Comemorare. 235 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan

Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, conducătorii Răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania, este comemorat vineri. Răscoala ţărănească din 1784 din Transilvania a izbucnit în contextul realităţilor politice, sociale şi religi oase ale provinciei de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

La răscoală au participat iobagi români, maghiari, saşi, mineri din Apuseni şi ocnele din Maramureş, meşteşugari, preoţi.

Răscoala a izbucnit pe 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara şi s-a încheiat la sfârşitul lui decembrie 1784, când Horea şi Cloşca au fost capturaţi de autorităţi. Trădaţi de pădurarul Anton Melzer din Abrud, Horea şi Cloşca au fost prinşi în pădurea Scoruşetului din Munţii Gilăului, pe 27 decembrie 1784, iar, pe 30 ianuarie 1785, a fost capturat şi Crişan, Cei trei capi ai răscoalei au fost duşi la Alba Iulia, unde s-a constituit o comisie de anchetă, condusă de baronul Anton Iankovic.

Crişan s-a spânzurat în închisoare, cu curelele de la opinci, pe 13 februarie, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi celei mai grele pedepse prevăzute la acel moment, frângerea pe roată fără "lovitură de graţie”, pentru a nu îi scuti de chinuri.

Ce s-a întâmplat pe 28 februarie

Astfel, pe 28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor, un călău le-a zdrobit trupurile, de la picioare spre cap, lovindu-i cu roţi imense. Mai întâi a fost executat Cloşca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea a asistat în picioare. A urmat Horea, lovit de 12 sau 13 ori. Conform sentinţei, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar trupurile lor, precum şi cel al lui Crişan au fost tăiate în patru şi puse în ţeapă în cele mai importante localităţi din Alba şi Hunedoara pentru intimidarea poporului.

După răscoală, moţilor li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură. Răscoala a avut un larg ecou în străinătate, unde s-au publicat broşuri, calendare, articole de presă, rapoarte diplomatice, gravuri.

În 1937 a fost ridicat Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan

În 1937, a fost ridicat Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, pe strada Mihai Viteazul, în faţa porţii a treia a Cetăţii Alba Carolina, acesta fiind unul dintre cele mai cunoscute monumente din municipiul Alba Iulia. Obeliscul a fost construit printr-o colectă publică iniţiată de Asociaţia Astra, fiind inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, acesta din urmă fiind la acea dată voievod de Alba Iulia.

Monumentul are peste 20 de metri înălţime şi în interiorul soclului care sprijină obeliscul se află o celulă simbolică, având inscripţia "Smerită închinare lui Horea, Cloşca şi Crişan", iar în partea de vest, un basorelief reprezentându-i pe cei trei eroi naţionali.

Pentru a comemora martiriul, anual, pe 28 februarie, au loc depuneri de coroane la Statuia Obelisc şi ceremonii religioase, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel