Cristian Preda a adus în prim-plan o poveste mai puțin cunoscută din perioada regimului Ceaușescu despre Adrian Năstase.
În decembrie 1985, Adrian Năstase, pe atunci lider al secției de drept internațional a ADIRI, urma să participe la un colocviu la Sorbona, Paris. Ce a urmat? Aflați în rândurile de mai jos.
„Din seria „ce mai găsesc eu prin arhivele MAE”: Adrian Năstase era atât de bine înșurubat în regimul Ceaușescu încât, în decembrie 1985, când se duce la un colocviu juridic la Paris, directorul Romulus Neagu din MAE îi scrie ambasadorului Gheorghe Tache și-i cere să-i trimită mașina la aeroport pentru a-l lua și duce la hotel pe cel care avea, după 1989, să conducă diplomația românească, apoi Camera și, la finalul carierei, guvernul”, a scris Cristian Preda.
Ulterior a venit și răspunsul lui Adrian Năstase.
„Trebuie să vă spun toată povestea. În 1984, conduceam secția de drept internațional a ADIRI. Atunci am organizat, la București, un colocviu de drept internațional cu un grup de profesori de la Sorbona, conduși de marele jurist Claude-Albert Colliard. Un erou al rezistentei franceze, profesor, decan al facultătii de drept si, ulterior, presedinte al Universitătii Sorbona.
În urma dialogului de la București, desfăsurat la un inalt nivel, colegii francezi ne-au invitat în anul următor, în 1985, la o altă manifestare (tot un colocviu de drept international), la Facultatea de Drept a Universității Sorbona. La momentul plecării, toți membrii delegației române – Alexandru Bolintineanu, Dumitru Popescu, Raluca Besteliu au primit viza de călătorie. Eu însă nu am primit viza de a pleca la acel colocviu si am rămas acasă.
Cei care mi-au refuzat viza atunci nu știau însă că fiul „decanului” Colliard, Jean-Claude Colliard, profesor și el la Sorbona, era directorul de cabinet al președintelui Frantei, Francois Mitterand.
Lipsa mea din delegație a creat un mare scandal, un mesaj de protest fiind transmis la București. În aceste condiții, mi s-a dat urgent viza de plecare și Ministerul de Externe s-a grăbit să-mi asigure condițiile pentru a ajunge la lucrările colocviului, din păcate doar in ultima zi!
Destul de penibil acest episod din 1985. Nu cred că el demonstrează, in nici un caz, „că eram bine înșurubat în regimul Ceaușescu”. Dar nu cred că este cazul să comentez mai mult.
Pe de altă parte, iată ce am găsit, în arhiva mea:
„Cristian Preda scria, cu orgoliu, pe blogul sau, in urma cu cativa ani: ‘Ni s-a spus în mai multe feluri: ‘intelectualii lui Băsescu‘, ‘reformatorii‘, ‘grupul de la Bruxelles’ etc. Sunt incluși aici Monica Macovei, TRU, Sever Voinescu, Teodor Baconschi și autorul acestei note. Nu noi ne-am dat un nume. Ziariștii au făcut-o, apoi adversarii PDL, apoi colegii noștri de organizație”.
Ulterior, personajul Cristian Preda s-a „transferat” din grupul de mercenari intelectuali ai lui Basescu la grupul „intelectualilor lui Ciolos”. Traseismul său poate fi un exemplu de scoala: mândru utecist, ideolog de dreapta, țuțer la Emil Constantinescu, admirator si consilier al lui Băsescu, membru PDL si sinecurist la Bruxelles. Realizarile sale anti-romanesti in Parlamentul european sunt cunoscute.”
PS Preda a uitat să adauge că Profesorul Jean -Claude Colliard, fostul director de cabinet al lui Mitterand, a fost, in 1991, unul din membrii fondatori ai Fundatiei europene Titulescu, pe care am infiintat-o”, a scris Adrian Năstase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News