Document intern MAE: Germania restricționează numărul secțiilor de vot în turul II

Reprezentanții puterii au semnalat în ultima perioadă că în dezbaterea privind votul din Diaspora a fost omis un aspect: procedurile anumitor țări gazdă nu permit suplimentarea secțiilor de votare decât în anumite condiții. Un exemplu în acest sens este Germania, după cum confirmă o notă diplomatică obținută de DC News.

Ca urmare a unei solicitări făcute de Ministerul Afacerilor Externe, ambasada României la Berlin transmitea în august o propunere privind modul de organizare a alegerilor prezidențiale din 2014 în Germania.

Reprezentanța diplomatică lista orașele și secțiile unde se va putea vota, "potrivit cutumei de la Berlin şi a experienţei din ultimii ani în materie de alegeri".

Însărcinatul cu afaceri Adriana Stănescu își încheia nota de informare cu precizarea:

"Reamintim că, potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german prin Notă Verbală, în Germania este permisă organizarea de Secții de votare numai la sediile Ambasadelor, Consulatelor generale și onorifice. Organizarea unei Secții de votare în afara sediilor menționate (respectiv, la Institutul Cultural Român din Berlin) a fost aprobată de partea germană pentru alegerile europarlamentare din 2014 (25 mai a.c) cu titlu excepțional. Potrivit acelorași reguli, intenția de organizare a alegerilor, stabilirea Secțiilor de votare, datele și intervalele orare trebuie comunicată din timp MAE german, care transmite acordul pentru locațiile indicate și asigură măsurile necesare de securitate a localităților în intervalul de timp comunicat".

Culise din PSD: Motivul din spatele demisiei lui Corlățean de la MAE

Această notă MAE demonstrează că legea internă a Germaniei face imposibilă o suplimentare a numărului secțiilor de votare între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, dacă cererea nu este comunicată Berlinului din timp, contrar solicitărilor reprezentanților Opoziției și nu numai. Nota MAE nu traduce însă sintagma "din timp", care ar putea însemna de la o săptămână la 90 de zile.

Legislația privind organizarea alegerilor pe teritoriul unui alt stat suveran variază în funcție de țară. Este posibil ca prevederi similare celor din Germania să existe și în alte state. Surse DC News ne-au oferit Franța ca exemplu sigur de situație asemănătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel