Maramureș. Aceasta a fost dorința lui Dumitru Fărcaș, să fie înmormântat acasă la el, acolo unde s-a născut, așa știu de la soția lui. În jurul orei 14.00 s-a terminat comemorarea de la Casă de Cultură a Studenților din Cluj, apoi am mers cu ei până la teatru și de acolo au plecat direct la Groși.

(oar_w460)

- Ce vă leagă de Dumitru Fărcaș?

Eu am avut de ani de zile o relație foarte frumoasă de prietenie cu el și cu familia lui pentru că el m-a apreciat pe mine foarte mult și eu la rândul meu. A fost un mare muzician al nostru, unul colosal, l-am prețuit și l-am iubit. Nu aveai cum să nu-l iubești pentru că după opinia mea era o aură de geniu, era supranmit voievod al taragotului. A fost un om bun, el exersa tot timpul. În colaborările pe care le-am avut eu cu el – a colaborat cu Televiziunea Română de peste 50 de ani - studia tot timpul. Nu lăsa nimic să îi scape la voia întâmplării! Chiar i-am spus că nu mai are nevoie să studieze pentru că e chiar as, îmi zicea, “Nu, Lizucă, dragă, eu trebuie tot timpul să studiez!”. Iar eu i-am spus: “Maeste, am impresia că taragotul este o prelungire a mâinii dumneavoastră!”. Nu am văzut nicio poză în care el să nu fie cu taragotul în mână!

Se spune că artiștii sunt nemuritori! Dumitru Fărcaș chiar este nemuritor pentru că muzica lui va rămâne clar amprentată pe coloană sonoră a acestei epoci!

(oar_w460)

- Ce credeți că nu se știe despre maestru?

Ceea ce s-ar putea să nu știe alții este faptul că a fost ales Președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor, care a avut loc cu niște ani în urmă, în 2009, în Ungaria, unde s-au prezentat peste 300 de taragotiști din întreaga lume. Lui i-a fost recunoscută astfel supremația în breasla taragotiștilor.

Poate nu e cunoscut nici faptul că el era Doctor Horis Causa al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. El a dus taragotul, după expresia lui, la nivel “de frac”, la nivel și prestigiu de orchestră filmarmonică. Mai e un lucru pe care lumea iarăși nu îl știe, cum se numește celebra melodie de pe genericul emisiunii etalon a regretatei Marioara Murărescu, “Tezaur folcloric”. Melodia interpretată la targot de Dumitru Fărcaș se cheamă “Jocul fecioresc de pe Câmpia Mureșului”.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel