Un fenomen extrem de periculos ia amploare în Cluj-Napoca.
Tinerii care utilizează iresponsabil trotinetele electrice, dar și bicicliștii au devenit un pericol public pentru oamenii care se plimbă în zonele pietonale, dar și pentru șoferii aflați în trafic. Din sursele DC News, dar și din constatări de la fața locului, nu există zi în care să nu se producă numeroase accidente. Fenomenul a luat amploare pentru că nu mai vorbim de mici incidente, tamponări, ci de accidente grave soldate cu victime.
Prin urmare, DC News a solicitat un punct de vedere IPJ Cluj despre cum se poate reduce acest fenomen îngrijorător cu privire la iresponsabilitatea în trafic a trotinetiștilor, dar și a bicicliștilor, care a luat amploare pe străzile din Cluj-Napoca.
'Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj desfășoară în continuare activități în vederea creșterii gradului de disciplină în rândul participanților la trafic și combaterii principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere negative.
Scopul principal, urmărit de polițiști prin acțiunile desfășurate, este acela de a-i determina pe participanții la trafic să nu se abată de la respectarea regulilor rutiere, pentru siguranța lor și a celorlalți și să conștientizeze pericolul la care se expun prin încălcarea normele de circulație pe drumurile publice.
Pentru deplasarea în condiții de siguranță, polițiștii recomandă conducătorilor auto:
Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic! Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare! Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice! Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă! Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule! Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!
Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!
Totodată, este necesar ca și conducătorii de biciclete și trotinete să respecte recomadările de linie, pentru evitarea oricăror evenimente neplăcute în trafic.
'Recomandări bicicliști:
Nu transportaţi şi nu tractaţi obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic. Echipaţi-vă corespunzător bicicleta! Este necesar ca aceasta să aibă în dotare un dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcţional, de direcţie şi cu sistem de avertizare sonoră.
De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.
Totodată, trebuie dotată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.
În plus, le recomandăm bicicliştilor să poarte cască de protecţie omologată, iar, în mod obligatoriu, pentru a putea fi observaţi de ceilalţi participanţi la trafic, să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante mai ales pe timp de vreme rea sau pe timpul nopţii.
Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.
Asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea oricărei manevre în trafic. Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul. Când circulaţi pe bicicletă, nu traversaţi strada pe trecerile pentru pietoni!'.
'În ceea ce privește persoanele care se deplasează cu ajutorul trotinetelor, facem următoarele precizări:
- Este interzisă circulația în paralel cu altă bicicletă/trotinetă electrică;
- Este interzisă circulația bicicletelor/trotinetelor electrice în raza de acțiune a indicatorului ”Accesul interzis tuturor vehiculelor”;
- Este interzisă circulația bicicletelor/trotinetelor electrice în parcuri, dacă stânjenesc pietonii;
- Este permisă traversarea pe bicicletă/trotinetă electrică pe trecerile prevăzute cu marcaje de traversare.
Amintim că la data de 11 februarie 2020, a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care reglementează circulaţia trotinetelor electrice pe drumurile publice.
Prin Ordonanța de Urgență se stabilește că trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au vârsta de cel puțin 14 ani, transportul pasagerilor fiind interzis.
Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25 km/h.
Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, iar circulația pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare este interzisă.', transmite IPJ Cluj, la solicitarea DC News.
În concluzie, regulile sunt destul de clare, totul rămâne la latitudinea participanților la trafic, în special a celor care utilizează trotinetele și bicicletele! Deocamdată, vestea bună este că vine sezonul rece și, cu siguranță, se vor reduce substanțial accidentele cauzate de trotinetiștii și bicicliștii inconștienți!
CITEȘTE ȘI UNTOLD 2021. Imaginile care nu s-au văzut la TV. Cozi de sute de metri / GALERIE FOTO
CITEȘTE ȘI: Orașul din România cu trafic ”mai” paralizat ca Bucureștiul / FOTO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News