Dacă nu Shakespeare, atunci cine? AUTORUL operelor, un subiect CONTROVERSAT

Filmul ”Anonymous” a deranjat pe foarte mulți cercetători prin prezentarea teoriei conspiraționiste conform căreia William Shakespare nu și-a scris singur piesele, ci a furat practic lucrări scrise de altcineva. 

Filmul sugerează că piesele au fost scrie în secret de un nobil ce dorea să-și ascundă pornirile creative.

Întrebări cu privire la adevăratul autor al pieselor shakespeariene au apărut încă de când acestea au devenit foarte populare, la 200 de ani după moartea sa. Deși savanții sunt aproape în unanimitate de acord că Shakespeare a scris într-adevăr toate lucrările semnate cu numele său, există încă persoane care cred altceva: anume că originile comune ale acestuia și lipsa detaliilor cu privire la tinerețea și educația sa pun la îndoială faptul că el ar fi autorul lucrărilor considerate de unii cele mai mai opere ale literaturii englezești. Astfel, au fost sugerați câțiva autori alternativi care ar fi scris de fapt piesele shakespeariene, potrivit Historia.com.

Edward de Vere

Edward de Vere, ”candidatul” portretizat în film, e văzut ca cel mai probabil pretendent la poziția adevăratului Bard. De Vere era un nobil, Conte de Oxford, și patron al artelor. Conform celor care-l consideră adevăratul Shakespeare, de Vere avea educația, resursele și accesul la curtea regală necesare pentru a scrie piesele cu creativitatea uluitoare și detaliile asupra acelei lumi existente în multe din lucrările lui Shakespeare. Coduri secrete aparent ascunse în limbajul piesei, precum acronime repetate ale numelui său, ar demonstra că de Vere e de fapt autorul operelor. Savanții însă argumentează că de Vere a murit în 1604, cu mulți ani înainte de jucarea pe scenă a multor dintre piesele atribuite lui Shakespare.

Sir Francis Bacon

Sir Francis Bacon, important om de stat și filosof al epocii iacobine, a fost considerat de mulți autorul pieselor și poemelor lui Shakespeare. Ca și de Vere, Bacon și-ar fi ascuns talentele de dramaturg din frica de a fi desconsiderat ca adept al acestei profesii umile. În plus, și el avea educația care i-ar fi permis să creeze personajele și poveștile complexe din piesele devenite apoi ultra-cunoscute.

Christopher Marlowe

Un poet și dramaturg cunoscut, contemporan cu Shakespeare, este Christopher Marlowe. Și el a fost văzut ca un posibil creator al Julietei. Deși Marlowe nu era, ca și Shakespeare, de viță nobilă, avusese parte de câțiva ani de educație selectă. Se pare că Marlowe ar fi fost omorât în 1593, dar unii cred că acesta n-a fost decât un zvon și că el a adoptat de fapt pseudonimul de William Shakespeare. Ca dovadă în acest sens, unii subliniază că primele referințe la Shakespeare ca dramaturg au apărut la circa două săptămâni după presupusa moarte a lui Marlowe.

Contesa de Pembroke

Nu toți potențialii Shakespeare erau bărbați. Într-una din multele versiuni existente, Mary Sidney Herbert, Contesă de Pembroke, e adevăratul bard. Educată, arisocrată, cu talent literar recunoscut, Mary Sidney Herbert are ceea ce trebuie pentru a fi un candidat credibil. În plus, ca femeie, n-ar fi avut voie să-și publice lucrările pentru a fi jucate, având astfel motiv să le semneze cu un pseudonim. Deși prima carte a lui Shakespeare, conținând 36 de piese, a fost publicată după moartea Contesei, Shakespare a dedicat lucrarea celor doi fii ai ei, hrănind astfel speculațiile că ea ar fi fost de fapt autorul acelor piese.

William Stanley

Educat, cu sânge nobil, William Stanley, Conte de Derby, a atras atenția adepților acestei teorii a conspirației atunci când au fost descoperite niște rapoarte ce-l acuză că ar fi scris în secret comedii pentru teatru, deși nicio altă operă nu i-a mai fost atribuită vreodată. Stanley a înființat mai multe companii de teatru și era foarte cunoscut interesul său pentru lumea teatrului. Ca o coincidență, are și aceleași inițiale ca William Shakespeare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel