EXCLUSIV  Condamnare ministru Constantin Niță. Avocat: Sentință pe baza unui denunțător de tradiție. Presiuni uriașe

Alexandru Chiciu, avocatul fostului ministru Constantin Niță a acordat un interviu în exclusivitate pentru DCNews în care explică în ce condiții a fost condamnat clientul său. Avocatul spune că fostul ministru al Energiei a primit o sentință neîntemeiată, întrucât probele nu au determinat vinovăția, totul bazându-se pe mărturia unor denunțători de tradiție. 

Reporter: Pe scurt, de ce considerați ca fiind nelegală și neîntemeiată decizia dată de instanță împotriva dlui Constantin Niță? 

Alexandru Chiciu: În materie penală, deciziile instanței trebuie să se bazeze pe probe certe, ferme și de neinterpretat. Cu toate acestea, în opinia mea, decizia în acest caz este surprinzătoare, întrucât materialul probatoriu nu a determinat ferm, neechivoc elemente de vinovăție în sarcina dlui Constantin Niță. Dimpotrivă, declarațiile martorilor folosiți de procurori în cauza au fost contradictorii, hilare pe alocuri (de ex. denunțătorul însuși nu și-a amintit cuantumul presupusei sume dată cu titlu de trafic de influență) și, mai ales, martorii au infirmat de o manieră categorică implicarea dlui Nită în activități infracționale. Iată de ce, așteptând motivarea, apreciez că soluția este, în lumina probelor din dosar, netemeinică și am formulat deja apel împotriva ei.

R: De ce nu poate fi vorba de infracțiunea de trafic de influență?

Alexandru Chiciu: Fără a intra în expuneri tehnice, mă rezum, doar că este inadmisibil să se aprecieze că o persoană care permite altor două să se întâlnească în biroul sau este "traficant de influență". Acest lucru a făcut dl Niță: a permis o întâlnire în biroul său a domnilor Tiberiu Urdăreanu (un aliat de nădejde al Parchetului) și Gheorghe Nichita (pe atunci primar al Iașului), nu a participat la discuții, nu a asistat la înțelegerea lor și, cu toate astea, a fost acuzat de traficarea influenței. Nu, categoric refuz să cred că o minimă (și lipsită de orice interpretări ) "socializare" umană poate fi interpretată sau răstălmăcită. Suntem în 2017, oamenii interacționează, relaționează, iar interpretările acțiunilor lor nu pot fi atât de drastice.

R:Cum trebuie interpretat faptul că denunțătorul și, implicit, procurorii nu pot demonstra prin probe concrete acuzațiile aduse?

Alexandru Chiciu: Sincer, nu mă voi grăbi să interpretez (încă) în lipsa motivării sentinței. Ceea ce pot spune este că nu cred că este de acceptat să existe condamnare doar pe baza declarațiilor unice ale denunțătorilor "de tradiție". Se creează, din păcate, un alt precedent regretabil.

R: În ce mod considerați că au făcut procurorii presiuni asupra martorilor din dosar? Ce proceduri au fost încălcate?

Alexandru Chiciu: Declarația martorului Nichita Gheorghe în fața instanței a fost neinterpretabilă. Domnia sa a precizat (și, la cererea apărării, a fost consemnat acest fapt) că la momentul audierii sale de către procurorii DNA, aflându-se arestat preventiv, a fost supus unei presiuni psihice enorme pentru a confirma varianta în acuzare împotriva dlui Niță. Domnia sa, scos din arest în lipsa avocaților săi și chestionat agresiv, a relatat că i s-a cerut imperativ să îl incrimineze pe Constantin Niță. Această modalitate de anchetă este inadmisibilă. Aceste detalii din declarația martorului Nichita sunt consemnate, se află la dosar, iată de ce, încă o dată, surpriza soluției pronunțate. Cred că aceste derapaje de anchetă nu pot fi "trecute atât de ușor cu vederea". Astăzi, din păcate, vorbim despre dl Niță, însă mâine oricine poate fi ținta unor anchetatori care, mult prea creduli în "denunțători pe bandă rulantă" pot cere, prin orice mod, date de incriminare.

R: În opinia și din experiența dvs., care ar trebui să fie decizia pe baza datelor din dosar?

Alexandru Chiciu: Înainte de a răspunde, vreau să știți că eu nu mă implic în dosare în care nu cred. După 22 de ani de practică, îmi permit acest lucru. Vă afirm cu toată convingerea că în acest caz soluția nu poate fi decât aceea a achitării domnului Niță. Absolut!! 

R:Considerați că este vorba despre un dosar politic, de o încercare de denigrare și scoatere a unui politician din viața publică din partea procurorilor?

Alexandru Chiciu: Nici de această dată nu mă voi hazarda în răspunsuri bombastice. Într-o declarație de presă, dl Niță a atins acest subiect și desigur domnia sa știe mai multe și poate aminti despre semnalele primite pe diferite canale că "i se va pregăti ceva". Ca avocat, am decis să atac imediat soluția primei instanțe, declarând apel în cauză-voi analiza motivarea sentinței și voi crede că, până la final, este imposibil să rămână așa soluția pronunțată. Constantin Niță a făcut enorm pentru România, iar acest lucru nu poate fi nici minimizat, nici bagatelizat, nici hulit și nici șters de dușmanii săi, oricare și de oriunde ar fi ei. Sunt convins că judecătorii Completului Suprem vor înțelege acest lucru.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel