ʺCumințenia Pământuluiʺ, sculptată de Constantin Brâncuși, scoasă la licitație

"Cumințenia Pământului", creație a lui Constantin Brâncuși realizată, se pare, dintr-un bloc de piatră din catacombele Parisului, este scoasă la vânzare. Având, însă, în vedere suma la care este evaluată opera, România ar putea pierde ocazia de a păstra și a muzealiza importanta capodoperă.

„Cumințenia Pământului" de Constantin Brâncuși, care face parte dintr-o colecţie bucureşteana privată, este scoasă la vânzare. Capodopera participă în data de 8 septembrie 2014 la expoziția privată dedicată avangardei românești, ʺShowcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive displayʺ, organizată de către Artmark cu prilejul vizitei unor importanți colecționari internaționali.  

Suma la care este evaluată capodopera este de 20 de milioane de euro, iar printre cei interesați se numără inclusiv Muzeul Tate Modern din Marea Britanie, scrie Digi 24.

Casa Artmark a notificat statul român cu privire la punerea în vânzare a sculpturii de Brâncuși, drept răspuns la ofertele existente în piața internă și în cea internațională, oferindu-i acestuia ocazia de a păstra și muzealiza opera.

Realizată în 1907, ʺCumințenia Pâmântuluiʺ, alături de opera precum ʺSărutulʺ și ʺRugăciuneaʺ, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a artistului, în care acesta formula noi sensuri filozofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută. 

Lucrarea reflectă filozofia lui Brâncuși care își are rădăcinile într-o cumințenie anterioară creștinismului. Reprezentând o femeie foarte concentrată asupra ei însăși, din atitudinea statuii se degajă un sentiment de atașament față de pământul mamă.

Cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist, "Cumințenia Pământului" a fost confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani și un process îndelungat și tracasant al familiei colecționarului cu actualul Muzeu Național de Artă al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel