Cum au reacționat liderii politici și religioși la anunțul privind demisia Papei

vatican
vatican

Decizia Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona din fruntea Bisericii Catolice a generat reacţii imediate, luni, din partea liderilor politici dar şi religioşi din Europa, relatează AFP, potrivit Mediafax. Dacă unii susțin că înțeleg decizia Suveranului Pontif, sunt și lideri pentru care anunțul a venit asemeni unui "trăsnet pe cerul senin". 

Preşedintele Franței, François Hollande, a considerat luni decizia Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona drept "eminamente respectabilă", afirmând că nu are comentarii specifice. "Este o decizie umană şi o decizie legată de o voinţă care trebuie respectată", a afirmat preşedintele Hollande.

În schimb, premierul italian demisionar Mario Monti s-a declarat "foarte zguduit de acest anunţ neaşteptat".

Șocat de decizia Suveranului Pontif, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "trăsnet pe cerul senin".

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat "cel mai înalt respect" pentru decizia Papei Benedict, de origine germană, de a demisiona din cauza vârstei avansate. "Dacă însuşi Papa şi-a dat seama, după o perioadă de gândire, că nu mai are forţa suficientă pentru a exercita funcţia, am cel mai înalt respect", a spus Merkel.

Pentru Episcopia Poloniei, secretarul instituției, monseniorul Wojciech Polak, a afirmat că demisia Papei a crea o "mare surpriză".

Prin decizia sa, "Benedict al XVI-lea a arătat cum, cu mare credinţă, se rezolvă problema serviciului, a bătrâneţii şi a slăbiciunii", a comentat și părintele Adam Boniecki, un prieten apropiat al Papei Paul al II-lea.

Salutând eforturile Suveranului Pontif de a consolida relaţiile Vaticanului cu Marea Britanie, premierul britanic, David Cameron, a spus că Papa le va "lipsi ca lider spiritual milioanelor de persoane".

După anunțul că Suvernaul Pontif va demisiona, Marele Rabin aşkenaz al Israelului, Yona Metzger, a declarat că Papa Benedict al XVI-lea a ameliorat relaţiile dintre creştinism şi iudaism, contribuind la o "diminuare a actelor antisemite din lume".

Noul arhiepiscop de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al anglicanilor, a declarat luni că are "inima grea" în privinţa anunţului de demisie al Papei, dar a adăugat că înţelege pe deplin această decizie.

Demisia anunţată pentru 28 februarie a Papei Benedict al XVI-lea a avut un efect extraordinar de mare asupra episcopilor spanioli. Potrivit cardinalului Antonio Maria Rouco Varela, preşedintele Conferinţei episcopale spaniole, ei se simt "ca nişte orfani" după anunţul respectiv,.

Liderul Bisericii Catolice Franceze, monseniorul André Vingt-Trois, a salutat "decizia lucidă" şi "actul deosebit de curajos" al Suveranului Pontif de a renunţa la post, calificând-o drept "un eveniment considerabil". Dacă Papa rămâne "o persoană cu capacităţi intelectuale depline", "am putut constata că rezistenţa sa fizică a fost foarte încercată", a adăugat prelatul, evocând în special "capacitatea sa de locomoţie".

Referitor la anunțul privind demisia Papei, ambasadorul României la Vatican, Bogdan Tătaru-Cazaban a declarat, pentru Mediafax, că "a fost o surpriză foarte mare" inclusiv pentru multi dintre înalţii prelaţi de la Vatican şi din Italia, în condiţiile în care nu au fost ştiri negative în ultima perioadă despre starea de sănătate a Papei, dar şi a faptului că precedentul istoric datează din Evul MEdiu.

"Precedentul istoric există, dar este medieval, din Evul Mediu şi până acum, în orice caz în perioada modernă, nu au existat retrageri din funcţie. Memoria Bisericii nu are un precedent apropiat şi nu ştiu dacă va crea o regulă pentru viitorii suverani pontifi, dar cu siguranţă exprimă posibilitatea juridică şi personală de a se întâmpla. Acest gest exprimă şi extraordinara smerenie a Papei care şi-a asumat această responsabilitate foarte importantă cu conştiinţa limitelor vârstei şi a avut extraordinara libertate interioară de a lua această decizie", a mai apreciat ambasadorul României la Vatican.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat, luni, demisia începând cu 28 februarie, invocând "vârsta avansată", într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu la Vatican.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel